PROIECT LEGISLATIV Ţara noastră vrea să-şi majoreze capitalul deţinut la BIRD

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2019

Ţara noastră vrea să-şi majoreze capitalul deţinut la BIRD

Ţara noastră va putea subscrie un număr total de 1.344 de acţiuni, în cadrul a două creşteri de capital

Ţara noastră intenţionează să îşi majoreze capitalul deţinut la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în calitate de membru, cu 682 acţiuni, în valoare de 82.273.070 dolari, potrivit unui proiect legislativ pos-tat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Documentul arată că valoarea capitalului vărsat va fi de 16.454.614 dolari şi va fi achitată începând cu anul 2020 prin virament bancar în dolari, anual, în tranşe egale, până la data de 1 octombrie 2023.

Acelaşi proiect legislativ indică şi intenţia de majorare a capitalului deţinut de România BIRD cu 662 acţiuni, în valoare de 79.860.370 dolari. În acest caz, valoarea capitalului vărsat va fi de 4.791.622,20 dolari şi va fi plătită începând de anul viitor, în tranşe egale, până la 1 octombrie 2023.

Astfel, în cadrul celor două creşteri de capital, ţara noastră va putea să subscrie un număr total de 1.344 de acţiuni.

Expunerea de motive arată, printre altele: "Subscrierea numărului de acţiuni alocate României prin cele două majorări de capital este favorabilă consolidării poziţiei României în cadrul structurii de acţionariat a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, puterea de vot a României urmând a se menţine la 0,31%. În aces-te condiţii, ţara noastră îşi va păstra puterea de reprezentare în cadrul Constituentei din care face parte, plasându-se astfel pe cea de-a treia poziţie ca putere de vot.

Contribuţia României la majorarea capitalului BIRD va contribui implicit la majorarea resurselor pe care instituţia le poate aloca pentru acordarea de finanţări ţării noastre, în contextul în care volumul total al împrumuturilor contractate de România de la BIRD în perioada 1991-2018 se ridică la circa 14,078 miliarde dolari, iar media anuală a împrumuturilor contractate în ultimii zece ani se cifrează la aproximativ 500 milioane dolari.

Împrumuturile acordate de BIRD sunt competitive şi mai flexibile decât celelalte instrumente alternative de finanţare existente pe piaţa financiară internaţională, din punct de vedere al termenilor şi condiţiilor financiare, contribuind astfel la limitarea costurilor şi extinderea maturităţii portofoliului de datorie publică la un cost avantajos şi reprezentând, totodată, o sursă avantajoasă de finanţare a deficitului bugetului de stat şi a refinanţării datoriei publice guvernamentale".

Participarea la majorarea de capital a BIRD favorizează nivelul sprijinului acordat de România pentru dezvoltare, mai arată sursa citată. România şi-a consolidat, în ultimii ani, profilul internaţional în cooperarea pentru dezvoltare ca donator emergent dinamic, Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare (AOD) completând evantaiul instrumentelor de politică externă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb