Raiffeisen Bank România urmează să inaugureze în această toamnă Centrul Operaţional din Braşov, unde vor lucra 450 de angajaţi, ne-au declarat reprezentanţii instituţiei de credit. Centrul a fost creat în urmă cu trei ani, în vederea reducerii costurilor operaţionale ale băncii, aici lucrând iniţial 60 de persoane.
Numărul de angajaţi al Raiffeisen Bank România a scăzut cu aproape 600 de persoane între iunie 2012 şi iunie 2013, ajungând la 5.707 persoane. Reţeaua teritorială a pierdut 14 unităţi în cele douăsprezece luni, de la 539 unităţi la 525 unităţi.
Numărul total de angajaţi ai companiilor deţinute de Raiffeisen Bank International (RBI) în România a ajuns la aproximativ 5.250 persoane, de la 7.000 cât erau în anul 2008, potrivit raportului semestrial al instituţiei financiare austriece.
Profitul net al Raiffeisen Bank România înregistrat în primul semestru al acestui an a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 60 milioane euro. Valoarea activelor a coborât cu un procent între iunie 2012 şi iunie 2013, ajungând la 5,59 miliarde euro.
Atât creditele, cât şi depozitele au avansat, ca volum, în prima parte a acestui an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, cu 6%, până la 3,6 miliarde euro, respectiv 8%, până la patru miliarde euro. Raportul dintre credite şi depozite s-a diminuat uşor, de la 91% la 30 iunie 2012, la 89% la 30 iunie 2013.
Ţara noastră este singura în care RBI ţinteşte o creştere pe toate segmentele de afaceri, în majoritatea statelor unde este prezentă banca având o strategie selectivă, în timp ce în Slovenia vizează reducerea operaţiunilor.
De altfel, Karl Sevelda, noul CEO al Raiffeisen Bank International, care a venit la conducerea băncii în luna iunie, în urma demisiei fostului director general, Herbert Stepic, venită pe fondul unei anchete interne privind anumite tranzacţii imobiliare pe care le realizase, declasare, la începutul acestei luni, că instituţia pe care o conduce intenţionează să îşi restrângă activitatea, concentrându-se pe dezvoltarea în şase ţări. Domnia sa a precizat, deşi banca nu plănuieşte să părăsească niciuna dintre pieţele pe care este prezentă, îşi va continua, "pentru moment", planurile de dezvoltare în România, Rusia, Polonia, Cehia, Slovacia şi Austria.
Rata solvabilităţii Raiffeisen Bank România a fost de 14,2% la sfârşitul primului semestru al anului, iar rentabilitatea capitalului (ROE), de 19%. Cheltuielile nete cu provizioanele au coborât cu două milioane euro, la 36 milioane, la finele lunii iunie. În schimb, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,8 puncte procentuale, la 8%, în perioada analizată.
Baza de clienţi a rămas constantă, la două milioane persoane fizice, 100.000 întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) şi 7.500 clienţi corporate.
"Pentru a doua jumătate a acestui an vom continua să controlăm strict costurile şi riscurile, să îmbunătăţim procesele şi operaţiunile acolo unde putem şi să ne consolidăm relaţia cu cei două milioane de clienţi", a declarat Steven van Groningen, preşedinte-director general Raiffeisen Bank România.
• RBI nu se grăbeşte să ramburseze ajutorul primit
Raiffeisen Bank International nu a luat încă nicio decizie cu privire la rambursarea capitalului participativ în valoare de 2,5 miliarde de euro pe care l-a strâns de la statul austriac şi de la investitori privaţi, a reiterat Karl Sevelda. "Avem termen până la sfârşitul lui 2017 să rambursăm suma. De îndată ce vom lua o decizie, vom anunţa investitorii şi opinia publică", a adăugat domnia sa. Din cele 2,5 miliarde euro, 1,75 miliarde euro reprezintă contribuţia guvernului de la Viena, iar restul cea a investitorilor privaţi.
Raiffeisen Bank International şi Erste Group Bank au primit ajutor din partea statului austriac sub forma capitalului participativ, o formă de capital fără drept de vot care absoarbe pierderile într-un mod similar majorărilor de capital.
Erste a rambursat integral suma de 1,76 miliarde euro, din care 1,22 miliarde euro primită de la autorităţile austriece, deşi Andrea Treichl, CEO-ul băncii, afirmase, la finele lunii octombrie a anului trecut, că aceasta nu va începe rambursarea mai devreme de 2015, în cazul în care condiţiile ataşate injecţiei de capital nu se schimbă. În vederea rambursării, Erste Group Bank a realizat o majorare de capital în valoare de 660,6 milioane euro.
Reprezentanţii RBI au precizat că o majorare a capitalului băncii rămâne o opţiune, în funcţie de evoluţia pieţei. Potrivit presei internaţionale, Raiffeisen Zentralbank, acţionarul majoritar al RBI, nu ar agrea o astfel de opţiune. Karl Sevelda a declarat că are în vedere şi o eventuală atragere a unui investitor strategic.
Capitalul participativ este redus treptat, sub noile reguli propuse de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară începând din 2019. Acordul Basel III pune accent sporit pe finanţarea prin emisiunea de acţiuni comune şi introduce reguli mai stricte de transparenţă în ceea ce priveşte capitalul.
Guvernul austriac şi-a bugetat rambursări de capital din partea băncilor în valoare de 624 milioane euro, potrivit Bloomberg.
Raiffeisen Bank International a anunţat un profit consolidat de 227 milioane euro pentru prima jumătate a anului acesta, care reprezintă o scădere de 60,5% faţă de primul semestru al anului precedent.
Profitul înainte de impozitare a scăzut cu 49,6%, până la 467 milioane euro, în timp ce profitul net s-a redus cu 57,6% la 311 milioane, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, şi câştigul pe acţiune s-a diminuat la 0,91 euro, de la 3,09 euro în primul semestru al lui 2012. Veniturile din exploatare au crescut, în prima jumătate a anului, cu 2,7% la 2,686 milioane de euro, iar marja netă de dobândă a fost majorată cu 42 puncte de bază an/an la 3,06%.