Preţurile gazelor din Europa au crescut puternic vineri, cu 10%, deoarece lucrătorii de la operaţiunile din domeniul gazelor naturale ale Chevron din Australia au intrat în grevă, stârnind temeri că o oprire prelungită a producţiei ar putea reduce livrările globale, informează news.ro.
Acţiunea sindicală de la proiectele Gorgon şi Wheatstone din Australia de Vest urmează discuţiilor zilnice din această săptămână pentru a încerca să se ajungă la un acord.
În cele din urmă, negocierile nu au reuşit, totuşi, să rezolve o dispută de lungă durată cu privire la salarii şi securitatea locurilor de muncă.
În prezent, nu sunt programate alte discuţii între gigantul energetic american Chevron şi sindicatele care reprezintă lucrătorii de la proiectele de gaze naturale lichefiate.
Opriri ale activităţilor, de până la 11 ore, sunt programate să continue până joi, moment în care acţiunea de protest este gata să ajungă la o grevă totală de două săptămâni.
Preţul gazelor pe termen de o lună la hubul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un etalon european pentru tranzacţionarea gazelor naturale, a fost tranzacţionat vineri în creştere cu aproximativ 10%, la 36 de euro (38,50 USD) per megawat oră.
"Din păcate, în urma numeroaselor întâlniri şi sesiuni de conciliere în faţa Comisiei de lucru echitabil, rămânem separaţi în termeni cheie", a spus un purtător de cuvânt al Chevron Australia.
Comisia de lucru echitabil se referă la tribunalul independent de relaţii la locul de muncă din Australia, care a mediat discuţiile.
Chevron Australia a adăugat că sindicatele au solicitat termeni pe care i-au considerat că sunt "de deasupra şi dincolo" de termenii echivalenţi cu alţii din industrie, fără a oferi detalii suplimentare.
Temerile de grevă în Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de GNL din lume, au urcat recent preţurile gazelor din Europa, iar analiştii se aşteaptă ca volatilitatea pieţei să persiste pe termen scurt.
Preţurile gazelor europene au crescut la aproximativ 43 de euro luna trecută, dar ulterior câştigurile s-au temperat, deoarece cele două părţi au căutat să găsească o soluţie pe cale amiabilă.
Contractul TTF rămâne cu mult sub vârful extraordinar din vara trecută, de peste 300 de euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 10:09)
Alimentam cu preturi mari,
masina de razboi a Rusiei ??!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 10:27)
SI TAXELE GUVERNULUI . Taxa de Solidaritate o ia de la noi.
si ce am vazut inapoi ??? nimic datorii si acelasi bullshit unde numai baronii locali psdnl o duc tot mai bine(crevedia, caracal doua exemple, dar ne dam seama dc in satele vietii invart alesii locali asa bani, ce e in rest)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 18:28)
Rusia are o căruță de război.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 22:00)
Puneti mana si luati romgaz
2. la noi ANRE este infractorul!!
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 22:06)
daca vrei sa faci contract de furnizare gaz la pret fix pentru 12 luni! nici unul dintre operatori nu iti ofera pretul afisat pe site-ul ANRE