PROIECT LEGISLATIV: Băncile nu vor mai putea executa locuinţele fără decizia instanţei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2015

Băncile nu vor mai putea executa locuinţele fără decizia instanţei

Băncile nu vor mai putea executa silit locuinţele debitorilor cu întârzieri la plata ratelor fără să apeleze la instanţă, dacă proiectul legislativ aprobat ieri de Senat va trece şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiativa aparţine senatorului Cristiana Anghel şi prevede abrogarea articolului 120 din OUG nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, care stabileşte: "contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit, constituie titluri executorii".

Deşi se arată sceptic în ceea ce priveşte adoptarea sa, avocatul Gheorghe Piperea susţine proiectul de lege, apreciind că este unul care vine în sprijinul celor cu dificultăţi la plata ratelor. Domnia sa ne-a explicat: "Dacă această iniţiativă va fi aplicată, pentru ca să execute silit proprietăţile puse garanţie, băncile ar trebui să se adreseze instanţelor, în vederea obţinerii de titluri executorii. Astfel, şi clienţilor li s-ar da posibilitatea să-şi apere locuinţele".

Iniţiatorul susţine, în expunerea de motive: "În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicţie cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însusi, care nu are nevoie de o soluţie judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situaţie i se permite o contestaţie la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executată silit. (...) Debitorul care ar câştiga în contestaţia la executare ar obţine doar dreptul la despăgubiri. Iar suspendarea executarii se poate acorda, în mod excepţional, doar cu depunerea unei cauţiuni care poate fi, uneori, prohibitivă. (...) În ultima vreme, mai ales în speţe pronunţate contra sistemului judiciar spaniol (similar în multe privinţe cu cel românesc), s-a decis la Luxemburg că e inadmisibil ca debitorului să i se refuze dreptul de a se opune la încuviinţarea unei executări şi de a cere îngheţarea efectelor unui contract care este suspect de a fi împănat cu clauze abuzive, mai ales în acele cazuri în care obiectul executării silite îl reprezintă casa de locuit a debitorului şi a familiei sale. Legea internă care interzice acest drept este inaplicabilă. Exact aşa este şi legea română. Inaplicabilă. Mai mult, CEDO a decis că dacă o executare silită asupra locuinţei debitorului sau a familiei sale s-a derulat fără ca debitorului să i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despăgubiri, inclusiv pentru daune morale. Sunt pe piaţă milioane de contracte de credit de retail care sunt împănate cu clauze abuzive şi, deşi multe instanţe au constatat caracterul abuziv al acestor clauze din contractele celor care au declanşat procese, restul contractelor se derulează în continuare, generând plăţi nedatorate care se cifrează la 20-60% din totalul costurilor totale. E o situaţie care frizează absurdul, dar care este în contradicţie flagrantă cu litera şi spiritul Dreptului Uniunii Europene".

Potrivit Agerpres, Senatul a adoptat proiectul de lege cu 61 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi şapte abţineri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Habarnistilor! si sub legislatia actuala executarea silita se face sub supravegherea/coordonarea si aprobarea instantei. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb