Producătorul de medicamente "Biofarm" Bucureşti (simbol BIO) ar putea înregistra un profit record anul acesta, în condiţiile în care valoarea portofoliului de acţiuni pe care îl are aproape s-a dublat de la începutul anului, pe fondul revigorării pieţei de capital din ţara noastră.
Astfel, dacă Bursa ar finaliza anul la nivelul din prezent, câştigul BIO ar urca cu cinci milioane de lei, res-pectiv diferenţa dintre portofoliul de acţiuni de la începutul anului, comparativ cu cel din prezent.
Portofoliul Biofarm era evaluat, la finalul săptămânii trecute, la 12,1 milioane de lei, în condiţiile în care, la începutul anului, valora numai 6,9 milioane de lei.
Aprecierile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost decisive în cazul BIO, acolo unde compania are participaţii consistente.
Compania a ajuns, în prezent, să valoreze 55 de milioane de euro, după ce, în urmă cu şapte luni, era evaluată pe Bursă la numai 14,2 milioane euro. Cu toate că acţiunile şi-au revenit puternic în ultima perioadă, capitalizarea "Biofarm" este încă cu 50% sub maximul atins în vara anului 2007 - 115 milioane de euro.
Valoarea portofoliului de acţiuni pe care "Biofarm" îl controlează pe Bursă este, în acest moment, nesemnificativă faţă de valoarea companiei, astfel că nu se mai poate spune că aprecierea acestuia a avut o influenţă decisivă asupra avansului acţiunilor companiei.
• Provizionele au mâncat 35,1 milioane din profitul companiei, în 2008
În urma pierderilor puternice de pe Bursă anul trecut, "Biofarm" a fost nevoită să constituie provizioane totale în valoare de 35,1 milioane de lei, pentru deprecierea portofoliului de acţiuni.
Anul acesta, producătorul de medicamente şi-a bugetat o cifră de afaceri de 72,77 milioane de lei şi un profit net de 14,16 milioane de lei, după ce în 2008 a terminat cu pierderi de 21,31 milioane de lei, pe fondul unor afaceri de 65,10 milioane de lei.
SIF-urile deţin împreună un pachet de control de 45% din "Biofarm" Bucureşti, SIF "Oltenia" având o participaţie de 17,4%, SIF "Banat-Crişana" un pachet de 15,2% din acţiuni, iar SIF "Moldova" deţine circa 14,46% din companie.
• Brokerii spun că aprecierile nu s-au terminat pentru titlurile BIO
Brokerii consideră că titlurile BIO vor fi, în continuare, la mare căutare în rândul speculatorilor şi chiar văd un potenţial de creştere, în ciuda situaţiei dificile a pieţei de medicamente.
"Din punct de vedere al activităţii pe care o desfăşoară, acţiunile sunt supraevaluate, însă cred că vor mai creşte, pentru că SIF-urile nu se vor opri prea curând din achiziţii", ne-a spus Mihai Mândruţiu, analist la firma de brokeraj "Interdealer Capital Invest".
Piaţa farmaceutică a fost pusă la grea încercare în ultima perioadă, după ce statul a stabilit impozitarea veniturilor producătorilor de medicamente cu 5 - 11%, lucru ce a surprins neplăcut toate companiile din domeniu, care îşi făcuseră deja planuri cu privire la profitul pe 2009.
Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Cegedim Româ-nia, piaţa farmaceutică locală, care anul trecut a crescut cu 7%, până la 1,95 miliarde de euro, ar putea să scadă în acest an cu 2-6% (în euro).
O eventuală scădere în acest an ar veni după ce în ultimii cinci ani piaţa farmaceutică din ţara noastră a cres-cut cu peste 10% anual.