Prime Transaction: BVB, OMV Petrom şi Alro - printre cele mai bune rezultate în trimestrul al doilea, de la bursa noastră

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august

Creşterea valorii tranzacţiilor comparativ cu trimestrul al doilea 2023, în care investitorii aşteptau IPO-ul producătorului de energie electrică, a făcut ca veniturile din servicii ale grupului sa urce cu 64,5%, la 20,85 milioane lei, cea mai mare parte a creşterii fiind generată de veniturile Depozitarului Central.

Creşterea valorii tranzacţiilor comparativ cu trimestrul al doilea 2023, în care investitorii aşteptau IPO-ul producătorului de energie electrică, a făcut ca veniturile din servicii ale grupului sa urce cu 64,5%, la 20,85 milioane lei, cea mai mare parte a creşterii fiind generată de veniturile Depozitarului Central.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Ne putem aştepta ca tendinţa de stabilizare pe partea operaţională a OMV Petrom să se păstreze şi în al doilea semestru din 2024"

    "Pentru restul anului este de aşteptat ca tendinţa de scădere a profitabilităţii Hidroelectrica să continue"

    "În a doua jumătate a anului va persista influenţa negativă a taxei pe cifra de afaceri, care va continua să tragă în jos rezultatele BRD"

    Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut rezultate bune, în trimestrul al doilea, existând un efect de bază determinat de listarea Hidroelectrica, alte rezultate bune venind de la OMV Petrom (SNP), tot ca urmare a unui efect de bază şi de la Alro (ALR), obişnuită în ultima vreme mai mult cu rezultate negative, conform raportului de analiză al Prime Transaction, disponibil în ataşament.

    În zona opusă, Teraplast (TRP) şi-a adâncit pierderea pe acest an, Hidroelectrica (H2O) a raportat o scădere destul de mare a profitului ca urmare a contextului hidrologic şi de piaţă, iar cele două bănci incluse în material, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Erste Bank (EBS), au avut la rândul lor scăderi de profit, dar mai mici, se mai menţioneză în analiza semnată de Marius Pandele.

    OMV Petrom - îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor trimestriale

    Efectul de bază pozitiv faţă de trimestrul al doilea 2023, atunci când a fost înregistrată o "contribuţie de solidaritate" în valoare de aproape două miliarde de lei, a condus la o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor financiare trimestriale ale OMV Petrom, conform analistului.

    Şi în ceea ce priveşte veniturile, lucrurile au mers mai bine decât în primele trei luni ale anului, veniturile din vânzări ale grupului crescând cu 3,72%, până la 8,7 miloarde lei, comparativ cu o scadere de 9,8% în primul trimestru, creşterea provenind exclusiv din vânzările de combustibili.

    Pe de altă parte, creşterea mai multor categorii de cheltuieli a facut ca rezultatul operaţional să scadă cu 8,91%, până la 1,42 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024. Dar, scăderea rezultatului operational trimestrial nu s-a transmis către cel net, motivul fiind contribuţia de solidaritate de 1,98 miliarde lei, plătită de OMV Petrom în trimestrul al doilea 2023, în vreme ce în trimestrul al doilea al acestui an compania nu a mai plătit nimic. În aceste condiţii, rezultatul net consolidat a trecut de la o pierdere de 536,78 milioane lei în trimestrul al doilea 2023 la un profit de 1,23 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024.

    "În lipsa efectului de bază provenit din taxa de solidaritate, vorbim, practic, despre o stagnare la nivel trimestrial. Se observă o tendinţă de stabilizare pe partea operaţională, manifestată şi la alţi emitenţi din energie şi utilităţi, iar în lipsa altor factori disruptivi care ar putea interveni în perioada următoare, ne putem aştepta ca această tendinţa să se păstreze şi în al doilea semestru din 2024", se arată în material.

    Hidroelectrica - accentuare a ritmului scăderii veniturilor şi profitului, în condiţii proaste atât pentru producţie cât şi pentru preţ

    Rezultatele Hidroelectrica au continuat să se înrăutăţească, ritmul scăderii fiind chiar mai mare în al doilea trimestru al anului decât în primul, atât pentru venituri, cât şi pentru profit, se menţioneză în materialul Prime.

    Veniturile au scăzut cu 29,44%, până la 2,61 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024, după ce în primele trei luni ale anului înregistraseră o scadere de 22,49%. Şi de data aceasta au scăzut atât cantităţile vândute, cât şi preţul mediu de vânzare, atât pe segmentul angro, cât şi pe cel de furnizare.

    "Având în vedere că producţia de energie a Hidroelectrica este determinată de factori externi, nefiind ajustată în funcţie de preţul de vânzare, aşa cum se întâmplă cu cea din combustibili fosili, scăderea cantităţilor vândute este imputabilă, în principal, condiţiilor hidrologice, aici fiind prezent şi un efect de bază, anul 2023 fiind foarte bun din acest punct de vedere", se menţioneză în raport.

    Scăderea mare a veniturilor, în condiţiile unei stabilităţi pe partea de cheltuieli, a făcut ca profitul operaţional trimestrial să scadă cu 40,78%, până la 1,52 miliarde lei, în trimestrul al doilea 2024, în vreme ce profitul net a avut un declin de 38,64%, până la 1,36 miliarde lei.

    "Pentru restul anului ar fi de aşteptat ca această tendinţă să continue, în condiţiile în care canicula a continuat, iar preţul pe segmentul de furnizare va rămâne mai mic decat cel din semestrul al doilea 2023", se arată în raport.

    BRD - scădere a profitului într-un ritm mai alert decat în primul trimestru

    După o scădere uşoară a profitului net consolidat în primul trimestru al anului, lucrurile au mers în aceeaşi direcţie pentru BRD - Groupe Societe Generale, însă într-un ritm mai rapid, conform Prime.

    Veniturile din activitatea principală au continuat să crească într-un ritm asemănător cu cel din trimestrul anterior, veniturile nete din dobânzi apreciindu-se cu 7,74%, până la 709,5 milioane lei, comparativ cu 6,81% în primul trimestru, iar cele din comisioane cu 5,15%, faţă de 8% în primul trimestru.

    Cheltuielile operaţionale au crescut mai rapid decât veniturile, motivul principal pentru acest lucru fiind introducerea taxei pe cifra de afaceri pentru bănci, care a generat o cheltuială de 31,47 milioane lei în trimestrul al doilea 2024. În aceste condiţii, profitul net a avut o scădere de 13,66%, la 367,31 milioane lei, mai mare decât scăderea de 4,61% din primul trimestru al anului.

    "În a doua jumătate a anului va persista influenţă negativă a taxei pe cifra de afaceri, care va continua să tragă în jos rezultatele grupului, iar creşterea veniturilor nu are cum să fie foarte mare în contextul actual de pe piaţa monetară. Factorul principal care ar putea trage profitul în direcţia opusă este costul riscului, însă acesta este foarte greu de estimat şi variază destul de mult de la o perioadă la alta", conform raportului.

    BVB - estimarea pentru semestrul al doilea este de scădere atât a veniturilor, cât şi a profitului comparativ cu perioada similară a anului anterior

    Trimestrul analizat a fost ultimul în care am văzut în rezultatele Bursei de Valori Bucureşti un efect de bază pozitiv faţă de anul anterior determinat de listarea Hidroelectrica, din trimestrul al treilea acesta urmând să se inverseze, conform Prime.

    Creşterea valorii tranzacţiilor comparativ cu trimestrul al doilea 2023, în care investitorii aşteptau IPO-ul producătorului de energie electrică, a făcut ca veniturile din servicii ale grupului sa urce cu 64,5%, la 20,85 milioane lei, cea mai mare parte a creşterii fiind generată de veniturile Depozitarului Central.

    Cheltuielile operaţionale au avut la rândul lor creşteri, însă mult mai mici decât cele ale veniturilor, astfel încât rezultatul operaţional a trecut de la o pieredere de 0,8 milioane lei la un profit de 4,76 milioane lei. Profitul net semestrial a crescut cu 243,92% la 5,48 milioane lei, în trimestrul al doilea 2024.

    "Nu ne aşteptăm, însă, să rămână aici, deoarece în al doilea semestru al anului va apărea efectul de bază negativ faţă de perioada de după listarea Hidroelectrica, una dintre cele mai bune din istoria Bursei locale. Prin urmare, estimarea pentru semestrul al doilea este de scădere atât a veniturilor, cât şi a profitului comparativ cu perioada similară a anului anterior", conform raportului Prime.

    Alro - rezultat mult peste cel din trimestrul al doilea 2023

    Contextul din pieţele internaţionale a fost în favoarea Alro, ducând pentru prima dată, după mai multe trimestre, rezultatul net pe plus pe perioada scursă de la începutul anului, menţioneză analistul.

    Cea mai mare contribuţie asupra îmbunătăţirii rezultatelor a venit de la veniturile mai mari, veniturile din contractele cu clienţii crescând cu 16,26% la nivel trimestrial, până la 893,5 milioane lei în trimestrul al doilea 2024, o creştere mult mai mare decât cea de 1,71% înregistrată în primul trimestru.

    Costul bunurilor vândute a avut o creştere, însă într-un ritm mult mai lent decât cel al veniturilor, cu doar 5,66%. Profitul operaţional a avut o creştere semnificativă, de 76,48 milioane lei, de la 9,1 milioane lei la 85,58 milioane lei, în vreme ce rezultatul net din activităţi continue a crescut cu 51,41 milioane lei, de la o pierdere netă de 28,09 milioane lei în trimestrul al doilea 2023 la un profit net de 23,32 milioane lei în trimestrul al doilea 2024.

    "Lucrurile par să se fi inversat pentru Alro, însă nici aşa nu putem vorbi despre o revenire la profituri substanţiale, ci doar despre o trecere peste zero. Piaţa pe care activează este volatilă, aşa că e greu de estimat în ce direcţie vor merge rezultatele în perioada următoare", conform Prime.

    Opinia Cititorului

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    28 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9771
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4684
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3052
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9072
    Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7082

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb