Proiecte investiţionale de 22,77 milioane euro la "Antibiotice" Iaşi

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2008

Proiecte investiţionale de 22,77 milioane euro la "Antibiotice" Iaşi

Pentru perioada 2008-2012, "Antibiotice" Iaşi şi-a propus să realizeze investiţii pentru susţinerea dezvoltării şi creşterii în valoare totală de 22,77 milioane euro. Coca Caşcaval, noul director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Antibiotice" SA Iaşi, ne-a declarat: "Investiţiile vor viza în special dezvoltarea activităţii de producţie. În acest sens, urmărim extinderea capacităţii de fabricaţie a comprimatelor, mai exact dublarea acesteia. Pentru următorii trei ani ne-am planificat lansarea a 35 de produse sub brandul Antibiotice, o mare parte a acestora urmând să intre pe piaţă chiar în acest an. Acordăm o atenţie deosebită pieţei interne de retail, care este segmentul cu cea mai mare creştere". Investiţiile în dublarea capacităţii de producţie pe segmentul comprimate sunt estimate la valoarea totală de 7,4 milioane de euro, din care 2,4 milioane de euro reprezintă costurile de amenajare a locaţiei şi dotările, iar 5 milioane de euro sunt destinate achiziţionării echipamentelor de producţie. În acest an vor fi efectuate cheltuieli de 2,5 milioane de euro pentru acest obiectiv investiţional, diferenţa urmând să fie prevăzută în bugetul anului viitor. Toate cheltuielile vor fi susţinute din surse proprii ale societăţii.

Un alt proiect investiţional al "Antibiotice" Iaşi vizează realizarea unei secţii noi pentru pulberi sterile din clasa cefalosporine, obiectiv estimat la 7,5 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă cos­tul echipamentelor. Coca Caşcaval a mai adăugat: "În acest moment, avem toate aprobările necesare, urmând să demarăm anul acesta şi negocierea echipamentelor. La finalizarea acestei investiţii, planificată pentru anul 2009, vom putea realiza în locaţie proprie aceste produse, care reprezintă circa 60% din cifra de afaceri pe acest segment. De asemenea, contăm pe o majorare a livrărilor pe piaţa externă, în condiţiile în care 50% din livrările de produse finite sunt reprezentate de cefalosporine".

"Antibiotice" Iaşi se numără printre puţinele companii din Europa producătoare de pulberi sterile injectabile. "Avem echipamente moderne de fabricare a pulberilor sterile din clasa penicilinei. În acest sens, circa 20% din capacităţile noastre de producţie le utilizăm pentru fabricaţie sub contract pentru firme din Europa, dar urmărim să creştem ponderea produselor realizate şi comercializate sub brand propriu. Suntem deja în faza de autorizare a trei produse în spaţiul comunitar, într-o primă fază în Ungaria, urmând ca ulterior să atingem tot spaţiul Uniunii Europene", a mai adăugat directorul general al "Antibiotice" Iaşi.

"Antibiotice" Iaşi va rămâne un producător de top de medicamente

Principalul obiectiv al echipei aflată la conducerea producătorului ieşean de medicamente "Antibiotice" constă în consolidarea cotei de piaţă a companiei. Noul director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC "Antibiotice" SA Iaşi, ne-a declarat: "În ultimii 8-10 ani, societatea a cunoscut creşteri constante de 15-20% pe an şi şi-a creat o imagine solidă pe piaţă. Echipa managerială va urmări consolidarea acestei cote de piaţă. Pentru acest an, de exemplu, prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, ne-am propus o creştere de 18% a valorii cifrei de afaceri, într-o piaţă care se estimează că se va majora cu 5-10%. Proiecţiile noastre au la bază calcule foarte precise, bazate pe studiul portofoliului de produse al companiei, studiul concurenţei, al tendinţelor care se manifestă în piaţă etc.".

Pe de altă parte, producătorii şi distribuitorii de pe piaţa specifică, inclusiv "Antibiotice" Iaşi, trebuie să facă faţă blocajului din sectorul farmaceutic, generat de încheierea cu întârziere a contractelor dintre farmacii şi casele judeţene de asigurări de sănătate, alocarea târzie a bugetelor către unităţile spitaliceşti, sector în care "Antibiotice" Iaşi realizează 28% din cifra sa de afaceri, precum şi nereactualizării preţurilor în funcţie de rata de schimb leu-euro. Coca Caşcaval a mai precizat: "De exemplu, în acest moment operăm cu preţuri calculate anul trecut la un curs de schimb de 3,3 lei/euro, pe când costurile de producţie pe care trebuie să le luăm în calcul sunt la un curs de 3,7 lei/euro. Încercăm să depăşim aceste probleme printr-un control riguros al cheltuielilor, precum şi prin orientarea către majorarea volumului şi valorilor contractelor cu beneficiarii externi. Pentru a fi competitivi, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, esenţiale sunt proiectele de dezvoltare ale companiei".

"Rolul nostru este să consolidăm afacerea companiei"

La fel ca multe alte companii, şi "Antibiotice" Iaşi s-a confruntat în această primă parte a anului cu un regres semnificativ în ceea ce priveşte cotaţiile titlurilor tranzacţionate pe piaţa de capital. Noul director general al companiei ne-a spus: "Acordăm o atenţie sporită repoziţionării companiei pe piaţa de capital, pentru că valoarea la care au ajuns acţiunile nu reflectă performanţele societăţii. Diminuarea valorii acţiunilor s-a produs într-un context foarte agitat pentru Antibiotice, dar şi pe fondul problemelor generale de pe piaţa de capital. Noi trebuie să convingem piaţa şi investitorii să ne crediteze în continuare ca pe o companie performantă. Piaţa bursieră reacţionează emoţional, dar este foarte important ca informaţiile privind dezvoltarea companiei, proiectele de perspectivă, să fie transmise corect. Pentru noi a fost încurajator faptul că într-o perioadă mai agitată pentru societate, toate semnalele primite de la partenerii de afaceri nu au sugerat nicio rezervă privind continuarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare. Antibiotice Iaşi este un nume pe piaţă, iar rolul echipei aflată la conducerea companiei este de a consolida această afacere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb