Producătorul de cărămizi Cemacon (CEON) a înregistrat un profit net de 6,33 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul unor afaceri de 72,2 milioane de lei, cu 29% mai mari decât la 30 septembrie 2015.
Comparativ cu perioada similară a anului 2015, eliminând cheltuielile şi veniturile aferente restructurării, compania a înregistrat o creştere cu 16% a veniturilor operaţionale şi cu 22% a cheltuielilor operaţionale.
Creşterea cheltuielilor operaţionale a fost generată în principal de operarea fabricii de la Zalău timp de nouă luni în 2016, faţă de şase luni în primele nouă luni din 2015, potrivit News.ro.
Pentru întregul an 2016, Cemacon îşi propune o creştere a cifrei de afaceri cu cel puţin 13% şi consolidarea cotei de piaţă la nivel naţional.
Acţionarii Cemacon au fost convocaţi, pe 5 decembrie, să decidă schimbarea Consiliului de Adminis-traţie, alegerea urmând să fie făcută prin metoda votului cumulativ, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Cemacon a trecut, în ultimii ani, printr-un proces de restructurare a creditelor neperformante, agreat, în 2013, cu banca finanţatoare BCR.
În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF) cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.
În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon".