Procurorii au identificat noi interpuşi în afacerile lui Chelu, după moartea acestuia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 septembrie 2015

Procurorii au identificat noi interpuşi în afacerile lui Chelu, după moartea acestuia

DIICOT a extins sechestrul pe acţiunile deţinute de grupul Chelu

Procurorii DIICOT au extins sechestrul impus în dosarul de urmărire penală a lui Cătălin Chelu, acuzat de delapidare, evaziune fiscală şi spălarea banilor, dar decedat la finalul anului trecut, asupra unor companii identificate ca "interpuşi".

Sechestrul suplimentar dispus în dosar însumează 44,36 milioane de lei.

Conform DIICOT, Cătălin Chelu şi grupul său au făcut, în perioada 2001-2008, operaţiuni ilicite de disimulare a disponibilităţilor băneşti prin plasamente pe piaţa de capital, cu un prejudiciu estimat de peste 20 de milioane de euro.

Fondurile obţinute prin practici delapidatorii şi evazioniste au fost transformate în valori mobiliare prin intemediul a circa 250 de interpuşi persoane juridice şi 50 persoane fizice, conform documentului prin care procurorii au dispus extinderea sechestrului.

În 2013, procurorii au ordonat inspecţii fiscale la sediile a 41 de societăţi cu activitate constantă pe piaţa de capital în perioada 2004- iunie 2013.

După control, a rezultat că societăţile supuse verificărilor au produs bugetului un prejudiciu de 65,42 milioane de lei - reprezentând impozit pe profit şi TVA, pentru care ANAF s-a constituit parte civilă la dosar în iulie 2015.

După începerea urmăririi penale, procurorii au constatat că au existat modificări în structura societăţilor din grupul Chelu, în sensul inversării procentelor de deţinere între suspectul Cătălin Chelu (99%) şi concubina acestuia Ala Procopenco (1%), cesionate formal între cei doi. Conform procurorilor, firmele respective valorau zeci de milioane de lei, iar Ala Procopenco nu era cunoscută cu o sursă de venituri care să îi permită achiziţia.

Începând cu august 2015, au fost semnalate operaţiuni de înstrăinare a pachetelor de acţiuni din conturile societăţilor plasate în administrarea Alei Procopenco.

În documentul citat se arată: "Potrivit datelor deţinute, rezultă că pachetele de acţiuni ale grupului, care şi-au schimbat aparent proprietarii începând cu 16 iulie 2015, aparţin emitenţilor Electroargeş, Metalica, Transec şi Carbochim şi au avut o valoare cumulată de 15,96 milioane de lei.

Pachetele de acţiuni au fost transferate în conturile părţilor Constantin Relative Investments şi Benjamins United prin tranzacţii de tip cross, fapt care le-a înlesnit mutarea acţiunilor între ei şi a banilor în sens invers".

Procurorii arată că tranzacţiile de tip cross fac parte din modul de operare al grupului infracţional. Până în 2013, astfel de schimburi erau intermediate de Elda Invest, în prezent acestea fiind derulate prin SSIF Broker.

Procurorii notează că aceste transferuri de proprietate au loc în contextul comunicării la dosar a prejudiciului fiscal către ANAF. Totodată, procurorii spun că noutatea este faptul că partenerii din tranzacţii sunt societăţi nou înfiinţate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb