• Dan Radu Ruşanu, un alt nume vehiculat, pe lângă Florin Georgescu, la şefia ASF
• Înfiinţarea ASF, discutată, astăzi, în Guvern
Guvernul urmează să prezinte, în şedinţa de astăzi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat ieri premierul Victor Ponta.
Surse politice ne-au declarat că PNL îl preferă la şefia ASF pe Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte PNL. Florin Georgescu, primviceguvernator al BNR, a fost primul nume vehiculat pentru ASF.
Urgentarea procesului legislativ vine în contextul în care astăzi are loc ultima şedinţă de Guvern, înaintea constituirii Parlamentului, moment din care Executivul nu mai poate aproba Ordonanţe de Urgenţă, ci doar acte administrative curente, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Până ieri, însă, CNVM nu îşi dăduse avizul pe proiect ordonanţei.
Proiectul creării unei instituţii care să supravegheze piaţa de capital, cea a asigurărilor şi cea a pensiilor private, a fost susţinut de oamenii de afaceri.
Cristian Pârvan ne-a declarat: "Noi (n.r. oamenii de afaceri) am sus-ţinut acest proiect. Ideea este că toate aceste entităţi (n.r. CNVM, CSSPP, CSA) sunt arbitri şi de asemenea, stabilesc regulile jocului, mai ales pe piaţa pensiilor private şi a asigurărilor. Trebuie văzut ce se întâmplă cu banii pe care aceste instituţii îi colectează de la societatea românească - indivizi şi firme. Interesul naţional este libera circulaţie a capitalurilor, dar atenţie, toate aceste entităţi colectează bani din economia românească şi astfel îşi creează active. Statul român nu poate fi indiferent la ceea ce fac cele trei instituţii cu banii colectaţi".
Autoritatea de Supraveghere Financiară urmează să preia, până la 15 martie 2013, atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), instituţii care, ulterior, se vor desfiinţa.
De asemenea, noua Autoritate se substituie în toate drepturile şi obligaţiile, precum şi în toate litigiile în care CNVM, CSA şi CSSPP sunt parte, potrivit articolului 25 din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.
În cazul în care Autoritatea se va constitui, iar articolul 25 va fi aplicat, atunci ASF ar urma să preia obligaţiile de plată ale CNVM în cazul păgubiţilor care şi-au pierdut banii la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Arbitrul pieţei de capital a fost obligat de instanţă să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro. Reprezentanţii CNVM au atras atenţia că Bugetul Comisiei nu cuprinde atâţia bani şi că instituţia riscă să nu îşi mai poată continua activitatea.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în iunie anul trecut, legea care instituie măsuri de protecţie pentru CNVM şi Autoritatea Naţională pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în faţa păgubiţilor de la FNI.
Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM". Legea prevede că acţiunile în justiţie, precum şi căile de atac exercitate de CNVM în legătură cu executarea silită, sunt scutite de plata taxelor de timbru, orice alte taxe, precum şi a sumelor stabilite cu titlu de cauţiune.
Dispoziţiile legii urmează să se aplice până la 31 decembrie 2013.
• Daniel Ionescu: "Proiectul creării Autorităţii de Supraveghere Financiară nu este nici bun, nici rău"
Doctorul în economie Daniel Ionescu ne-a precizat că CNVM va prelua obligaţia de plată către păgubiţii FNI.
Domnia sa ne-a precizat: "În momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (dacă se va înfiinţa!?) va prelua CNVM (autoritatea care reglementează piaţa valorilor mobiliare), CSA (autoritatea care reglementează piaţa asigurărilor) şi CSSPP (autoritatea care, fără vreo logică magis-trală, reglementează piaţa fondurilor private de pensii), le va prelua cu tot cu pasivele şi activele lor. Nu pot fi lăsate în afară obligaţiile, în primul rând cele care decurg din hotărârile judecătoreşti.
În privinţa încheierii judecătoreşti în procesul dintre CNVM şi păgubiţii FNI, în care instanţa a decis ca CNVM să plătească despăgubiri de «câteva» sute de milioane de euro, noua autoritate va prelua şi această obligaţie".
