Iniţiativa legislativă promovată de un grup de deputaţi UDMR care propunea ca jocurile de tip slot-machine să poată fi amplasate doar în cazinouri a fost respinsă, ieri, în Senat.
Proiectul, care a fost depus în toamna anului trecut, urmează să meargă în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.
Iniţiatorii susţin că printr-o astfel de metodă vor fi limitate repercusiunile dependenţei de joc.
Potrivit expunerii de motive, "psihologii şi psihiatrii au relevat faptul că simptomele acestei dependenţe sau tulburările de comportament prezintă similitudini frapante cu dependenţa de substanţe psihotrope".
Documentul mai arată că jocul la aparate electronice de tip slot-machine prezintă cel mai ridicat risc de a dezvolta dependenţă de jocuri de noroc, tinerii petrecându-şi din ce în ce mai mult timp în sălile de jocuri sau în compania jocurilor video.
Iniţiativa legislativă a primit raport negativ din partea Comisiei pentru buget, finanţe. Guvernul nu a susţinut adoptarea acestei iniţiative legislative, arătând, în punctul de vedere transmis Senatului, că adoptarea unui astfel de proiect va avea un impact negativ asupra veniturilor bugetului de stat, atât prin reducerea sumelor încasate din taxele de autorizare, cât şi prin diminuarea numărului de locuri de muncă pe care le oferă în prezent operatorii autorizaţi să desfăşoare acest tip de jocuri de noroc.
Recent, un grup de 100 de parlamentari, în majoritate PSD, a depus la Parlament o altă propunere legislativă, care vizează ca "păcănelele" să poată funcţiona legal doar în cazinouri şi agenţiile Loto, motivaţia iniţiatorilor fiind aceeaşi - reducerea cazurilor de ludomanie (dependenţă de jocurile de noroc) şi de violenţă domestică.
Noua iniţiativă legislativă prevede ca, pentru jocurile de tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic să fie de 50 de aparate, în acelaşi loc sau în locuri diferite. În locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română, numărul de maşini va fi de minim două, dar nu mai mult de cinci.
Companiile licenţiate care vor opera în alte locaţii decât în cazinouri sau agenţiile Loto şi care vor deţine o autorizaţie de funcţionare la momentul în care noua reglementare va intra în vigoare vor putea desfăşura acest tip de activitate până la expirarea respectivei autorizaţii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege.
Industria a reacţionat vehement împotriva acestui tip de iniţiative, reprezentanţii sectorului de profil susţinând că piaţa "păcănelelor" va dispărea dacă va fi aprobat un astfel de proiect legislativ.
Toate cele 72.000 de maşini care funcţionează cu licenţă la nivelul întregii ţări şi care aduc la buget câteva sute de milioane de euro vor fi închise, spun sursele citate, precizând: "Este vorba, printre altele, despre taxele pe aparat, dar şi despre alte impozite, cum ar fi cele pe salarii, în industrie lucrând aproximativ 30.000 de angajaţi. De asemenea, sunt afaceri colaterale care vor avea de suferit, cum ar fi localurile, barurile, sălile de pariuri ce nu pot vieţui fără aceste aparate. Cel mai probabil este un mare interes politic la mijloc, întrucât urmează să presteze doar Loteria aceste servicii, cazinourile fiind foarte puţine".
Reprezentanţii pieţei menţionează că încasările Loteriei nu vor creşte niciodată din închiderea sloturilor, dar că, în schimb, piaţa neagră din domeniu va creşte de trei-patru ori.