Transgaz (simbol TGN) a înregistrat un profit net de 130,14 milioane lei, în primul semestru al anului, în scădere cu 45% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.
Compania a avut venituri totale de 769,22 milioane de lei, în primele şase luni, similare celor de 765,13 milioane de lei, din primul semestru al anului trecut, în timp ce cheltuielile totale au înregistrat o creştere de 20,44%, la 582,46 milioane de lei, în perioada analizată.
Potrivit reprezentanţilor companiei, veniturile totale au fost influenţate de tariful de rezervare capacitate mai mare faţă de perioada similară a anului anterior, cu 0,49 lei/MWh, cu o influenţă pozitivă de 81,86 milioane lei, cantitatea de gaze transportată mai mică faţă de primele şase luni ale anului 2012, cu 5,51 milioane de MWh, cu o influenţă negativă de 41,36 milioane de lei, componenţa volumetrică a tarifului de transport mai mică faţă de perioada similară a anului anterior, cu 0,27 lei/Mwh, cu o influenţă negativă de 17,98 milioane de lei, alte venituri din exploatare cu o influenţă negativă de 1,7 milioane de lei, veniturile financiare, cu o influenţă negativă de 17,27 milioane lei, pe seama diminuării depozitelor bancare ale societăţii faţă de semestrul I 2012.
Potrivit raportului, cheltuielile financiare au înregistrat o depăşire de 102,31 milioane de lei, faţă de perioada similară din 2012, pe fondul provizionului pentru deprecierea activelor financiare (110,67 milioane de lei), reprezentând contribuţia Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International, constituit ca urmare a neselectării proiectului Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor naturale.
Consorţiul Şah Deniz II a selectat conducta Trans-Adriatică (TAP) pentru transportul gazelor către Europa, în locul Nabucco.
Grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de proiect.