Actualizare 18:08
Plenul Senatului a aprobat, cu amendamente, proiectul de lege privind pensiile aleşilor locali, informează surse din presă.
Propunerea legislativă a fost aprobată cu 86 de voturi "pentru" şi o abţinere.
La momentul votului, grupul senatorial al PNL a anunţat că se retrage din sala de plen.
Amendamentele admise în cadrul şedinţei de plen au fost formulate de senatorul PSD Ioan Deneş, în calitate de secretar al Comisiei pentru administraţie publică.
Un prim amendament aprobat de plenul Senatului la proiectul de act normativ privind pensiile aleşilor locali prevede modificarea articolului 32, indice 1, alineat (1), cu următorul cuprins: "primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate, după caz, în anexele 5 şi 6, din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau al vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat".
Un alt amendament prevede că "indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean".
Un al treilea amendament formulat de senatorul Deneş şi votat în plen prevede că "primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă (...) şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vârstă prin alte acte normative au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii".
De asemenea, printr-un alt amendament a fost modificat articolul 2 alineatul (1) al proiectului de lege, cu următorul cuprins: "de indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la articolul 32 indice 1, alineat 1, din Legea 393/2004 cu completarea adusă prin prezenta lege şi în aceleaşi condiţii, beneficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii ai Consiliilor judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean".
(S.A.)
------------
Proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali - primari, viceprimari, şefi de consilii judeţene - va fi dezbătut şi votat astăzi de plenul Senatului, for decizional, proiectul fiind susţinut de PSD, însă contestat de liberali, care au anunţat că vor vota împotrivă, transmit surse din presă.
Dezbaterea şi votul urmează să aibă loc la ora 17:00.
Propunerea legislativă prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă.
"Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", se arată în textul propunerii legislative.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că cei din administraţia locală au dreptul la o remuneraţie care să fie stimulativă şi că parlamentarii ALDE vor anunţa în plenul Senatului cum vor vota în cazul propunerii legislative prin care aleşilor locali le este acordată o indemnizaţie pentru limită de vârstă.
"O să mă consult cu colegii mei şi o să vedeţi în plen. Nu mă feresc, deşi ştiu că este un subiect care generează discuţii şi chiar controverse. Atâta vreme cât cei care sunt aleşi în funcţii publice, mă refer fie la nivelul Parlamentului, fie la nivelul administraţiei locale, vor avea salarii mici, atunci să nu ne aşteptăm să atragem oameni cu competenţă profesională. Considerând că salariul este neatractiv (...), eu aş spune funcţia este neatractivă şi prin perspectiva riscurilor care incumbă. După cum vedeţi foarte mulţi sunt acuzaţi de conflict de interese, fără să fie vorba acuzaţi neapărat de corupţie", a afirmat Tăriceanu, la Senat.
Acesta susţine că plata unor salarii mici în administraţia publică locală constituie o "premisă pentru corupţie".
"Stăm şi ne minunăm că în România este corupţie. Avem o campanie împotriva corupţiei pe care am spus că o salut. Dar această campanie nu face decât să combată efectele. Crede că ar trebui să vedem care sunt şi cauzele. Plata unor salarii ridicole pentru oameni care lucrează în administraţia publică locală, şi aici nu mă refer numai la primari, este o premisă pentru corupţie să existe în continuare. Aş prefera să nu mai avem acest dublu limbaj. Există mulţi care dintr-un populism ieftin atacă aceste decizii. Eu cred că cei din administraţia locală au dreptul la o remuneraţie care să fie stimulativă, având în vedere şi responsabilităţile pe care le au şi calitatea pe care oamenii o aşteaptă de la ei - calitate însemnând pricepere, competenţă profesională", a mai spus Tăriceanu.