PROGNOZA IBANFIRST PENTRU 2023: Indicele dolarului va creşte până la 115 puncte

G.D.
Bănci-Asigurări / 7 decembrie 2022

Indicele dolarului va creşte până la 115 puncte

În momentul de faţă, dolarul se află într-o fază de depreciere după vârful atins la jumătatea lunii septembrie (114/Dolar Index), conform unui comunciat remis redacţiei. Cu toate acestea, analiştii de la iBanFirst anticipează că cel mai probabil scenariu pe termen mediu va fi o apreciere a monedei americane, în jurul valorii de 115. Evoluţia preconizată a dolarului va fi alimentată de o serie de factori structurali.

Potrivit sursei citate, indicele dolarului a intrat într-o fază de depreciere începând cu jumătatea lunii septembrie, când a atins vârful de 114 puncte. Această scădere se explică parţial prin relaxarea inflaţiei din SUA, lucru care ar putea conduce la o încetinire a ciclului de înăsprire a politicii monetare de către Rezerva Federală Americană (Fed). Dezbaterea nu este încheiată, părerile fiind împărţite în două tabere.

Prima tabără îi include pe cei care sunt de părere că dolarul a atins deja vârful acestui ciclu şi, prin urmare, va continua să scadă până la 100 de puncte. Aceştia prevăd o scădere accelerată a inflaţiei în următoarele luni, ceea ce ar uşura tensiunile de pe piaţă.

A doua tabără îi include pe cei care, asemeni iBanFirst, estimează că recenta depreciere a dolarului este doar una provizorie şi că indicele acestuia s-ar putea aprecia din nou, dacă riscurile asociate recesiunii globale se vor concretiza, subliniază sursa citată.

Analiştii iBanFirst anticipează că dolarul se va menţine puternic pe o perioadă îndelungată în cursul anului următor, indicele acestuia putând chiar depăşi 115 puncte. Pe baza ratei de schimb reale efective, care evaluează competitivitatea unei monede în raport cu alta, dolarul american este supraevaluat cu 34% faţă de euro, de exemplu, acesta fiind un maxim istoric.

Inflaţia continuă să fie un motiv de îngrijorare la nivel global. Veştile bune vin din SUA, unde nivelul inflaţiei a început să scadă după recordul atins în iunie anul trecut. Acest lucru este confirmat atât de indicele preţurilor de consum, care a scăzut uşor la 7,7% an/an în octombrie, cât şi de indicele preţurilor de producţie, care a ajuns la 8% an/an în aceeaşi perioadă. Însă având în vedere punctul de plecare (în jur de 10%), Fed nu are altă opţiune decât să continue să înăsprească politica monetară în următoarele luni (chiar dacă va încetini creşterea), pentru a reveni la nivelul anterior de 4%.

Deficitul comercial al Statelor Unite este un motor principal de creştere a dolarului, (73,3 miliarde de dolari în septembrie anul trecut). Americanii alocă miliarde de dolari pentru importuri (semiconductori, produse farmaceutice şi electronice, etc.), iar o parte semnificativă din această sumă este reciclată pe piaţa americană de către străinii în căutare de randament şi siguranţă. Acesta este un fenomen întâlnit în perioadele de criză din trecut şi care este pe cale să se repete.

SUA este mai uşor penalizată de criza energetică, suferind mai puţin decât multe alte economii dezvoltate din cauza scumpirii energiei. America are acces propriu la petrol şi la resurse energetice şi poate goli rezervele strategice de petrol, pentru a limita o creştere bruscă a preţurilor. Este ceea ce Casa Albă a făcut în septembrie 2021 (în total 212 milioane de barili au fost eliberaţi în această perioadă).

Reapariţia cazurilor de Covid în China este o altă explicaţie a aprecierii dolarului, printr-un efect de domino. Dacă înainte de Covid, China avea o contribuţie de aproximativ 30% la creşterea mondială, aceasta a scăzut de atunci la 10%. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de criza din 2007-2008, China nu va salva economia mondială de această dată. Iar perioadele de turbulenţe economice tind să fie sinonime cu un dolar puternic, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu. Suportul e la 96-94 dxy.

    Au citit in globul de sticla? Sa ne spuna dc da ca sa luam o pozitie long dollar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb