Profitul CEC Bank la patru luni, de şase ori mai mare decât în tot anul trecut

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 mai 2017

Gheţea: "Cifrele din 2016 au fost foarte mult influenţate de acţiunile de curăţire a bilanţului şi de constituirea de provizioane"

Isar: "Rezultatul din 2016 al CEC Bank este bazat pe o serie de tranzacţii excepţionale ce ar trebui investigate temeinic, şi anume vânzarea de participaţii, respectiv de portofolii de credite provizionate"

CEC Bank a înregistrat un profit brut de 91 milioane lei, în primele patru luni ale anului în curs, de aproape şase ori mai mult faţă de rezultatul înregistrat în întreg anul trecut (15,8 milioane de lei), a anunţat Radu Graţian Gheţea, preşedintele băncii de stat, într-un comunicat.

Domnia sa ne-a precizat că cifrele aferente anului în curs sunt cele reale, rezultatul din 2016 fiind foarte mult influenţat de acţiunile de curăţire a bilanţului şi de constituirea de provizioane. "Anii 2015 şi 2016 au fost ani de excepţie, în care toate băncile au fost nevoite să îşi facă provizioane. Dacă nu am fi avut aceste cheltuieli, atunci şi în anii trecuţi am fi avut profituri similare cu cel din 2017", ne-a precizat domnul Gheţea, menţionând: "Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susţină cu precădere IMM-urile, agricultura şi administraţiile publice locale. O atenţie deosebită este acordată cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru anul 2017 ne-am propus o creştere a activităţii, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creşterii eficienţei. La data de 30.04.2017, Banca a obţinut un profit brut de circa 91 milioane lei, în linie cu obiectivele asumate".

Profitul brut înregistrat de CEC Bank în 2016 a fost de 15,8 milioane lei, potrivit comunicatul transmis de bancă.

CEC Bank s-a menţinut pe poziţia a şasea, anul trecut, în topul băncilor din sistemul nostru bancar, cu o cotă de piaţă de 7,16% din total active bancare, în condiţiile în care, conform comunicatului citat, "piaţa bancară din România a fost extrem de dinamică pe segmentul de achiziţii şi fuziuni (operaţiuni care determină creşterea imediată a cotei de piaţă a băncilor achizitoare), precum şi în condiţiile în care unele bănci din sistem au beneficiat de majorări ale capitalului social din partea acţionarilor".

Banca a încheiat anul 2016 cu o valoare totală netă a bilaţului de peste 28 miliarde lei, în creştere cu 2,4% faţă de rezultatul din anul precedent.

În 2016, portofoliul de credite în sold aferent clienţilor persoane juridice a crescut cu circa 2,5%, în timp ce, la nivelul sistemului bancar, acelaşi indicator a înregistrat o scădere cu 1,4% faţă de anul 2015. Banca şi-a majorat şi portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creştere cu aproximativ 10%, în perioada analizată. Sursa citată arată că, în ambele cazuri, creşterea reală a soldului aferent acestor credite a fost în jur de 12%, dar aceasta a fost diminuată de operaţiunile de reducere directă a valorii contabile brute a creditelor ("write-off").

Volumul de credite noi acordate în 2016 a crescut cu 23,6%, comparativ cu creşterea de 5,5% înregistrată de sistemul bancar. Banca menţionează că unele dintre creditele aprobate în anul 2016 şi neutilizate până la 31.12.2016 nu sunt reflectate în soldul bilanţier.

Până la sfârşitul anului trecut, banca a finanţat un număr de 37.183 de proiecte eligibile pentru accesarea de fonduri europene, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 12 miliarde lei, potrivit comunicatului citat.

Soldul depozitelor atrase a înregistrat o creştere cu 1,7% faţă de anul precedent, conform sursei citate.

Rata expunerilor neperformante, calculată potrivit specificaţiilor emise de Autoritatea Bancară Europeană, a înregistrat, la finalul anului trecut, un nivel de 8,40%, în timp ce rata creditelor neperformante din împrumuturi şi avansuri acordate clienţilor persoane fizice a fost de 4,42%. CEC Bank anunţă că, după primele patru luni ale acestui an, banca a înregistrat un nivel de 7,63% al ratei expunerilor neperformante, respectiv 4,1% pentru rata creditelor neperformante din împrumuturi şi avansuri acordate persoanelor fizice.

CEC Bank urmează să intre într-o nouă procedură de schimbare a conducerii, ce va fi lansată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Conform reprezentanţilor MFP, procesul de nominalizare a noului preşedinte de la CEC Bank va fi acelaşi ca în cazul tuturor băncilor.

Actualului preşedinte al băncii de stat, Radu Graţian Gheţea, îi expiră avizul acordat de Banca Naţională a României în luna septembrie. Pentru prelungirea acestuia, este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar, respectiv MFP. Potrivit surselor noastre, Ministerul Finanţelor nu intenţionează să mai facă o astfel de cerere.

Guvernul a aprobat, recent, o Ordonanţă de Urgenţă prin care a fost modificată OUG 109/2011. Respectiva OUG, întocmită de Ministerul Finanţelor, exceptează instituţiile de credit cu capital de stat, respectiv CEC Bank şi EximBank, de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016.

Se pare că atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat adoptarea acestei modificări, întrucât băncile sunt deja reglementate de Banca Centrală.

La jumătatea lui februarie, compania Transearch deja finalizase lista candidaţilor la poziţia de membru al Consiliului de Administraţie din cadrul CEC Bank, în cadrul procedurii de recrutare a unei noi conduceri iniţiate în baza Legii 111/2016.

Pe lista scurtă privind postul de preşedinte al CEC Bank s-ar fi aflat, printre alţii, şi fostul bancher Lucian Isar.

Referitor la rezultatele financiare anunţate de bancă, Lucian Isar opinează: "Manevra de evitare a impunerii de management profesionist la CEC Bank prin forţarea unei ordonanţe de urgentă şi amânarea numirii unei noi conduceri sunt doar două din tertipurile folosite pentru acoperirea pierderilor şi a creditelor problemă de către actualul Ministru de Finanţe".

În opinia fostului bancher, rezultatul din 2016 al CEC Bank este bazat "pe o serie de tranzacţii excepţionale ce ar trebui investigate temeinic, şi anume vânzarea de participaţii, respectiv de portofolii de credite provizionate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb