Proiectul de lege privind obligaţiunile ipotecare trecut de Senat

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2005

Proiectul de lege privind obligaţiunile ipotecare a fost ieri adoptat de Senat. Prin acest proiect, Guvernul urmăreşte crearea unui cadru legal adecvat pentru finanţarea operaţiunilor de creditare ipotecară. Proiectul de lege defineşte băncile ca emitenţi de obligaţiuni ipotecare.

Senatorul Varujan Vosganian ne-a declarat: "Într-un moment în care Bursa are un bun potenţial de încredere, dar un potenţial de creştere scăzut, inclusiv în ce priveşte numărul inves-titorilor activi, acest tip de valori mobiliare este binevenit".

Acest pachet legislativ influenţează pozitiv piaţa imobiliară, piaţa asigurărilor şi cea de capital. Printre beneficiile aduse de noul pachet legislativ se numără asigurarea refinanţării instituţiilor de credit, lărgirea pieţei de capital, implicarea investitorilor instituţionali, precum şi dezvoltarea asigurărilor şi ieftenirea creditului. Proiectul reprezintă o noutate, respectiv că ipotecile vor fi transformate în instrumente financiare la Bursă, tranzacţionabile pe piaţa de capital. Băncile de credit ipotecar vor putea acţiona atît pe piaţa primară a creditului ipotecar, ca împrumutător, cît şi pe piaţa secundară în calitate de emitent de obligaţiuni ipotecare.

Controlul instituţional al organelor de specialitate (Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) va fi combinat cu cel privat, prin intermediul unui agent al deţinătorilor de obligaţiuni ipotecare.

Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat, ne-a declarat: "Pachetul privind creditul ipotecar, cu deosebire în ceea ce priveşte emisiunile de obligaţiuni ipotecare, înseamnă o mare şansă pentru diversificarea ofertei pe această piaţă".

Domnia sa precizează că obligaţiunile ipotecare, garantate prin ipoteci, pot fi lansate fie prin negocieri directe, cu inves-titori avizaţi, fie prin ofertă publică, prin intermediul Bursei. "Oferta publică este adresată unui public larg, iar instrumentele financiare de tipul obligaţiunilor ipotecare sînt atractive, avînd un risc scăzut şi posibilităţi de creştere a valorii de tranzacţionare", afirmă preşedintele Comisiei din Senat.

Pachetul legislativ nu este cu totul nou. Unul dintre proiectele de lege din pachetul legislativ se referă la modificarea legii din 1999. Celelalte trei proiecte se referă la teme noi, care nu se găseau în legislaţia din 1999, anume înfiinţarea băncilor de credit ipotecar, operaţiunile cu obligaţiuni ipotecare şi securitizarea creanţelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb