O serie de parlamentari PSD-işti şi PRM-işti au semnat contestaţia la privatizarea Băncii Comerciale Române, pe care o vor transmite Curţii Constituţionale.
Senatorul PRM Gheorghe Funar ne-a declarat că grupul semnatar sesizează Curtea Constituţională asupra neconstituţionalităţii Ordonanţei 33/2006 de privatizare a BCR, precum şi a neconstituţionalităţii legii care aprobă ordonanţa. Grupul care a semnat contestaţia reuneşte 38 de parlamentari PSD-işti şi PRM-işti.
Domnul Funar ne-a explicat că Executivul nu a fost abilitat de către Parlament prin legea 288/2006 să emită ordonanţe în domeniul legilor organice. În ciuda acestui fapt legea privatizării BCR a fost votată ca ordonanţă, cu toate că face subiectul unei legi organice. Senatorul PRM a depus o plângere penală la Departamentul Naţional Anticorupţie, în care numeşte privatizarea BCR "jaf naţional".
Procesul de privatizare a BCR este aşteptat să se încheie pe 21 septembrie.
Guvernul a aprobat săptămâna trecută o hotărâre care stabileşte mecanismul prin care statul va trebui să suporte eventualele pierderi ale "Erste Bank" din cauza preluării de către BCR a angajamentelor "Bancorex". Statul va încasa din privatizarea BCR circa 2,2 miliarde de euro, iar despăgubirile în favoarea "Erste Bank" nu vor putea depăşi jumătate din această sumă. "Erste Bank" a preluat 71,8825% din capitalul BCR pentru suma de 3,75 miliarde de lei. Austriecii şi-au exprimat deja intenţia să achiziţioneze şi pachetul de 8% deţinut de salariaţii BCR.