În opinia doctorului în economie, proiectul crearii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu este nici bun, nici rău.
Domnia sa ne-a declarat: "Proiectul este prost. Chiar dacă pare că bate clopotele pentru revigorarea industriilor în cauză, chiar dacă, declarativ, se doreşte stoparea dezexpertizării profunde a comisiilor care a venit pe calea mobilării politice, relevanţa demersului va rămâ-ne nulă. Lipsită de restructurare (imposibilă, de altfel!), concentrarea autorităţii ţine, în opinia mea, mai degrabă, de totalitarism decât de necesitatea concertării reglementării.
Rămânerea «afară» a băncii centrale (piaţa monedei şi creditului) nu este de bun augur. Fără stimulul pe care-l constituie piaţa primară a titlurilor de datorie publică de stat şi corporatiste, segmentul ce urmează a fi guvernat de noua «autoritate» va rămâne în aceeaşi comă profundă pe care o semnalează plecarea investitorilor şi închiderea caselor de brokeraj".
Domnul Ionescu ne-a mai spus că noua conducere a autorităţii va fi supusă votului Parlamentului.
Domnia sa a adăugat: "Dat fiind că cele trei conduceri legale ale autorităţilor în cauză vor dispărea de drept, iar noua conducere va trece prin votul Parlamentului, este clar că jocul se face (în principal) pentru remobilarea politică a celor trei autorităţi, chiar dacă în ordonanţă se afirmă «sus şi tare» că vor fi validaţi în «conclavul de 15» numai «specialişti»! Vor pleca, probabil, cohortele de «ţine calu'» din dotarea cabinetelor (nici acelea în totalitate!)".
Cum problema fundamentală cu care se confruntă dezvoltarea segmentului societar al pieţei financiare rămâne capitalizarea pieţei de capital (ca suport al finanţării alternative a economiei), demersul Guvernului nu va avea nicio relevanţă, potrivit doctului în economie. Domnia sa ne-a declarat: "Observând forma şi nu fondul, adâncirea hegemoniei bancare în domeniul finanţării producţiei, repoducţiei şi investiţiilor (evident cu costurile adiacente!) va continua.
Cât despre numirea lui Florin Georgescu ca preşedinte al ASF - în opinia mea, singurul apt (după expertiză şi rigurozitate !) spre a deveni (rapid) «guvernatorul băncii centrale» sau «prim ministrul» Ţării - mă îndoiesc. Ar fi o grosolănie!
În opinia mea, pentru a ieşi din criza globală în care ne zbatem - o criză de sistem în care ocuparea şi finanţarea economiei naţionale au devenit deziderate «sine qua non» soluţia este schimbarea de paradigmă sau măcar crearea condiţiilor pentru realizarea singurului mix «câştigător» în finanţarea economiei naţionale: capital autohton (investiţii în regim societar prin apelul la economiile populaţiei plus oferte publice primare), plus capital străin (investiţii străine directe), plus credite".
ASF urmează să fie condusă de un consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi, numişi de Parlament pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.
Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea sediul central în Bucureşti, str. Foişorului, sector 3, actualul sediu al CNVM.
1. De ce?
(mesaj trimis de daniel în data de 12.12.2012, 09:46)
Daca ASF este independenta si se autofinanteaza de ce este necesara numirea conducerii ei de catre Parlamentul Romaniei ? De ce nu se scot la concurs posturile de conducere ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de d.i. în data de 12.12.2012, 11:55)
Ghici? mai citeste odata articolul.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2012, 16:31)
de unde a aparut si doctul (sau semidoctul) asta? prin ce vagauni va cautati intervievatii? oricine are habar de problema isi da seama ca domnul in cauza nu stie despre ce vorbeste si doar arunca niste cuvinte pretioase ca sa ce? care e ideea? ce ne spune el nou si interesant? Rusine Bursa. despre individ nu comentez - doar inca unul care vrea sa se auda vorbind.