Preţul petrolului Brent a scăzut cu 4% în această săptămână

S.B.
Materii Prime / 16 noiembrie

Preţul petrolului Brent a scăzut cu 4% în această săptămână

Preţul petrolului Brent a scăzut în această săptămână cu 4%, iar cel al petrolului WTI cu 5%, din cauza cererii slabe din China şi a unei posibile încetiniri a ritmului reducerii ratelor dobânzilor Rezervei Federale din SUA, informează news.ro.

Vineri, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 1,52 dolari, sau 2,09%, la 71,04 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul (WTI) West Texas Intermediate din SUA sau coborât cu 1,68 USD, sau cu 2,45%, la 67,02 dolari pe baril.

Rafinăriile de petrol din China au procesat în octombrie cu 4,6% mai puţin ţiţei decât cu un an mai devreme, din cauza închiderii fabricilor şi a ratelor de operare reduse la rafinării independente mai mici, au arătat vineri datele Biroului Naţional de Statistică.

Creşterea producţiei în fabricile chineze a încetinit luna trecută, iar problemele legate de cererea în sectorul său imobiliar au arătat puţine semne de atenuare, amplificând îngrijorările investitorilor cu privire la sănătatea economică a celui mai mare importator de ţiţei din lume.

"Factorii contrari din China persistă şi orice stimul propus ar putea fi afectat de o nouă rundă de tarife a administraţiei Trump", a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a angajat să pună capăt statutului comercial de cea mai favorizată naţiune al Chinei şi să impună taxe vamale asupra importurilor din China de peste 60% - mult mai mari decât cele impuse în timpul primului său mandat.

Economiştii Goldman Sachs Research şi-au redus modest previziunile de creştere pentru 2025 pentru China, a spus banca într-o notă, ca urmare a aşteptărilor privind creşterile semnificative ale tarifelor în administraţia Trump.

"Cu toate acestea, probabil că am face retrogradări mai mari dacă războiul comercial ar escalada în continuare", a spus economistul şef al Goldman Sachs Research, Jan Hatzius, în notă.

Preţurile petrolului au scăzut, de asemenea, în această săptămână, deoarece analişti majori au indicat o încetinire a creşterii cererii globale.

"Cererea globală de petrol este din ce în ce mai slabă. Vedem acest lucru de ceva timp şi acest lucru este determinat în principal de încetinirea creşterii economice chineze şi de penetrarea tot mai mare a maşinilor electrice în întreaga lume", a declarat directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, vineri, la summitul COP29.

AIE estimează că oferta globală de petrol va depăşi cererea cu mai mult de 1 milion de barili pe zi în 2025, chiar dacă reducerile din partea OPEC+ rămân în vigoare.

Între timp, OPEC şi-a redus previziunile privind creşterea cererii globale de petrol pentru acest an şi 2025, evidenţiind slăbiciunea din China, India şi alte regiuni.

Dobânzile Rezervei Federale a SUA

În SUA, vânzările cu amănuntul au crescut puţin peste aşteptări în octombrie, sugerând că economia a început trimestrul al patrulea într-o notă puternică.

"Datele economice din această dimineaţă au fost puternice şi notabile, astfel încât ţin lucrurile oarecum stabile în ceea ce priveşte ceea ce ar trebui să fie imaginea cererii din SUA", a spus Kilduff, de la Again Capital.

Datele s-au adăugat dezbaterii dintre factorii de decizie ai Rezervei Federale cu privire la ritmul şi amploarea reducerilor dobânzii de referinţă, deoarece investitorii şi-au redus şi mai mult aşteptările privind o reducere la reuniunea din decembrie a băncii centrale.

Ratele mai mici ale dobânzilor stimulează de obicei creşterea economică, ajutând cererea de combustibil. Preşedintele Băncii Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, nu a exclus o reducere a ratei dobânzii în decembrie, când a vorbit la canalul de televiziune Bloomberg.

"Privind aceste cifre, nu există nimic care să forţeze Fed să înnebunească cu adevărat, cred că şansele pentru o reducere a dobânzii de bază de 25 de puncte procentuale pentru decembrie au scăzut la între 50 şi 60%", a spus economistul şef la Matador Economics, Tim Snyder.

"Nu aş fi surprins dacă nu vedem nimic în decembrie şi ar trebui să aşteptăm şi să vedem cum se termină anul", a adăugat Snyder.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. “Cererea globală de petrol este din ce în ce mai slabă. Vedem acest lucru de ceva timp şi acest lucru este determinat în principal de încetinirea creşterii economice chineze şi de penetrarea tot mai mare a maşinilor electrice în întreaga lume", a declarat directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, vineri, la summitul COP29.

    Deci inca o data “ penetrarea tot mai mare a maşinilor electrice în întreaga lume":-)…auziti mujicilor si astia cu junghiuri second hand? Masinile ICE sunt istorie, scumpe, nerentabile poluante…Le-au trebuit 5 ani sa recunoasca un adevar evident, pana in anul 2030 va fi presarat cu falimente de constructori auto “traditionali”:-) 

    1. Momentan din petrol se fac si altceva decat combustibi., Avioanele inca folosesc combustibil fosil, tancurile NATO tot cu combustil fosil functioneaza si "intaresc" stratul de ozon in Ukraina, mineritul pentru materia prima pentru acumlatoarele "ecologice" inca ard motorina, este cale lunga pana cand renuntam la combustibilul fosil total. Fiecare are avantajele si dezavantaje si nu-i plange tu pe rusi, mai bine ne focusam pe probleme noastre, ca avem din plin.

      30% din consumul de petrol se datoreaza transportului…nimeni nu spune ca din petrol nu se fabrica si alte produse (din pacate), ce am vrus sa scot in evidenta e ca cererea de hidrocarburi va scadea si va pierde din importanta “steategica”…Cine a mizat pe, petrol si pe santajul cu hidrocarburi poate sa-l uite:-)

    Așteptăm să se vadă și la pompa. În ultimul timp Petrom, ca ei dau ora exactă, merge contra curentului, scade petrolul, și a scăzut semnificativ, prețurile la combustibili tot urcă?!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb