Prognoza economică a Rusiei, modificată în urcare de VEB

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2024

Prognoza economică a Rusiei, modificată în urcare de VEB

English Version

Estimările privind creşterea economică a Rusiei în următorii ani au fost actualizate la finele săptămânii trecute, iar potrivit Institutului naţional de dezvoltare economică VEB, Produsul Intern Brut (PIB) al ţării este aşteptat să crească cu 2% în 2024, faţă de 1,6%, cât a fost prognoza anterioară, anunţă oreanda-news.com.

Analiştii se aşteaptă ca avansul PIB-ului Rusiei să fie facilitat, anul viitor, de dinamica investiţională sporită, inclusiv de utilizarea banilor din Fondul Naţional de Asistenţă Socială, precum şi de dezvoltarea activă a producţiei industriale.

Cu toate acestea, conform experţilor, în următorii ani, ritmul de creştere a economiei ruse se va menţine aproximativ la nivelul anului 2024. Astfel, PIB-ul este aşteptat să crească cu 2,1% în 2025 şi cu 2,2% în 2026. Anterior, prognoza lansată în octombrie, arăta o creştere de 2,3% în 2025, respectiv de 2% în 2026.

Analiştii notează că presiunea sancţiunilor impuse Rusiei de Occident şi o încetinire a economiei globale pot fi factori de constrângere pentru creştere.

Economia Rusiei a crescut cu 3,6% în 2023, iar preşedintele Vladimir Putin a evidenţiat că expansiunea a depăşit media avansului economiei globale cu 0,6 puncte procentuale, iar în privinţa ţărilor dezvoltate - cu 2,1 puncte procentuale.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertiza că economia Rusiei se confruntă în continuare cu obstacole semnificative, chiar dacă instituţia şi-a modificat în sens pozitiv estimările pentru creşterea economiei ţării. La sfârşitul lunii ianuarie, FMI şi-a dublat previziunile privind ritmul creşterii economice a Rusiei în acest an: +2,6%, faţă de 1,1%, cât preconiza în octombrie.

În pofida acestui fapt, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vede mai multe probleme în viitor pentru Rusia. Oficialul FMI a declarat, potrivit CNBC: "Economia Rusiei este una de război, în care statul - care, să ne amintim, avea un buffer considerabil, acumulat în mulţi ani de disciplină fiscală - investeşte. Astăzi, producţia din Rusia creşte pentru armată, iar consumul scade. Cam aşa arăta şi Uniunea Sovietică: nivel ridicat de producţie, nivel scăzut de consum. De fapt, cred că economia Rusiei trece prin vremuri foarte grele din cauza fluxului celor care ies din ţară şi a accesului redus la tehnologie, care vine odată cu sancţiunile. Deci, deşi cifrele privind mersul economiei Rusiei par bune, există «o întreagă poveste» în spatele lor, şi nu este o poveste foarte bună".

Banca Rusiei menţine dobânda la 16%

Banca centrală a Rusiei a decis, vineri, să menţină dobânda de politică monetară la 16%, aşa cum aşteptau analiştii, deşi ţara încă se confruntă cu presiunile inflaţioniste, conform Reuters. Economiştii estimează că anul acesta va începe reducerea dobânzilor, dar ele nu vor scădea sub 10% până la finalul anului viitor.

Din iulie până în decembrie 2023, Banca Rusiei a majorat dobânda de politică monetară de cinci ori, cu 850 de puncte de bază, în condiţiile în care rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de unităţi/dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Banca centrală a informat vineri: "În 2024, revenirea inflaţiei la ţintă şi stabilizarea sa aproape de 4% presupune că va fi menţinută înăsprirea politicii monetare o lungă perioadă". Conform instituţiei de la Moscova, presiunile inflaţioniste s-au atenuat comparativ cu toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depăşind capacitatea de producţie.

Banca centrală preconizează acum o creştere a economiei ruse de 1-2% în 2024, comparativ cu 0,5-1,5%, nivelul estimat anterior.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte jenant ptr. Bruxelles si Europa,

    in toate estimarile occidentale de specialitate, 

    cresterea economica in Rusia este semnificativ mai mare decat in UE, 

    atat in 2023 cat si in anii urmatori

    Pai din ce sa creștem resurse aduse de pe unde mai găsim cu preturi mari cu rute lungi etc.

    Generații care nu au chef de mai nimic, cu conducatori de toată jena... 

    Felicitari Rusiei pentru protejarea intereselor propriei populatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb