Prime Transaction: "Multiplii de piaţă ai emitenţilor de la BVB au avut o tendinţă de creştere, în ultimele luni"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 - 2 decembrie 2023

Prime Transaction: "Multiplii de piaţă ai emitenţilor de la BVB au avut o tendinţă de creştere, în ultimele luni"
  • document ataşat Companii subevaluate BVB noiembrie 2023
    apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    Dinamica are la bază evoluţia preţurilor acţiunilor şi rezultatele în scădere ale mai multor emitenţi, conform celor de la Prime Transaction

    Multiplii de piaţă ai emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut o tendinţă generală de creştere, faţă de luna martie, la baza căreia au stat, pe de o parte, evoluţia preţurilor acţiunilor, iar pe de altă parte rezultatele în scădere ale mai multor emitenţi, se arată în ultimul material de analiză publicat de societatea de brokeraj Prime Transaction, intitulat "Topul companiilor subevaluate de la BVB".

    Conform analizei, anul mai slab pe care l-au avut, în principal, emitenţii din sectorul energetic şi câţiva dintre cei din sectorul de utilităţi a făcut că multiplii acestora să crească faţă de nivelurile din primăvară.

    La nivel internaţional, sectorul energetic şi cel bancar au rămas la multipli de piaţă mici, ceea ce face ca unii emitenţi de la BVB să aibă multipli reduşi comparativ cu ceilalţi emitenţi din România, dar mari după standardele internaţionale ale sectorului în care activează, mai spun cei de la Prime.

    Romcarbon, Impact şi Nuclearelectrica - acţiunile cu cel mai mic P/E

    Romcarbon (ROCE) este emitentul din piaţa principală a BVB cu cel mai mic P/E (preţ pe acţiune/profit pe acţiune), conform criteriilor stabilite de echipa Prime Transaction, acţiunea emitentului având o valoare a multiplului de doar 2,01 la finalul sedinţei de tranzacţionare din 21 noiembrie.

    "Compania are un profit pe ultimele douăsprezece luni foarte mare, influenţat de vânzarea în trimestrul al patrulea 2024 a Romgreen Universal LTD (Green Group), profitul nerecurent obţinut cu această ocazie reprezentând circa 45% din capitalizarea din acest moment. Nefiind vorba despre un profit din activitatea de bază, nu a influenţat valoarea de piaţă în acelaşi mod în care ar fi făcut-o un profit generat de o evoluţie mai bună a businessului, chiar dacă a presupus o intrare de numerar importantă", se arată în raportul celor de al Prime.

    Pe locul al doilea, cu un raport P/E de 4,2, se află Impact Developer & Contractor (IMP), al cărei profit net a fost influenţat de mai multe elemente nerecurente, cum ar fi câştigurile din investiţii imobiliare înregistrate atât la finalul anului trecut cât şi la jumătatea acestui an, iar în trimestrul al treilea 2023 de un venit nerecurent din impozitul pe profit amânat, potrivit documentului.

    Conform Prime Transaction, pe poziţiile următoare se află Nuclearelectrica cu un raport P/E de 5,2 şi Transport Trade Services cu 5,6.

    "Multiplul P/E este cel mai relevant pentru evaluarea unui emitent, însă şi cel mai volatil, fiind expus influenţei elementelor nerecurente asupra rezultatelor financiare", se menţionează în raport.

    Conform analizei, mediana P/E pentru toţi cei 44 de emitenţi luaţi în calcul a crescut faţă de luna martie, de la 8,08 (pentru 37 de emitenţi) până la 10,47. Mediana pentru primii zece emitenţi din top a crescut la rândul său, de la 4,58 până la 5,83, iar cea pentru primii douăzeci de emitenţi de la 5,55 până la 7,90.

    "Evoluţia a fost determinată, în principal, de rezultatele financiare mai slabe raportate de o parte a emitenţilor, anul 2022 fiind excepţional mai ales în domeniul energetic şi în cel de utilităţi, peste acest lucru suprapunându-se şi o creştere generală a preţului acţiunilor", se arată în raport.

    Compa, Transelectrica şi Electrica - acţiunile cu cel mai mic P/BV

    Compa, Transelectrica şi Electrica au cele mai reduse valori din punctul de vedere al P/BV (preţul pe acţiune/capital propriu pe acţiune), conform Prime Transaction.

    "P/BV este mult mai stabil decât P/E, dar poate deveni nerelevant dacă profitabilitatea scade, iar capitalul propriu rămâne umflat artificial de profiturile înregistrate în trecut" se arată în materialul de analiză al societăţii de brokeraj.

    Şi în acest caz, mediana P/BV pentru toţi cei 44 de emitenţi a crescut faţă de nivelul din martie, de la 1,04 (pentru 37 de emitenţi) până la 1,26. Mediana primilor zece emitenţi a crescut de la 0,58 la 0,66, în timp ce mediana primilor douăzeci de emitenţi a ramas la acelaşi nivel, 0,78, potrivit Prime.

    Romcarbon, Impact şi Transelectrica - primele în top douăzeci companii subevaluate după Graham Number

    În top douăzeci companii subevaluate după Graham Number se află Romcarbon, Impact Developer & Contractor, Transelectrica şi Electrica, conform raportului de analiză.

    "Numărul lui Graham, lansat de «părintele» Value Investing, Benjamin Graham, este calculat ca radical din produsul a trei numere: 22,5, profitul pe acţiune şi activul net pe acţiune. 22,5 este de fapt, la rândul său, produsul altor două numere, 15 şi 1,5. Mai exact, un indicator P/E maxim de 15 şi un P/BV maxim de 1,5, peste care acţiunea devenea neatractivă, potrivit teoriei lui Graham. Numărul poate fi văzut şi ca media geometrică a preţurilor pe care le-ar avea acţiunea la un P/E de 15 şi respectiv la un P/BV de 1,5, fiind apropiat de calculul clasic al valorii unei acţiuni pe baza multiplilor de piaţă", se arată în raportul Prime.

    Primii doi emitenti din acest top sunt aceiaşi cu cei din topul realizat după multiplul P/E, iar urmatorii doi sunt cei de pe locurile al doilea şi al treilea din topul emitenţilor după P/BV, potrvit evaluării realizate de echipa de analiză a societăţii de brokeraj.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb