Programul România-Ungaria 2014-2020, aprobat de Grupul Comun de Lucru

Elena Deacu
Companii / 22 aprilie 2015

Versiunea finală a Programului de cooperare transfrontalieră Interreg V-A România-Ungaria 2014-2020 a fost aprobată de Grupul Comun de Lucru pentru planificare strategică şi programare în cadrul întâlnirii organizate în perioada 21-22 aprilie.

Programul are o alocare de 189 de milioane de euro din FEDR-Fondul European de Dezvoltare Regională şi este structurat pe şase axe prioritare. Noul program de cooperare îşi propune intensificarea relaţiilor din zona de graniţă, pentru identificarea de soluţii comune în vederea dezvoltării economice şi sociale a zonei eligibile. Documentul va fi supus aprobării Guvernelor celor două state membre şi apoi transmis către Comisia Europeană.

Reprezentantul Comisiei Europene, Kypros Kyprianou, a felicitat echipa româno-maghiară, subliniind volumul mare de muncă depus în vederea finalizării documentului programatic. Kypros Kyprianou a afirmat că documentul programului se remarcă prin maturitatea conţinutului său.

Întâlnirea a fost organizată de Autoritatea de Management (AM) a Programului Interreg V-A România-Ungaria din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România (MDRAP), de Autoritatea Naţională (AN) - care funcţionează la nivelul Biroului Primului Ministru din Ungaria (PMO) şi de Secretariatul Tehnic Comun (STC) al Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Cele două delegaţii au fost conduse de d-na Doina SURCEL, director general adjunct în cadrul MDRAP (Romania), şi dl. Zsigmond PERÉNYI, sub-secretar de stat în cadrul Biroului Primului Ministru (Ungaria).

Grupul Comun de Lucru a avut rolul de a asigura eficienţa şi calitatea planificării şi programării viitorului exerciţiu financiar, respectiv a Programului Interreg V-A România-Ungaria. Grupul a fost constituit din reprezentanţi de la nivel naţional, regional şi local ai celor două state.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe operaţionale cu cofinanţare din fonduri europene: Programul Operaţional Regional, Programul Capacitate Administrativă şi 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care MDRAP este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională).

Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România: cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooperării transfrontaliere - prin care se finanţează proiecte de accesibilitate (transport şi tehnologia informaţiei), mediu şi prevenirea riscurilor, dezvoltarea economică şi socială şi acţiuni "people to people"; cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic, în cadrul cooperării transnaţionale - prin care se finanţează acţiuni şi dezvoltarea de reţele care să ducă la dezvoltare teritorială integrată in domenii precum: inovaţia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urbană); cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooperării interregionale - ce reprezintă cooperarea între autorităţile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experienţă şi bune practici între regiunile UE, prin constituirea de reţele între oraşele UE, precum şi între cercetătorii UE.

Principiile de implementare a acestor programe se referă la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie să fie dezvoltate şi implementate în comun), la competitivitatea deschisă (în cadrul unor licitaţii de propuneri de proiecte comune) şi la dezvoltarea şi implementarea în parteneriat, între aplicanţi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finanţare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb