Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanţii aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei ca răspuns la solicitările potenţialilor beneficiari ai programului Prima Casă.
"Iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima Casă, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar. Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid", menţionează MFP.
Anul acesta, până la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 mld. lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de cca. 668 mil.lei şi respectiv 536 mil. lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016.
Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea programului Prima Casă.
De la momentul iniţierii programului Prima Casă, în 2009, până la începutul lunii mai de anul acesta, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 mld. lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 mld. lei.
Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.
1. 0,34% nu prind lfp, sunt EXECUTATI PE DIFERENTA!
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 06:09)
Inseamna ca bancile nu sunt in stare sa vanda fara stat.
Pc nu beneficiaza de ldp, npl din pc dunt carne de tun pt banci in urmatori sni bineanteles, 30 la numar.
Se poate trage concluzia ca preturile sunt prea mari la imobile raportat la venitul fin Romania ?
Pc e ca " prafurile" la harterofili, s-au ca concentratul pt porci?