Ambasadorii la UE au confirmat, astăzi, în numele Consiliului, acordul informal la care s-a ajuns între reprezentanţii Parlamentului European şi preşedinţia română a Consiliului UE cu privire la un regulament privind Poliţia de frontieră şi Garda de Coastă la nivel european.
În continuare, noile norme trebuie să fie adoptate în mod formal de către Parlamentul European şi Consiliu, arată Romania2019.eu, portalul dedicat preşedinţiei române a Consiliului UE.
"O protecţie mai solidă a frontierelor externe este esenţială pentru un spaţiu Schengen mai sigur şi pentru o gestionare mai eficientă a migraţiei. Noile norme vor permite agenţiei Frontex să furnizeze statelor membre un sprijin mai rapid şi mai eficient cu privire la o serie de sarcini, inclusiv la controalele la frontieră şi la returnarea persoanelor fără drept de şedere", arată ministrul român al Afacerilor Interne, Carmen Dan, citată pe Romania2019.eu.
Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) este consolidată cu personal şi echipamente tehnice. De asemenea, primeşte un mandat mai amplu de sprijinire a activităţilor statelor membre cu privire la protecţia frontierelor, la returnare şi la cooperarea cu ţările terţe. Noile norme propuse vor integra Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) în cadrul agenţiei Frontex, pentru a-i îmbunătăţi funcţionarea.
În acest context, pentru asigurarea unei gestionări coerente a frontierelor externe şi pentru garantarea capacităţii de reacţie la situaţii de criză, va fi instituit un corp permanent, care va ajunge în 2027 să dispună de un personal operaţional de până la 10.000 de persoane, arată Romania2019.eu.
Acest corp permanent va cuprinde personal operaţional al agenţiei Frontex, personal din statele membre detaşat pe termen lung sau trimis pe termen scurt, precum şi o rezervă pentru reacţie rapidă.
Trimiterile la corpul permanent vor începe la 1 ianuarie 2021. Pentru a permite adaptarea la viitoarele situaţii şi capabilităţi, Comisia Europeană va prezenta Consiliului şi Parlamentului European, până la 31 decembrie 2023, o analiză a numărului total şi a alcătuirii corpului permanent. Apoi, după caz, Comisia va prezenta până în martie 2024 propuneri de modificare a numărului, a alcătuirii şi a contribuţiilor statelor membre la acest corp.
Statele membre îşi vor păstra responsabilitatea principală pentru gestionarea frontierelor proprii, iar agenţia Frontex şi personalul acesteia vor oferi asistenţă tehnică şi operaţională sub rezerva acordului statelor membre implicate. Conform noilor norme propuse, personalul corpului permanent trimis într-un stat membru va putea exercita anumite competenţe executive pentru a efectua sarcini de control la frontiere sau de returnare, întotdeauna cu autorizarea prealabilă a statului membru gazdă, inclusiv recurgerea la forţă şi la arme, mai arată comunicatul publicat pe Romania2019.eu.