Cotaţia minereului de fier a trecut, la nivel internaţional, la începutul acestei săptămâni, de pragul de 55 de dolari tona, potrivit The Steel Index, atingând cel mai ridicat nivel din 18 mai până acum, în condiţiile în care gigantul minier "Rio Tinto" a informat că abandonează un proiect de 20 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea depozitului de minereu de fier Simandou, în contextul supraofertei de pe piaţă.
Decizia în acest sens, luată de noul director executiv Jean-Sebastien Jacques, contrastează cu cea a predecesorului său Sam Walsh, care insista că proiectul va fi dezvoltat.
Totodată, avansul s-a bazat, conform Metal Bulletin, pe soliditatea preţurilor de pe piaţa oţelului din China, alimentată de zvonurile privind planul guvernului de la Beijing de a închide hub-ul siderurgic Tangshan.
În prima zi din săptămâna aceasta, preţul minereului de fier a câştigat 3,5%, urcând la 55,90 dolari tona, potrivit Steel index, în timp ce Metal Bulletin dă un preţ de piaţă de peste 56 dolari tona (56,22 dolari tona).
Amintim că, la data de 2 iunie, cotaţia era de 47,90 dolari/tonă, iar la mijlocul lunii aprilie - de 70 de dolari tona. Scăderea faţă de pragul de 70 de dolari a fost înregistrată pe măsură ce pieţele au devenit din ce în ce mai haotice, iar reglementatorii au intervenit şi au crescut valoarea garanţiei necesare pentru tranzacţiile de profil. Acest lucru a dus la un colaps în activitatea de profil, iar preţul minereului de fier a scăzut.
Dar, de la începutul anului, preţul minereului de fier este în creştere cu aproape 25%, respectiv cu 44% faţă de un nivel minim atins în decembrie.
Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME) ia în considerare să lanseze contracte futures pe minereu de fier şi alte materii prime pentru industria siderurgică ca să satisfacă cererea în creştere de hedging din partea oţelăriilor şi a altor clienţi, în contextul unei volatilităţi a preţurilor.
În noiembrie anul trecut, LME a lansat două noi contracte pe metale feroase: LME Steel Scrap şi LME Steel Rebar. Acum, LME vrea să listeze contracte pe minereu de fier, dar şi pe cărbune cocsificabil.
Bursa de Mărfuri din Singapore (SGX) a lansat contractele futures pe minereu de fier în 2013. Volumul tranzacţiilor de pe această piaţă a crescut cu 140% în luna mai, la circa 900.000 de contracte, respectiv 90 de milioane de tone, conform Bloomberg. Casele de comerţ din Japonia şi oţelăriile din China sunt implicate în mod activ în tranzacţii futures care să le protejeze de volatilitatea preţurilor.