Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, anunţă că până la finalul anului 20 de imobile vor intra în reparaţii, iar 100 de imobile vor fi puse în siguranţă, informează B365.
Potrivit reprezentanţilor PMB, de la Revoluţie până în prezent, doar 20 de imobile cu risc seismic au fost reabilitate.
Gabriela Firea a declarat: "De când am preluat mandatul de primar general am reuşit restartarea programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Astfel, am înfiinţat o administraţie nouă, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care a facut deja paşi concreţi pentru a eficientiza procesul de consolidare. În acest moment se lucrează la 4 imobile cu valoare de patrimoniu, situate în Centrul Istoric al Capitalei".
În prezent, PMB, prin Compania Municipală Consolidări, execută lucrări de consolidare, reabilitare şi punere în valoare a patru imobile monument istoric situate pe strada Blănari, clădiri aflate în avansată stare de degradare. Aceste clădiri sunt cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public şi au fost construite în anul 1870, fiind printre cele mai vechi imobile cuprinse în programul de consolidare, potrivit Municipalităţii.
În acest sens, primarul Capitalei a explicat: "Aşa cum am promis, accelerăm programul de consolidări al Primăriei Capitalei şi facem tot ce ţine de atribuţiile administraţiei locale astfel încât anul acesta cât mai multe clădiri din centrul Capitalei să fie reabilitate: am alocat 10 milioane de euro din bugetul Municipalităţii pentru acest domeniu prioritar şi am înfiinţat entităţi clare care să acţioneze rapid şi eficient pentru a recupera aproape 30 de ani de amânări. Iată că una dintre companiile municipale atât de hulite de unii a reuşit, în mai puţîn de un an, cât au reuşit alţii în zece! Se lucrează la nu mai puţîn de nouă clădiri care necesitau reparaţii urgenţe, alte trei fiind în etapă finală de pregătire a documentaţiilor. Totodată, pentru alte 20 de clădiri se întocmeşte documentaţia pentru expertizarea şi proiectarea lucrărilor de intervenţie/consolidare. Mai mult decât atât, la începutul anului am demarat deja şi un alt program prin care se vor pune în siguranţă încă 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Iată că se poate!".
Concret, în această perioada au început lucrările la patru clădiri situate în:
- Strada Bărăţiei nr 50;
- Calea Moşilor 215E;
- Strada Mătăsari nr 44 - 260;
- Strada Lipscani nr 75.
De asemenea, sunt deschise şantiere la alte 5 clădiri, după cum urmează:
- imobilele din str. Blănari nr.2, nr.6, nr.8 şi nr.10, imobile monument istoric, cuprinse în lista imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa I de risc seismic pericol public, construite în anul 1870;
- un alt imobil monument istoric la care au început lucrările este cel de 2 etaje plus mansardă, cu o suprafaţă de 2622 mp, din str. Franceză nr.30.
Alte 3 imobile s-au preluat, în urmă unei Hotărâri de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare şi consolidare, după cum urmează:
- Un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14: s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi s-au făcut demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută, în perioada imediat următoare, proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţă Naţiunilor Unite;
- Un alt imobil de 4 etaje din str. Spătarului 36 - s-au întocmit documentaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de construire şi se efectuează toate demersurile, împreună cu Serviciul Spaţiul Locativ din Primăria Capitalei, pentru a mută proprietarii în locuinţele de necesitate situate în Piaţă Naţiunilor Unite;
- Clădirea de 6 etaje din str. Ştirbei Vodă nr.20 este în stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Clădiri Metropolitane (care are că obiect de activitate şi proiectarea).
Totodată, în cadrul programului demarat la începutul acestui an se vor pune în siguranţă alte 100 de clădiri aflate în diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele clădiri ale căror elemente reprezintă un pericol pentru trecători (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperiş etc).
În prezent, se lucrează pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de intervenţie şi, după punerea în siguranţă a acestor clădiri, urmează realizarea expertizelor şi a proiectelor de consolidare.
În Bucureşti există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, şi 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. Alte 330 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic, iar 95 sunt încadrate în clasa a III-a, în timp ce şase imobile sunt în clasa a IV-a de risc seismic.