Prin Viena, la Bursa bucureşteană

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2005

Colaborarea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Bursa din Viena, iniţiată în luna decembrie anul trecut a fost concretizată ieri prin lansarea indicelui Romanian Traded Index (ROTX). Acesta este calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB, constituind o referinţă pentru piaţa de capital şi un activ suport pentru instrumente financiare derivate (contracte futures şi options) sau produse structurate (warante, certificate şi swap-uri). Directorul general al BVB, Stere Farmache, ne-a declarat: "Acest indice are o expunere şi o vizibilitate internaţională atît pentru BVB, cît şi pentru companii". Domnia sa menţionează că se pot crea produse financiare cu acest indice. Indicele ROTX poate reprezenta un activ de bază pentru construcţia unor instrumente derivate şi a altor produse create de bănci. Stere Farmache a mai declarat: "Valoarea de întrebuinţare a acestui indice constă în creşterea vizibilităţii. Astfel, investitorii străini vor vedea România prin evoluţia aces-tui indice".

Domnia sa consideră că in-ves-titorul care cumpără un astfel de indice ca produs, va cumpăra, implicit şi acţiuni la societăţile din structura coşului indicelui.

"Romanian Traded Index" este un indice de preţuri ponderat, cu capitalizarea de piaţă a societăţilor incluse în coşul indicelui, calculat şi diseminat în timp real. Ajustarea indicelui se va face trimestrial, iar pentru dividende nu se vor face ajus-tări. În structura lui este inclusă 80% din valoarea acţiunilor tranzacţionate pe BVB şi 85% din capitalizarea acţiunilor tranzacţionate pe piaţa bursieră. Cele şase societăţi din componenţa indicelui au fost selectate în funcţie de capitalizarea bursieră şi volumul de acţiuni tranzacţionate. ROTX răspunde, astfel interesului manifestat de investitorii străini pentru piaţa de capital din ţara noastră.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb