Proprietarii de pămînt acuză de corupţie Guvernul, primăriile şi prefecturile

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 17 septembrie 2006

Dan Drăghici: "Legislaţia în domeniul proprietăţii este una defectuoasă şi serveşte anumitor interese"

Autorităţile bucureştene încearcă să subevalueze terenul pe care urmează să fie construit ansamblul rezidenţial Esplanada şi îi îndeamnă pe cei care deţin pămînt în zonă să nu accepte oferta de răscumpărare a primăriei Capitalei, susţin reprezentanţii unei asociaţii de proprietari din ţara noastră.

Dan Drăghici, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pămînt, Păduri, Case şi alte bunuri mobile şi imobile şi a ţăranilor - PROPACT 2005 ne-a declarat, pe marginea aces-tui subiect că "ar fi bine ca cei care deţin terenuri în respectiva zonă, care este una ultracentrală, să nu accepte oferta primăriei deoarece edilii vor încerca să cumpere terenurile pe un preţ de nimic de la proprietari şi să le vîndă ulterior pe nişte sume ameţitoare". Dan Drăghici: "Ofertele edililor, cînd e vorba de asemenea proiecte, nu depăşesc 25 euro/mp, în timp ce un metru pătrat într-o zonă cum este cea pe care ar urma să apară Esplanada", trece, ca valoare, de cîteva sute de euro.

Mai mult decît atît, reprezentantul proprietarilor consideră că autorităţile inventează falşi proprietari care se declară public de acord să îşi vîndă proprietăţile, ca să îi convingă pe adevăraţii proprietari că, dacă ar vinde la preţul oferit de pri-mărie, ar face o afacere bună".

De asemenea, domnul Drăghici consideră că autorităţile nu pot merge atît de departe încît să-i exproprieze pe cei care nu vor dori să vîndă, deoarece proiectele rezidenţiale care ar urma să fie construite în aceste zone nu fac obiectul unor construcţii de strictă urgenţă şi necesitate publică.

Dan Drăghici: "Proprietarii de vile ar trebui să-şi justifice veniturile"

Pe de altă parte, preşedintele PROPACT 2005 ne-a mai spus că Guvernul ar trebui să facă urgent un recensămînt al tuturor caselor cu peste patru camere, să nominalizeze toate persoanele fizice şi juridice care au finalizat sau sînt în curs de finalizare a acestor construcţii şi să cerceteze ce venituri şi de unde veneau acestea în momentul demarării lucrărilor de construcţie a respectivelor imobile. Reprezentantul proprietarilor a mai adăugat că astfel ar ieşi la iveală o mulţime de ilegalităţi şi venituri ilicite, deoarece "numărul celor deveniţi multimilionari este ciudat de mare, într-o economie de piaţă bolnavă". Dan Drăghici ne-a precizat că, dacă Guvernul nu va proceda astfel, atunci "această instituţie poate fi calificată drept una coruptă, care tăinuieşte corupţia generalizată din ţara noastră".

Proprietarii susţin că aşa-zisa reformă a legislaţiei privind proprietatea a fost un mare eşec

Preşedintele PROPACT 2005 ne-a mai spus că aplicarea actualelor prevederi legislative privind proprietatea, incusiv ale Legii 247/2005, a condus la o multitudine de fapte de corupţie, care, în loc să fie limitate, "se extind alarmant". Dan Drăghici: "Numărul extrem de mare al proceselor civile pentru restituirea proprietăţilor, judecate atît de instanţe autohtone cît şi de cele internaţionale, precum şi unele fapte incalificabile ale reprezentanţilor autorităţilor locale vor atîrna foarte greu în deciziile ce se vor lua după intrarea ţării noastre în UE". Totodată, domnia sa a ţinut să ne precizeze că "succesul" aplicării "reformelor" este reprezentat de cei peste 600.000 de propietari de case, terenuri agricole sau păduri ale căror cereri şi notificări de restituire a proprietăţilor au fost respinse.

PROPACT 2005 susţine că vom asista la tensiuni între moştenitorii adevăraţilor proprietari şi cei împroprietăriţi ilegal

În altă ordine de idei, reprezentanţii asociaţiei de proprietari consideră că, din cauza unei legislaţii defectuoase în domeniu şi a ilegalităţilor comise de autorităţi în ceea ce priveşte acordarea dreptului de propietate, am putea asista, într-un viitor nu prea îndepărtat, la "un adevărat război civil între moştenitorii propietarilor adevăraţi, care au rămas definitiv fără bunuri, şi cei care au fost împroprietăriţi ilegal". Dan Drăghici solicită instituţiilor competente să analizeze activitatea tuturor primăriilor şi prefecturilor, începînd cu anul 1990, şi să-i pedepsească pe toţi cei care, prin falsuri şi uz de falsuri, au prejudiciat mii de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb