Preţurile electricităţii din Suedia au crescut de peste 28 de ori faţă de anul trecut

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Materii Prime / 9 decembrie 2021

Preţurile electricităţii din Suedia au început să crească accelerat din toamna acestui an, iar în primele zile din decembrie recordurile au căzut tot mai des.

Călin Rechea

Preţurile electricităţii din Suedia au început să crească accelerat din toamna acestui an, iar în primele zile din decembrie recordurile au căzut tot mai des.

Suedia este împărţită în patru zone din punct de vedere al furnizării curentului electric, iar preţurile sunt mult mai scăzute în zonele SE1 şi SE2 (nordică şi central-nordică), în condiţiile în care hidrocentralele furnizează acolo cea mai mare parte a energiei.

Zonele SE3 şi SE4 se află în partea centrală şi sudică, unde este concentrată cea mai mare parte a populaţiei şi a sectorului industrial. Aici preţurile au explodat, pe fondul scoaterii din funcţiune a unei centrale atomice de la graniţa cu Danemarca şi a creşterii preţurilor gazelor naturale (vezi graficul 1).

Preţurile electricităţii din Suedia au crescut de peste 28 de ori faţă de anul trecut

În după-amiaza zilei de 6 decembrie 2021 preţul electricităţii de pe piaţa Nord Pool pentru zonele SE3 şi SE4 au urcat până la 6,458 coroane suedeze pentru un KWh, un nivel cu 2.762% mai mare decât cel înregistrat în acelaşi interval orar din 6 decembrie 2020, respectiv 0,226 SEK/KWh.

Seara zilei de 7 decembrie 2021 a adus recordul şi pentru zonele SE1 şi SE2, la 2,94 SEK/KWh, un preţ de aproape 15 ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi zi a anului trecut (vezi graficul 2).

Preţurile electricităţii din Suedia au crescut de peste 28 de ori faţă de anul trecut

Mai trebuie remarcat şi un alt aspect deosebit de important: creşterea explozivă a preţurilor a avut loc pe fondul unei volatilităţi extreme.

În faţa haosului de pe piaţa energiei electrice, noul ministru al energiei şi digitalizării din guvernul condus de Magdalena Andersson, Khashayar Farmanbar, a declarat pentru postul public de radio că trebuie să crească producţia de energie electrică în partea de sud a ţării, după cum scrie cotidianul Expressen.

Dar cum, în condiţiile în care sursele securitare din regiune, din care fac parte centralele nucleare sau cele care ard combustibili fosili, sunt închise pe rând?

Ministrul are soluţia: trebuie crescută producţia în centralele eoliene. Oare de ce nu s-a gândit nimeni la aşa ceva?

Christian Holtz, analist al pieţei electricităţii în cadrul firmei de consultanţă Merlin & Metis, consideră că recordurile recente pot fi depăşite cu uşurinţă în primele două luni ale anului viitor.

Într-o declaraţie pentru Expressen, Holtz explică preţurile electricităţii prin vremea deosebit de rece, care este asociată des cu perioadele în care nu bate vântul, deci şi cu producţia scăzută în centralele eoliene.

Preţurile ridicate ale curentului electric din Suedia mai sunt explicate şi de evoluţia preţurilor electricităţii din ţările vecine, dar şi prin preţurile ridicate ale combustibililor şi ale certificatelor de CO2.

În aceste condiţii, presa din Suedia scrie tot mai mult despre necesitatea economisirii energiei electrice şi oferă sfaturi pentru reducerea consumului sau arată că este o perioadă foarte potrivită pentru trecerea consumatorilor individuali la încălzirea cu lemne.

Pe fondul preţurilor record, a fost repornită centrala Karlshamn, veche de 50 de ani, care arde petrol pentru a produce electricitate în două grupuri cu o putere nominală individuală de 340 MW.

Este foarte probabil să se apeleze la astfel de soluţii şi în lunile următoare, în condiţiile în care sunt depăşite tot mai des şi recordurile de temperatură negativă în regiunile din nordul ţării.

La o staţie meteo din Laponia s-a înregistrat recent o temperatură de -43,8 grade Celsius, cea mai scăzută de la începerea măsurătorilor în 1961, după cum scrie publicaţia online Fria Tider. Datele Institutului Suedez de Meteorologie şi Hidrologie arată că o temperatură mai scăzută pentru această perioadă din sezonul rece s-a înregistrat ultima oară în 1945.

Tot Expressen mai scrie că evoluţia preţurilor energiei electrice a condus la situaţia în care un kilometru parcurs cu un automobil electric este mai costisitor decât unul parcurs cu un automobil cu motor clasic.

Asta bineînţeles dacă automobilele electrice nu rămân imobilizate în zăpadă şi sunt abandonate de proprietari. S-a întâmplat recent pe autostrada E6 din vestul Suediei, în condiţiile unei furtuni de zăpadă care condus la blocarea autostrăzii pentru mai multe ore, conform unei ştiri a unui post regional de televiziune. Se pare că bateriile nu au rezistat, iar cei din automobile nu au rezistat la frig.

Fenomenul creşterii explozive a preţurilor energiei nu este, desigur, specific doar Suediei, ci se manifestă pe scară largă la nivel continental, pe fondul unor cauze comune, a căror origine este în politica energetică iresponsabilă a unor autorităţi europene care ignoră legile fizicii.

Se pare că sărăcia energetică este "viitorul de aur" al Uniunii Europene, iar aceasta nu poate însemna decât marşul accelerat către un feudalism subdezvoltat.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Suedezii sunt bine spalati pe creier asa ca pot plati oricat iar gunoaiele de aici vor da Suedia exemplu ca sa creasca si ei cat de mult.

    1. E clar ca corporatiile vor sa puna la pamant umanitatea sa se poata instaura un comunism totalitar feroce pe planeta. Altfel nu se justifica astfel de cresteri de preturi decat daca au motive politice de a instaura un regim draconic, satanic, totalitar.

      Normal ca ie spalati pe creier. Ca are cu ce sa se spele, (apa calda, sapun, sampon) de jdemii de ani. Noi sintem curati pe creier de la natura. Nu vrem sapun si sampon!

    prostia de plateste, iar stanga progresista este esenta ei ...

    Rar mi-a fost dat sa vad atata nerusinare precum in articolele semnate de acest autor. Zici ca scrie direct din biroul lui sef Trollache!

    1. Esti legetebist necajit.

      E de departe cel mai praf din curtea scolii ... cine nu ma crede sa caute si sa citeasca articolele lui. Felicitari Bursa pentru colectivul de profesionisti!

    RT News?

    Pe cine intereseaza cat au avut suedezii pretul la curent in Laponia, după-amiaza zilei de 6 decembrie ? Autorul chiar nu isi poate castiga painea facand ceva mai util ?

    Adică a existat un moment când oferta a fost minima și cererea mare ceea ce a dus la un preț absurd și asta spune ceva despre viitor?

    Până acum nu disconsideram autorul, dar toată logica e forțată la extrem cat sa iasă articolul. 

    Aștept că acest articol sa fie corectat / retras. E penibil pentru bursa și cititori. 

    1. Conține articolul minciuni referitoare la faptele prezentate!? Nu va place adevărul spus în fața!?

      Poate nu conține toate datele posibile (cat din creștere s-a și transferat la clientul final, etc.) da ce va supăra atâta!? 

      Legat de previziuni ("viitorul de aur") nu știam că jurnaliștii nu au voie să facă estimări.

      Nu e nimic, negati aceste aspecte sumbre...negarea e primul pas. Ne auzim peste 1 an, 5. 

      OK, imi retrag o parte din critici. In loc sa se concentreze pe varful care era 30x putea sa spuna media. Din cate vad eu fata de datele istorice Nord Pool, avem o dublare a pretului pe iarna.

      Day-ahead prices (monthly) 

      SE4 Noe 2021 111 euro 

      SE4 Feb 2021 53 euro 

      SE4 Noe 2021 34 euro 

      SE4 Feb 2020 18 euro 

      SE4 Noe 2019 42 euro 

      SE4 Feb 2019 46 euro 

      SE4 Noe 2018 53 euro

      SE4 Feb 2018 40 euro 

      sa inteleg ca o crestere medie de 200% a pretului nu e ceva deosebit, iar variatii de 30x sunt ceva normal, nu vedem nici un risc aici. Probabil asa a zis si Electrica si acum cauta pe la banci capital de lucru :D

      Omul a prezentat niste informatii si concluziile dansului, ne putem uita pe date si ajunge la concluzii diferite sau nu, insa nu vad de ce trebe sa il categorisim penibil etc. datele prezentate raman corecte. 

      E penibil pentru ziar/site sa publice un articol panicard care se concentrează pe un vârf de preț atins din cine știe ce motiv conjunctural. Istoric se vede o dublare a prețului. De acolo până la 28X e cale lungă.

      Este penibil ca exista indivizi care sunt interesati doar a injura si critica Romania. Cum apare un articol in care se arata unele aspecte de la altii, slugoiii se enerveaza. Ba ca e panicard, ba ca nu ne intereseaza ce e la altii, ba ca nu a pus o virgula sau ca este platit de rusi.

    Autorul este foarte realist si obiectiv. Ce a scris este un avertisment, sa va faceti rost de haine groase, plapume, eventual si sistem UPS pentru stocarea energiei electrice.

    Pentru cei care s-au lasat spalati pe creier sau si-au oprit creierul, va propun sa apasati butonul "Start".

    Porniti-va creierul, ca altfel ajungeti ca cei din Texas 

    1. Aia din California sunt cei mai reusiti idioti.

      Hehe, cam asa-i. Pacat ca ne paste si pe noi.

      Cita energie? 5-6 butoaie? Untura e energie? Da' palinca?

      La noi, in Texas, e jale mare pa creier spalati, ca n-avem creieri, ca sa le dam start, ca la UPS. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb