Privatizarea BCR creşte cotaţia acţiunilor SIF

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2005

Piaţa acţiunilor SIF a extaziat ieri Bursa l Indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric

Cotaţiile acţiunilor SIF au crescut în cadrul sesiunii bursiere de ieri, astfel că indicele BET-FI care reflectă preţurile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, a atins un nou maxim istoric. La finele sesiunii bursiere de ieri, indicele BET-FI s-a situat la nivelul de 36.755 puncte, în creştere cu 3% faţă de cel de vineri. Trei din cele cinci SIF-uri au atins ieri valori maximale.

Brokerii apreciază că interesul investitorilor pentru acţiunile SIF s-a manifestat ieri la Bursă în aşteptarea rezultatelor privind finalizarea privatizării celei mai mari bănci din ţară - BCR. Comisia de privatizare a BCR va selecta doi investitori care să participe la negocierile finale. Cele cinci SIF-uri deţin cumulat peste 30% din capitalul social al BCR.

Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Cauza majorării preţurilor titlurilor SIF a reprezentat-o faptul că acestea sînt în continuare subevaluate, însă factorul determinant a fost limitarea numărului de investitori strategici care urmează să rămînă în cursa pentru privatizarea BCR". Aceasta a reprezentat un impuls pentru inves-titorii dornici să achiziţioneze acţiuni SIF în speranţa unei posibile listări a băncii la cota Bursei.

Ieri, cotaţiile acţiunilor SIF au crescut în medie cu 3%, cea mai mare apreciere fiind cea a titlurilor SIF4 "Moldova", cu 3,6% faţă de finalul săptămînii trecute, pînă la nivelul de 1,75 RON/acţiune. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost "Oltenia", cu un rulaj de circa 7 milioane de RON, din care circa 814.000 RON a reprezentat o tranzacţie specială, perfectată la preţul de 2,03 RON/acţiune.

Marian Lupu, director de tranzacţionare al "Estinvest" Focşani, menţionează: "Creşterile cotaţiilor acţiunilor SIF au fost foarte puternice şi în interval de timp scurt. Lichiditatea a fost ridicată ieri, ceea ce presupune că investitorii au încredere în SIF-uri că acestea îşi vor impune punctul de vedere referitor la listarea BCR".

Investitorii de pe piaţa de capital au aşteptări optimiste în ceea ce priveşte finalizarea privatizării BCR.

Începutul şedinţei de ieri a fost furtunos, cu creşteri de preţ pentru toate acţiunile din categoria SIF, urmate de o stagnare la jumătatea zilei şi de noi creşteri spre final.

BCR mai are şapte pretendenţi

Şapte din cele nouă bănci care s-au arătat interesate de BCR pînă acum au depus oferte angajante pentru BCR în termenul limită admis de Comisia de Privatizare. Astfel, "Dexia", "Erste Bank", "BNP Paribas", "Banco Comercial Portugues", "Deut-sche Bank" "National Banc of Greece" şi "Banca Intesa" sînt societăţile bancare din rindul cărora se va alega noul proprietar al BCR. Băncile belgiene Fortis şi KBC au ales să nu depună ofertă. Menţionăm că preţul va fi criteriul esenţial - contînd în proporţie de 90% la evaluarea ofertei, în decizia Comisiei de Privatizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb