Prime Transaction estimează o valoare intrinsecă de 19,8 lei pentru acţiunea Transgaz

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie

Prime Transaction estimează o valoare intrinsecă de 19,8 lei pentru acţiunea Transgaz
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    Echipa de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction, estimează o valoare intrinsecă de 19,8054 lei pentru acţiunea Transgaz (TGN), uşor pentru preţul titlurilor transportatorului de gaze naturale de la jumătatea sesiunii de tranzacţionare de vineri, şi peste estimarea anterioară, după cum reiese din raportul ataşat.

    În raportul anterior, ce a fost publicat în luna iunie a anului trecut, Prime estima o valoare intrinsecă de 17,5817 lei pentru titlurile transportatorului de gaze naturale, ce între timp a fost atinsă şi depăşită de preţ. Vineri, la ora 14:30, titlurile Transgaz se tranzacţionau la 19,24 lei, conform datelor afişate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

    "Rezultatele financiare publicate pentru trimestrul al doilea şi trimestrul al treilea au fost slabe, însă acest lucru era previzibil. Creşterea tarifelor pentru trimestrul al patrulea va aduce, în mod normal, o creştere a profitului comparativ cu cel TTM (al ultimelor patru trimestre), la nouă luni", se arată în raportul Prime.

    Tariful volumetric aprobat de ANRE perioada 1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024 a crescut cu 46,85%, de la 1,11 lei/MWh transportat la 1,63 lei/MWh.

    "Pare o creştere spectaculoasă, însă trebuie să ţinem cont de faptul că partea volumetrică a ajuns să ocupe o pondere destul de mică în tariful total. Tarifele pentru rezervare de capacitate au suferit modificări în ceea ce priveşte structura pe perioade, cu creşteri pentru tarifele din perioadele octombrie-decembrie şi iulie-septembrie şi cu scăderi pentru cele din perioadele ianuarie-martie şi aprilie-iunie. Media tarifelor de rezervare pe toate cele patru trimestre a rămas aceeaşi, 1,3 lei/MWh/h", se menţionează în raport.

    Conform documentului, Transgaz nu a avut niciodată un randament mare al capitalurilor proprii (ROE), fiind tras în jos de necesităţile mari de capital propriu şi de rata mică de rotaţie a activelor chiar şi atunci când marja de profit a fost ridicată. "După ultimele raportări financiare a ajuns, însă, la un minim al ultimilor ani, ceva mai jos de 3%, marja netă fiind la rândul său mult sub nivelul din alte perioade. Creşterea multiplicatorului capitalului propriu dă speranţe pentru viitor, o revenire a marjei nete putând avea ca efect creşterea mai consistentă a ROE comparativ cu anii anteriori", potrivit raportului.

    Pentru evaluarea acţiunii Transgaz, echipa de la Prime Transaction foloseşte o combinaţie între metoda multiplilor de piaţă, căreia îi acordă o pondere de 25% şi metoda fluxurilor de numerar viitoare cu o pondere de 75%.

    Prin metoda multiplilor de piaţă, Prime a ajuns la o valoare a titlurilor Transgaz de 22,6612 lei, printre companiile comprabile incluse în analiză fiind Fluxys din Belgia, Amber Grid din Lituania şi Enagas din Spania. Prin metoda actualizării fluxurilor de numerar viitoare (DCF), echipa de analiză a estimat o valoare intrinsecă de 18,8535 lei/acţiune.

    Astfel, valoarea medie ponderată (cu 75% pondere pentru evaluarea prin metoda DCF şi 25% pentru cea bazată pe multiplii de piaţă) este de 19,8054 lei pe titlu, conform raportului.

    Prime consideră că, pentru anul trecut, Transgaz va raporta venituri totale de 1,72 miliarde de lei, care vor urca la 2,05 miliarde în acest an şi la 2,48 miliarde în anul următor. Pentru profitul net s-a luat în considerare suma de 148,8 milioane lei în cazul anului trecut, respectiv de 191,7 milioane lei în acest an şi 447,7 milioane lei în 2025.

    "Atragem atenţia că nu este vorba de o estimare propriu-zisă a rezultatelor financiare, ci de un scenariu pe care îl considerăm plauzibil pentru viitor", se menţionează în document.

    Raportul Prime Transaction nu reprezintă o recomandare de investiţii. Valoarea estimată nu este un preţ ţintă pe care analiştii se aşteaptă să-l atingă acţiunea emitentului, ci doar o valoare intrinsecă, dependentă de confirmarea ipotezelor detaliate în raport. Raportul reprezintă o informaţie generală şi nu se substituie serviciilor de consultanţă de investiţii, se menţionează în document.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. bine ca nu a evaluat actiunile cu firme similare din US, ca iesea predictia si mai sus

      1. sa stii ca firmele de petrol si gaz in us sunt destul de rezonabile la pret acum exon, xom e la per 10, si div yield 4%, si PI PEline urile sunt tot asa la per sub 15 dividende inrtre 6-9%, deci peste transgaz la dividende.

        Oricum, Transgaz mi se pare supraevaluata. Nu prea are pt ce sa isi justifice pretul, chiar daca vine si Neptun Deep.

        Pilonul 2 tine pretul... actiunea si conducerea sunt praf

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb