PRIVILEGIILE NESIMŢITE ALE PARLAMENTARILOR O capcană pe care şi-a întins-o PSD cu mîna lui

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 23 decembrie 2005

Preşedintele PD, Emil Boc, se declară surprins în ceasul al treisprezecelea că privilegiile pe care şi le-au proiectat parlamentarii au devenit lege, evident şi cu concursul deputaţilor şi senatorilor democraţi. O uimire aparent ipocrită, ca şi cum proiectul nu ar fi fost mediatizat înainte de votul final, iar el nu ar fi putut să discute cu propriii oameni privind votul acestora. În realitate, însă, declaraţia lui Emil Boc poate fi semnalul unui joc politic orchestrat de preşedintele Băsescu. Statutul parlamentarilor a fost aprobat de deputaţi şi senatori la începutul acestei săptămîni cu o majoritate consistentă. Ei şi-au oferit astfel, în ajun de sărbători, o serie de drepturi printre care pensia de serviciu, paşaport diplomatic, transport intern gratuit pe liniile aeriene, auto, fluviale şi pe calea ferată, precum şi medicamente gratuite.

Printre aceste noi privilegii, pensia de serviciu este un afront pentru omul simplu: un fel de pensie viageră prin care foştilor parlamentari li se oferă o indemnizaţie pe viaţă, în funcţie de numărul de mandate deţinute (40% din indemnizaţia de parlamentar pentru un mandat, 60% pentru două mandate şi 80% pentru trei mandate).

Dacă ai fost parlamentar patru ani, atunci primeşti toată viaţa 20 de milioane de lei.

Forma în care s-a adoptat statutul parlamentarilor este o eroare - a declarat ieri Emil Boc. "Adoptarea acestei legi, care prevede beneficii importante, printre care şi acordarea de pensii uriaşe deputaţilor şi senatorilor în funcţie de numărul mandatelor, contravine principiilor susţinute permanent de Partidul Democrat şi angajamentelor pe care le-a făcut în faţa electoratului" - a afirmat preşedintele PD.

Emil Boc se arată supărat pe parlamentarii democraţi care şi-au dat girul la adoptarea legii, declarînd că Biroul Permanent va analiza modul cum s-au comportat aceştia. El a subliniat că parlamentarii democraţi nu au avut nici un mandat politic din partea formaţiunii de care aparţin, şi nici din partea Alianţei DA. "Această eroare gravă ar putea fi corectată doar de preşedintele României" - a încheiat Emil Boc, sugerînd astfel că Traian Băsescu ar putea să nu promulge legea.

Consternarea de care dă dovadă preşedintele PD cînd descoperă că membrii săi de partid au pactizat cu opoziţia, este cel puţin curioasă. La experienţa politică a domniei sale probabil că ar trebui să ştie că aleşii noştri fac corp comun atunci cînd este vorba de propriul lor interes, depăşind diferenţele doctrinare. Dar Emil Boc cunoştea foarte bine proiectul legii statutului. El ar fi putut să impună, pe linie politică, un vot negativ din partea parlamentarilor PD, şi nu să-i lase să voteze după cum "le dictează conştiinţa". Că acest lucru nu s-a întîmplat sugerează un alt calcul politic.

Statutul parlamentarilor a fost susţinut de PSD. Adrian Năstase s-a declarat de curînd un apărător al noilor drepturi ale parlamentarilor noştri. "Sînt multe cazuri în care foşti parlamentari, după ce îşi încheie mandatul, nu îşi mai găsesc de lucru" - a afirmat Adrian Năstase, susţinînd necesitatea pensiilor de serviciu pentru foşti deputaţi şi senatori. (Adrian Năstase s-o fi gîndit să-i dirijeze pe şomerii Parlamentului în Partidul Pensionarilor).

Presa a mediatizat pe larg aprobarea legii, opinia publică privind-o în adevărata ei lumină: ca o nesimţire din partea parlamentarilor, care nu se mai satură de privilegii. S-a creat exact orizontul de aşteptări care îi place lui Traian Băsescu: după declaraţia lui Emil Boc, preşedintele se poate ralia opiniei generale, nepromulgînd legea. Lovitura de imagine este evidentă: singuri Băsescu şi Emil Boc - va gîndi cetăţeanul simplu - au pus cu botul pe labe liota de parlamentari veroşi.

Dincolo de orice scenariu politic, un fapt devine, însă, evident: Constituţia este deficitară la acest capitol. Nu este normal ca persoanele cu funcţii publice să-şi voteze propriile salarii, pensii şi alte beneficii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb