Preţul petrolului Brent se apropie, din nou, de 120 dolari/baril

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie 2011

Preţul petrolului Brent se apropie, din nou, de 120 dolari/baril

La New York, cotaţia este la nivelul maxim al ultimelor 30 de luni

Preţul petrolului a crescut ieri, pe pieţele externe, continuând trendul pe care s-a înscris la finele săptămânii trecute, în baza datelor din care rezultă scăderea şomajului în SUA. În acest context, pe piaţa londoneză, preţul s-a apropiat de 120 de dolari barilul, iar pe cea din New York a trecut de 108 dolari/baril, înregistrând cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni. Investitorii speculează că expansiunea economiei SUA ar putea susţine cererea de energie.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în luna mai a urcat cu 1,07 dolari (0,9%), la 119,77 dolari/baril. Săptămâna trecută, cotaţia petrolului a câştigat 2,7% pe piaţa din Londra.

Preţul ţiţeiului cu livrare în luna mai a crescut cu 19 cenţi (0,2%) la ora 09.52, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 108,13 dolari/baril. Anterior, cotaţia a fost de 108,78 dolari/baril - cel mai ridicat nivel atins după data de 24 septembrie 2008. Săptămâna trecută, preţul a crescut cu 2,4% pe piaţa americană, iar comparativ cu anul trecut, avansul este de 25%.

Pe piaţa energetică din New York, cotaţia petrolului a crescut cu 28% după momentul în care au izbucnit demonstraţiile anti-guvern în Libia (15 februarie), reducând cu două treimi producţia de profil a ţării.

Conform presei internaţionale, producţia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut luna trecută, din cauza declinului cantităţii furnizate pieţei de Libia. Astfel, producţia totală a cartelului ar fi fost, în medie, de 29,022 milioane de barili pe zi în martie, mai mică cu 363.000 de barili (1,2%) decât în februarie.

Menţionăm că oficialii Arabiei Saudite - cel mai mare producător din OPEC, continuă să se pronunţe pentru un interval de preţ de 70-80 dolari barilul ca fiind unul optim.

Kuweit-ul ar prefera ca preţul petrolului să fie de 90 -100 dolari/baril, potrivit directorului executiv al "Kuwait Petroleum" Corp., Farouk Al-Zanki. În opinia sa, în acest moment, preţurile sunt la un nivel prea ridicat şi "îngrijorătoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb