Profitul net înregistrat, anul trecut, de societatea naţională de transport al gazelor naturale "Tranzgaz" SA Mediaş a fost de 367 de milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de 2009, potrivit situaţiei financiare anuale preliminate publicată ieri, de companie. Cifra de afaceri a sporit cu 10,58%, la 1,31 miliarde lei.
Rezultatele bune au fost înregis-trate în condiţiile în care veniturile totale ale societăţii au crescut cu 9,42% anul trecut, faţă de 2009, iar cheltuielile - cu doar 4,12%. Veniturile totale au însumat 1,377 miliarde lei în perioada de raportare şi au fost obţinute pe fondul majorării cantităţii şi a tarifelor gazului transportat.
Un alt factor pozitiv pentru rezultate a fost creşterea veniturilor din tranzitul internaţional al gazelor naturale, generată de evoluţia cursului de schimb al dolarului şi euro (încasarea serviciilor de tranzit se face în valută).
Cheltuielile societăţii au însumat 36 de milioane de lei şi au reprezentat doar o treime din venituri, întrucât au crescut cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe ca urmare a punerii în funcţiune a unor obiective de investiţii, după cum este precizat în raport. De asemenea, au sporit cheltuielile cu personalul, potrivit prevederilor legale care cer corelarea majorărilor salariale cu creşterea productivităţii muncii.
Gabriel Firuţa, consultant în inves-tiţii la "WBS Romania", estimează că, în condiţiile în care 90% din profitul net este distribuit acţionarilor, dividendele oferite de "Transgaz" pentru anul trecut ar putea fi în jur de 15-16 lei/acţiune.
Domnia sa ne-a declarat: "Titlurile < Transgaz > fac notă discordantă cu celelalte acţiuni care nu au fost influenţate de publicarea situaţiilor financiare. Investitorii au fost atraşi de oportunitatea unui dividend semnificativ, dar în continuare cred că titlurile vor urma tendinţa generală a pieţei". Consultantul WBS opinează că toţi investitorii pe termen lung sunt interesaţi de o astfel de deţinere, întrucât rezultatele întreprinderii sunt stabile şi au asigurat creşterea capitalului investit, atât prin evoluţia titlurilor, cât şi prin dividendele vărsate. Un punct slab al acţiunilor "Transgaz" este, în opinia lui Gabriel Firuţa, dependenţa de cursul valutar, însă managementul întreprinderii limitează acest risc prin implementarea de hedging.
Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest", ne-a declarat: "Titlurile Trans-gaz sunt un blue-chip valoros, în condiţiile în care cotaţiile au cunos-cut aproape un singur trend, ascendent, începând cu anul 2009, iar capitalizării investiţiei i s-au alăturat dividendele importante distribuite constant. În condiţiile în care se vor materializa planurile de participare a companiei la proiectele internaţionale de transport al gazelor, perspectivele < Transgaz > vor deveni foarte favorabile".
Acţiunile "Transgaz" au avut, ieri, un preţ de 271,4 lei, mai mare cu 2,8% faţă de ziua anterioară.