ProAgro cere Guvernului trecerea ANSVSA în subordinea MADR

V.D.
Politică / 22 august 2018

ProAgro cere Guvernului trecerea ANSVSA în subordinea MADR

Federaţia Naţională Pro Agro solicită Guvernului României trecerea de urgenţă a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în subordinea directă a Ministerului Agriculturii pentru coordonarea activităţii instituţiei şi iniţierea procedurii legale de a se discuta în Consiliul Suprem de Apărare ai Ţării (CSAT) despre pesta porcină africană (PPA), o problemă majoră care distruge industria creşterii porcului din România.

"Se impune, conform Planului de contingenţă al României pentru PPA, declararea stării de urgenţă în zonele afectate, de către Preşedintele României, la solicitarea Guvernului României. Este inadmisibil ca investiţiile efectuate în sectorul de creştere şi îngrăşare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situaţie de criză", susţin reprezentaţii Pro Agro, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului României şi tuturor miniştrilor implicaţi în gestionarea PPA, scrie Agerpres.

Având în vedere evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul României, Federaţia Naţională Pro Agro sesizează Guvernul României faţă de pe pericolul pe care PPA îl are asupra fermelor comerciale de creştere şi îngrăşare a porcului din România, care produc 50% din totalul cărnii de porc destinate consumului intern, cu implicaţii majore în economia naţională.

"Au trecut aproximativ 3 luni de la confirmarea virusului PPA în judeţul Tulcea, iar situaţia se prezintă catastrofal din punct de vedere al gestionării evoluţiei bolii. Numai la nivelul judeţului sunt confirmate 507 focare de pestă porcină africană în 67 localităţi, iar în două localităţi există patru suspiciuni cu analize în lucru", precizează reprezentanţii federaţiei.

În opinia acestora, odată cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei către DSVSA judeţean, s-a generat o situaţie prin care gestionarea riscurilor cu implicaţii în scăderea capacităţii de control sanitar veterinar la frontieră, a permis ca România să devină vulnerabilă în ceea ce priveşte PPA.

"Considerăm că această trecere a PIF-urilor, argumentată în nota de fundamentare de modificare a OG 42/ 2004 şi OG 83/ 2003 şi justificată tocmai prin întărirea capacităţii administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportună analizând situaţia existentă şi cerem în regim de urgenţă ca PlF-urile să treacă în subordinea aparatului central al ANSVSA", potrivit documentului.

De asemenea, raportul de audit al CE efectuat de DG (SANTE) 2017-6118, efectuat anul trecut în perioada 25 ianuarie - 2 februarie, a reliefat faptul că gestionarea populaţiei de porci mistreţi şi biosecuritatea din exploataţiile nonprofesionale nu este aplicată de către România, cu toate că există cadrul legal în acest sens, susţine Pro Agro.

"Ne întrebăm oare cum este posibil ca, într-un răstimp atât de mare de 16 luni de la acest raport de audit, autorităţile competente - în speţă ANSVSA împreună cu Ministerul Mediului, Ministerul de Interne şi Ministerul Apelor, nu au luat măsurile necesare pentru uciderea mistreţilor precum şi inventarierea exactă a porcilor din cadrul gospodăriilor individuale. Faptul că în prima jumătate a anului 2018 nu a existat inventarierea porcilor din gospodăriile populaţiei, face ca mişcarea animalelor să nu poată fi controlată, fapt ce conduce la propagarea bolii. Este lesne de ştiut că numeroase exploataţii nonprofesionale au un nivel foarte redus de biosecuritate şl reprezintă cel mai vulnerabil punct de introducere a infecţiei la porcii domestici (ca si nu mai amintim de acele exploataţii care cresc porcii în semi libertate precum cantonierii şi stânele)", mai spun reprezentanţii Pro Agro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb