Şantierul Naval Orşova (simbol SNO) a obţinut un profit net de 6,6 milioane lei, în primul semestru, cu 35% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit comunicatului transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Afacerile companiei au ajuns la 61,7 milioane lei, în primele şase luni, fiind în urcare cu 30% faţă de prima jumătate a anului trecut.
Activitatea companiei a fost influenţată pozitiv de creşterea cursului valutar atât faţă de semestrul I 2008 cu 15,3% (4,2067 lei/EURO, faţă de 3,6475 lei/EURO), cât şi faţă de 31.12.2008 cu 5,6% (4,2067 lei/EURO faţă de 3,9852 lei/EURO), având în vedere faptul că cifra de afaceri este realizată aproape în exclusivitate din vânzări intracomunitare. De asemenea, navele realizate în primul semestru din acest an au avut un preţ mediu mai mare cu 6,5% decât cel realizat în perioada corespunzătoare din anul 2008, aceasta şi datorită unui grad de complexitate mai mare, se mai arată în raportul societăţii. Măsurile interne de reducere a costurilor, precum şi diminuarea preţului la materiale, în special scăderea preţului metalului, au determinat o scădere cu 16% a consumului total de materiale la 1000 lei producţie (la materialele directe reducerea a fost de 19%).
Dintre factorii cu influenţă negativă asupra rezultatelor companiei, reprezentanţii săi amintesc diminuarea preţului de vânzare la navele deja contractate, existente în portofoliu la începutul anului, ca urmare a modificării preţurilor pe piaţă şi ca o consecinţă a scăderii preţului la metal (tablă navală în special), chiar dacă în primul semestru al anului 2009, s-a înregistrat un preţ mediu mai bun decât în semestrul I 2008. Creşterea consumului de manoperă la 1000 lei producţie, cu aproape 8%, a afectat, de asemenea, activitatea şantierului. (A.A.)
Această creştere este explicată prin faptul că reducerile de preţuri la navele în construcţie nu au putut fi însoţite şi de o reducere în aceeaşi proporţie a costurilor salariale. Scăderea comenzilor pentru exploatarea navelor din parcul sucursalei Agigea, precum şi cererea redusă de reparaţii nave de pe această platformă au determinat ca activitatea de la sucursala Agigea să se desfăşoare în continuare cu pierdere, la 30.06.2009 pierderea înregistrată din activitatea de acolo fiind de 825.379 lei.
Veniturile companiei în primul semestru au înregistrat o scădere cu 1,7%, la 58,63 milioane lei, în timp ce costurile totale au ajuns la 50,66 milioane lei, marcând o scădere cu 4,8% faţă de nivelul afişat pentru primele şase luni ale anului trecut.
Soldurile la 30 iunie 2008 sunt exprimate înainte de realizarea fuziunii prin absorbţie cu societatea "Servicii Construcţii Maritime" Agigea, iar cele de la 30 iunie 2009 cuprind şi soldurile de preluare, precizează compania în raportul său.
"Amintim că, după cum s-a arătat în Raportul Consiliului de Administraţie pe exerciţiul financiar 2008, această fuziune prin absorbţie a fost aprobată în luna iulie 2008, societatea absorbantă fiind S.C. Şantierul Naval Orşova, iar societatea absorbită: S.C. Servicii Construcţii Maritime SA AGIGEA", se mai arată în comunicat.
La jumătatea lunii iulie, Şantierul Naval Orşova a anunţat că a semnat cinci contracte în valoare totală de 13,8 milioane euro, prin care se angajează să producă două nave şi opt tancuri fluviale, pentru patru companii olandeze şi una nemţească, majoritatea contractelor având termen de livrare în 2010.
Şantierul Naval Orşova este specializat în construcţia şi repararea navelor, lucrări industriale şi producerea de piese de schimb pentru nave. Capitalul social al companiei este de 28,56 milioane lei, divizat în 11,42 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei.
Acţionarul majoritar al companiei este SIF Transilvania (SIF3), care controlează 49,99% din capitalul social al companiei, în vreme ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 13,17%, iar SIF Oltenia (SIF5) deţine aproape 10,07% din totalul acţiunilor.