• Piaţa acţiunilor SIF a extaziat ieri Bursa l Indicele BET-FI a atins un nou maxim istoric
Cotaţiile acţiunilor SIF au crescut în cadrul sesiunii bursiere de ieri, astfel că indicele BET-FI care reflectă preţurile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, a atins un nou maxim istoric. La finele sesiunii bursiere de ieri, indicele BET-FI s-a situat la nivelul de 36.755 puncte, în creştere cu 3% faţă de cel de vineri. Trei din cele cinci SIF-uri au atins ieri valori maximale.
Brokerii apreciază că interesul investitorilor pentru acţiunile SIF s-a manifestat ieri la Bursă în aşteptarea rezultatelor privind finalizarea privatizării celei mai mari bănci din ţară - BCR. Comisia de privatizare a BCR va selecta doi investitori care să participe la negocierile finale. Cele cinci SIF-uri deţin cumulat peste 30% din capitalul social al BCR.
Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Cauza majorării preţurilor titlurilor SIF a reprezentat-o faptul că acestea sînt în continuare subevaluate, însă factorul determinant a fost limitarea numărului de investitori strategici care urmează să rămînă în cursa pentru privatizarea BCR". Aceasta a reprezentat un impuls pentru inves-titorii dornici să achiziţioneze acţiuni SIF în speranţa unei posibile listări a băncii la cota Bursei.
Ieri, cotaţiile acţiunilor SIF au crescut în medie cu 3%, cea mai mare apreciere fiind cea a titlurilor SIF4 "Moldova", cu 3,6% faţă de finalul săptămînii trecute, pînă la nivelul de 1,75 RON/acţiune. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost "Oltenia", cu un rulaj de circa 7 milioane de RON, din care circa 814.000 RON a reprezentat o tranzacţie specială, perfectată la preţul de 2,03 RON/acţiune.
Marian Lupu, director de tranzacţionare al "Estinvest" Focşani, menţionează: "Creşterile cotaţiilor acţiunilor SIF au fost foarte puternice şi în interval de timp scurt. Lichiditatea a fost ridicată ieri, ceea ce presupune că investitorii au încredere în SIF-uri că acestea îşi vor impune punctul de vedere referitor la listarea BCR".
Investitorii de pe piaţa de capital au aşteptări optimiste în ceea ce priveşte finalizarea privatizării BCR.
Începutul şedinţei de ieri a fost furtunos, cu creşteri de preţ pentru toate acţiunile din categoria SIF, urmate de o stagnare la jumătatea zilei şi de noi creşteri spre final.
• BCR mai are şapte pretendenţi
Şapte din cele nouă bănci care s-au arătat interesate de BCR pînă acum au depus oferte angajante pentru BCR în termenul limită admis de Comisia de Privatizare. Astfel, "Dexia", "Erste Bank", "BNP Paribas", "Banco Comercial Portugues", "Deut-sche Bank" "National Banc of Greece" şi "Banca Intesa" sînt societăţile bancare din rindul cărora se va alega noul proprietar al BCR. Băncile belgiene Fortis şi KBC au ales să nu depună ofertă. Menţionăm că preţul va fi criteriul esenţial - contînd în proporţie de 90% la evaluarea ofertei, în decizia Comisiei de Privatizare.