Ministerul Justiţiei va trimite către Consiliul Superior al Magistraturii proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Jus-tiţie, a declarat, ieri, ministrul Cătălin Predoiu.
Domnia sa a spus: "Este o chestiune de zile. Aş fi preferat să discut acest proiect şi cu conducerile, proaspăt numite, ale Parchetelor, dar timpul nu ne permite. Mai durează procedura de numire, prin procedura de avizare a lor de către Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magis-traturii, avizare ce va fi trimisă apoi preşedintelui ţării. Vom pune proiectul în dezbatere publică, înainte de a se face aceste numiri de către preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul va merge către CSM pentru discuţii pe fond şi pentru avizare, aşa cum scrie în lege".
Cătălin Predoiu a menţionat că acest proiect de act normativ este o prioritate şi că Guvernul doreşte să îl vadă pus în practică şi nu respins de o majoritate ostilă existentă în Parlament.
"Vom dezbate proiectul cu toate forţele politice şi vom încerca să convingem de utilitatea lui cât mai mulţi parlamentari. Trebuie să ne asigurăm că traiectul proiectului este unul cu finalizare aşa cum ne dorim, în sensul adoptării sale şi nu în sensul respingerii", a precizat ministrul de resort.
Amintim că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost înfiinţată prin modificarea legii de organizare judecătorească adoptată de fosta majoritate parlamentară PSD-ALDE-UDMR. Secţia a devenit operaţională în urma adoptării, în octombrie 2018, de către guvernul Dăncilă, la iniţiativa ministrului de justiţie, Tudorel Toader, a ordonanţei de urgenţă 90/2018. Ulterior, prin OUG 7/2019 şi 12/2019, secţia specială a dobândit mai multe atribuţii şi a fost scoasă de sub supravegherea Procurorului General, fapt care a stârnit protes-te masive din partea procurorilor şi judecătorilor.
Secţia Specială este menţionată în raportul GRECO din iunie 2019 şi în rapoartele din 2018 şi 2019 ale Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ambele instituţii europene recomandă desfiinţarea aces-tei secţii, care ar pune presiune pe independenţa magistraţilor în înfăptuirea justiţiei şi în judecarea cazurilor de corupţie.
La sfârşitul anului trecut, guvernul Orban a adoptat un memorandum privind demararea procedurilor privind modificarea sau abrogarea legislaţiei privind SIIJ. Deoarece la referendumul din 26 mai 2019 cetăţenii au solicitat ca legile justiţiei să nu mai fie modificate prin ordonanţe de urgenţă, actualul proiect de act normativ va fi înaintat Parlamentului, după ce va fi avizat de CSM.
1. ,, Mai logic "
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2020, 12:45)
Justiția defințată : statuată LEGEA TALIONULUI, incipient folosită de țările f. f. dezvoltate...