Progrese în explorările Petrom-Exxon din Marea Neagră

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 aprilie 2013

OMV Petrom continuă să înregistreze progrese în ceea ce priveşte programul activităţilor viitoare în sectorul de apă adâncă al perimetrului Neptun din România, în urma descoperirii de gaze la sonda Domino-1 anunţată în februarie 2012, împreună cu operatorul ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL).

Ieri, Petrom a anunţat că estimează că studiul de seismică 3D realizat pe blocul de mare adâncime Neptun, care a început la sfârşitul anului 2012, va fi finalizat în trimestrul II al acestui an, fiind cel mai amplu studiu de acest tip efectuat vreodată în zona românească a Mării Negre. EMEPRL şi OMV Petrom estimează că vor investi până la 1 miliard de dolari americani în acest program de explorare.

Programul include studiul de seismică 3D, aflat în desfăşurare, precum şi forajul de explorare şi evaluare ulterior, care este posibil să înceapă la sfârşitul anului 2013 sau începutul lui 2014.

"OMV Petrom şi EMEPRL sunt în continuare foarte încurajate de descoperirea Domino-1, care este foarte importantă pentru România", a spus Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom. "Zona de mare adâncime a perimetrului Neptun este unică şi provocatoare din punct de vedere tehnic, aşadar dezvoltarea viitoare va necesita investiţii substanţiale pe o perioadă lungă de timp", a adăugat domnia sa.

Evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino-1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 milioane cf (picioare cubice) pe zi (circa 17,6 milioane metri cubi). Cu toate acestea, mai arată Petrom într-un comunicat, este necesară o achiziţie suplimentară de date şi interpretarea acestora, inclusiv forajul de evaluare şi testarea sondelor pentru a confirma dimensiunea resurselor şi comercialitatea acestora înainte de a lua orice decizie de a trece în faza de dezvoltare.

În cazul în care operaţiunile ulterioare vor confirma fezabilitatea din punct de vedere tehnic şi comercial a producţiei de gaze din blocul Neptun, valoarea cumulată a investiţiilor în cadrul fazelor de explorare şi dezvoltare ar putea fi de câteva miliarde de dolari americani, prima producţie potenţială fiind estimată cel mai devreme către sfârşitul decadei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb