PROMOŢII PENTRU DERIVATE ŞI MARKET MAKERI LA BVB Viitorul la super ofertă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2008

Viitorul la super ofertă

Brokerii spun că iniţiativa BVB e bună, dar degeaba

Şase luni începând cu 1 octombrie, brokerii vor plăti mai puţin cu până la 30% pentru tranzacţiile de pe piaţa derivatelor ("futures"), conform unui program promoţional iniţiat de Bursa de Valori Bucureşti.

Investitorii sunt obişnuiţi să îşi schimbe acţiunile în timp real la Bucureşti, produsele derivate fiind, mai degrabă, asociate cu Bursa de la Sibiu. Competiţia dintre cele două pieţe a început când BVB a introdus la tranzacţionare instrumente "futures" şi va lua amploare cu siguranţă, întrucât Bursa sibiană pregăteşte lansarea platformei spot la începutul anului viitor.

Oferta promoţională pentru derivatele bucureştene a fost aprobată de către acţionari în Adunarea Generală din 4 septembrie şi este aplicabilă tuturor participanţilor care des­făşoară o activitate minimă de tranzacţionare pe Piaţa Derivatelor.

Stere Farmache, preşedintele-director general al BVB, a declarat că "aprobarea de către AGA a noilor reduceri speciale reprezintă continuarea programului BVB de promovare a Pieţei Derivatelor pe noi baze calitative, cu efecte benefice în stimularea activităţii de tranzacţionare, prin reducerea costurilor de operare ale intermediarilor pe pieţele adminis­trate de BVB". Domnia sa a mai adăugat: "Printre elementele de noutate ale acestor oferte promoţionale, menţionăm clasificarea contractelor futures în trei categorii, în funcţie de natura activului suport şi gradul de lichiditate al instrumentului derivat, precum şi impunerea unor cerinţe legate de numărul de conturi pentru care se încheie tranzacţii".

Brokerii salută iniţiativa BVB de a impulsiona piaţa futures, însă nu cred că aceasta va avea efectele scontate, cel puţin în perioada următoare.

Răzvan Paşol, preşedinte la "Intercapital Invest", este de părere că oferta promoţională a BVB este un lucru bun, însă că piaţa are nevoie de mai mult timp pentru a se putea dezvolta, mai ales în condiţiile economice nefavorabile din prezent.

Cristian Sima, preşedintele "WBS România", nu crede că reducerile promoţionale vor avea vreun efect asupra pieţei derivatelor de la Bucureşti, pentru că "dacă nu există tranzacţii, nu ai la ce aplica comisionul", deci reducerile nu se justifică oricum. Domnul Sima a mai subliniat şi faptul că pierderile suferite de banca americană de investiţii "Lehman Brothers" nu reprezintă factori pozitivi pentru atragerea încrederii noilor investitori şi, implicit, pentru creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti.

Acţionarii BVB au mai aprobat şi două oferte promoţionale aplicabile tot participanţilor la Piaţa Derivatelor care se înregistreată ca Market Maker pentru unul sau mai multe instrumente financiare derivare, listate la BVB. Astfel, se vor aplica reduceri cuprinse între 20% şi 30% intermediarilor care se întregistrează pe un instrument financiar derivat, având la bază valute, instrumente cu venit fix, rate ale dobânzii şi reduceri de 50% intermediarilor care vor avea la bază indici bursieri şi acţiuni listate la BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb