Preţul petrolului continuă să scadă

Preţul petrolului continuă să scadă

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Adevărul - prima victimă / 16 martie 2022

Preţul petrolului continuă să scadă

Preţul futures al ţiţeiului brut a scăzut ieri, pe pieţele externe, cu peste 6%, în contextul negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, care dau speranţe de încheiere a conflictului militar dintre cele două ţări.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a coborât cu 6,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 100,12 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie s-a redus cu 6,4%, la 96,39 dolari barilul la ora locală 09.12. Anterior, cotaţia ţiţeiului Brent coborâse sub pragul de 100 de dolari.

Analiştii susţin că declinul se bazează şi pe faptul că statul chinez a impus lockdown în oraşul Shenzhen, ca urmare a unui nou focar de coronavirus, ceea ce afectează cererea de combustibili. Mai mult, spun aceştia, o încetinire a economiei Chinei ar putea duce la scăderea temporară a cererii globale de petrol.

Cotaţiile petroliere se află, în prezent, la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Declinul de ieri a venit după ce, luni, preţul petrolului a scăzut cu peste 5%.

De menţionat că şi preţul aurului continuă să scadă. Cotaţia aurului cu livrare în aprilie a coborât cu 2,1%, la 1.919,50 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.13, iar cea spot - cu 1,9%, la 1.914,75 dolari/uncie.

Rusia interzice exporturile de cereale şi zahăr în Uniunea Economică Eurasiatică

Premierul rus Mihail Mişustin a semnat luni un decret prin care se interzice exportul de zahăr alb şi zahăr brut, până pe 31 august, şi exportul de cereale (grâu, secară, orz şi porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), transmite Reuters, conform Agerpres.

Şi Rusia face parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături de Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan.

Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a dat asigurări că nu există riscul unei penurii de produse alimentare pe piaţa internă şi a avertizat consumatorii să nu-şi facă stocuri, după impunerea sancţiunilor occidentale.

"Nu există condiţii pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziţii pentru viitor", a declarat Abramchenko, adăugând: "Ne vom reorienta către alte pieţe, vom extinde parteneriate cu ţări prietenoase".

Banca Centrală a Rusiei îşi suspendă achiziţiile de aur

Banca Centrală a Rusiei îşi suspendă achiziţiile de aur pentru a putea satisface cererea populaţiei pentru acest metal preţios, informează AFP, conform Agerpres.

"Pentru a crea condiţiile necesare unui răspuns la cererea populaţiei, Banca Rusiei îşi suspendă achiziţiile de aur de la instituţiile de credit începând cu data de 15 martie 2022", a informat Banca Centrală, menţionând: "În prezent, cererea populaţiei pentru achiziţionarea de lingouri de aur a crescut, în special după eliminarea TVA pentru aceste tranzacţii".

Banca Centrală a Rusiei a reluat achiziţiile de aur de pe piaţa internă de metale preţioase la data de 28 februarie 2022, după aproape doi ani de la suspendarea acestor operaţiuni, la câteva zile după intrarea forţelor armate ruseşti în Ucraina. Ulterior a fost decisă măsura eliminării TVA la achiziţiile de aur ale persoanelor fizice, după prăbuşirea rublei din cauza sancţiunilor impuse de ţările occidentale. Măsura este destinată evitării achiziţiilor în masă de valută de către populaţie, ceea ce ar slăbi şi mai mult moneda naţională a Rusiei. În plus, Moscova a introdus restricţii importante cu privire la achiziţionarea, retragerea şi scoaterea din ţară a valutei.

Banca Mondială aprobă o finanţare suplimentară de 200 milioane de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială (BM) a anunţat luni că pune la dispoziţie aproape 200 de milioane de dolari finanţare suplimentară şi reprogramată pentru a sprijini serviciile sociale şi persoanele vulnerabile din Ucraina, pe lângă cele 723 milioane de dolari aprobate săptămâna trecută, transmite Reuters.

Finanţarea face parte din pachetul de sprijin de trei miliarde de dolari pe care Banca Mondială anunţase anterior că îl pregăteşte pentru Ucraina în următoarele luni.

Preşedintele BM, David Malpass, a declarat că speră ca instituţia să finalizeze pachetul de sprijin de trei miliarde de dolari în şase-opt săptămâni pentru a ajuta Ucraina să-şi acopere necesităţile de finanţare. Acesta a adăugat că efortul de reconstrucţie va implica autostrăzi, poduri şi alte proiecte majore de infrastructură.

Suprafaţa însămânţată cu cereale de primăvară în Ucraina ar putea scădea cu 39%, până la 4,7 milioane de hectare, în acest an, din cauza invaziei armatei ruseşti, estimează firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters, conform Agerpres.

Pe de altă parte, analiştii de la APK-Inform estimează că aproximativ două milioane de hectare însămânţate cu grâu de iarnă, orz şi secară în Ucraina ar putea fi deteriorate sau nedisponibile pentru recoltare, din cauza ostilităţilor, astfel că, la final, Ucraina ar putea recolta în acest an doar culturile de cereale de pe o suprafaţă de 5,5 milioane de hectare de teren.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi uleiuri vegetale, însă oficialii şi fermierii se aşteaptă ca în 2022 recoltele şi exporturile sale să scadă din cauza războiului. Anul trecut, Ucraina a strâns o recoltă record de 86 milioane de tone de cereale, după ce a însămânţat cu cereale de primăvară o suprafaţă de 7,7 milioane de hectare.

------------------

Comisia Europeană le-a interzis marilor agenţii de rating să acorde calificative pentru datoria suverană a Rusiei şi a firmelor ruseşti, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni adoptat ieri de Executivul comunitar, informează Reuters.

"Aceste sancţiuni vor contribui la majorarea presiunilor economice la adresa Kremlinului şi îi vor afecta capacitatea de a finanţa invazia Ucrainei", a informat Comisia Europeană, subliniind: "Sancţiunile au fost stabilite în coordonare cu partenerii internaţionali, în special cu SUA.

Principalele trei agenţii de rating din lume, S&P, Moody's şi Fitch, riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare în UE dacă nu vor respecta interdicţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb