PRINTR-O OPERAŢIUNE REPO BNR a împrumutat 13 bănci cu 2,68 miliarde de euro

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2012

BNR a împrumutat 13 bănci cu 2,68 miliarde de euro

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro), pentru şapte zile.

Prin licitaţii repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

În licitaţia de săptămâna trecută, 12 bănci au împrumutat 11,51 miliarde lei (2,58 miliarde euro),tot printr-o operaţiune repo.

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, astfel că sumele împrumutate de bănci au crescut încă din prima operaţiune din luna iunie, când 13 bănci au împrumutat de la BNR o sumă record de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Daniel Ionescu: Sistemul bancar este într-o criză cronică de lichidităţi

Este evident sprijinul strict necesar pentru a compensa lichiditatea lipsă din conturile băncilor comerciale, ne-a declarat Daniel Ionescu, doctor în economie.

Domnia sa explică: "Numerarul solicitat este necesar, în primul rând, pentru a putea achiziţiona noile emisiuni de titluri de datorie publică, dar şi pentru a onora cererea de numerar rezultată din operaţiuni.

Faptul că operaţiunile repo nu sunt însoţite de operaţiuni reverse-repo arată că sistemul bancar este într-o criză cronică de lichidităţi. Afirmaţia este susţinută şi de soluţia adoptată de BNR pentru a regla masa monetară în exces rezultată din operaţiunile repo care, deloc întâmplător, nu se realizează prin operaţiuni standard (reverse-repo), ci prin sterilizări! Evident, sterilizarea excesului costă şi, pe fond, înseamnă vânzări de valută din trezoreria băncii central".

Daniel Ionescu spune că este îngrijorător faptul că în portofoliul BNR se tot adună titluri de creanţă (în marea lor majoritate, titluri de stat) şi că operaţiunile de luare în custodie a titlurilor de creanţă aflate în portofoliile băncilor comerciale au ajuns la o frecvenţă nesănătoasă (în medie una pe săptămână).

"Atât masa valorică, cât şi numărul băncilor ajunse în impas cresc de la o săptămână la alta", a concluzionat analistul.

Ionel Blănculescu: Ne împrumutăm foarte mult din surse interne

Cifrele afişate de BNR, în dreptul împumuturilor repo, arată că ne împrumutăm foarte mult din surse interne, cu o viteză foarte mare, motiv pentru care datoria publică a crescut foarte mult, punctează Ionel Blănculescu.

Domnia sa afirmă: "Pe de-o parte, aceste cifre confirmă declinul în tot ceea ce înseamnă atragerea de resurse, dar şi portofoliul mare de titluri de stat pe care-l au băncile, din moment ce ele garantează cu astfel de instrumente. Această situaţie confirmă starea grea în care se află economia şi sistemul bancar, care apelează la BNR".

MFP a respins ofertele băncilor pentru certificate la un an, pentru prima dată din octombrie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins luni ofertele băncilor pentru certificatele cu scadenţa la un an, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare, fiind pentru prima dată din luna octombrie când administratorii datoriei publice nu atrag nimic la o licitaţie.

Potrivit dealerilor, randamentul din piaţa secundară era de 5,85%, ceea ce ar fi însemnat o creştere substanţială, de la 5,29%, înregistrat la precedenta operaţiune pentru astfel de titluri.

Ofertele băncilor au însumat un miliard de lei, iar valoarea programată a fost de 800 milioane de lei.

La opertaţiunea de pe 11 iunie, Trezoreria a împrumutat 506,8 milioane lei, jumătate din cât şi-a propus, la un randament mediu de 5,29% pe an.

BNR a împrumutat băncile, prin licitaţi repo, cu 152, 6 miliarde lei, în acest an. Pe întreg anul 2011, suma s-a ridicat la 46, 7 miliarde lei, pe 2010, la 25,4 miliarde lei, iar în 2009, primul an de criză, la 137,7 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb