Protest al sindicaliştilor de la "Oil Terminal"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 noiembrie 2011

Aproape 40 sindicalişti, salariaţi ai companiei Oil Terminal Constanţa, au protestat, ieri, în faţa Ministerul Economiei, faţă de modul defectuos în care este condusă societatea, solicitând totodată schimbarea din funcţie a directorului general al companiei, Silviu Wagner. Liderul sindicatului Oil Terminal, Aurel Gheorghe, a declarat că sindicaliştii vor schimbarea directorului general al companiei pentru că, printre altele, nu încheie contracte, ceea ce a dus la scăderea producţiei şi creşterea riscului pierderii locurilor de muncă, şi este în vizorul DNA, fiind anchetat pentru implicare în afaceri suspecte.

Directorul general dezminte acuzaţiile pe care i le aduce liderul de sindicat

Directorul companiei Oil Terminal, Silviu Wagner, dezminte acuzaţiile pe care i le aduce liderul de sindicat Aurel Gheorghe şi susţine că protestul organizat, ieri, în faţa Ministerului Economiei, de câteva zeci de sindicalişti ai societăţii, este nefondat. Silviu Wag-ner a declarat că nu există un conflict între salariaţii companiei şi conducerea Oil Terminal, ci doar între reprezentanţii sindicatului şi conducerea societăţii.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Nu se pune problema că va fi schimbat Wagner din funcţie, eu pot pleca cu fruntea sus. Ci se pune problema că după 22 ani de capitalism încă admitem că sindicatele vin şi fac legea în ţară. Dar ţara asta e condusă de parlament şi de preşedinte, nu de sindicate. Iar sindicatele trebuie să vorbească atunci când salariatul nu ia salariul, când este dat afară de la locul de muncă, când nu i se dă echipament de protecţie, când nu i se asigură condiţii de muncă. Ori, când tu le ai pe toate, ce doreşte sindicatul? Să conducă! Stiţi ce spune preşedintele de sindicat Aurel Gheorghe? Domne, eu sunt omologul directorului general. Şi că el vrea să participe la toate şedinţele Consiliului de Administraţie. (...) Dar legea prevede că sindicaliştii pot participa doar atunci când punctele de pe ordinea de zi sunt de natură socială. Şi am făcut asta. În rest, la muncă băieţi! Nu vă place munca, n-am ce să vă fac!".

Acesta a menţionat că de circa doi ani de când este directorul general al Oil Terminal, oricărui salariat prins consumând alcool îi este desfăcut contractul de muncă şi că a introdus un sistem de supraveghere video astfel încât nu se mai poate ca aproape fiecare salariat să plece de la serviciu cu 5 litri de motorină, practică ce devenise uzuală iar liderii sindicali nu mai beneficiază de unele facilităţi.

"Reprezentanţii sindicatului sunt supăraţi că nu îi plăteşte angajatorul atunci când fac ei muncă sindicală şi se deplasează în ţară. (...) Acest Aurel Gheorghe, ca lider de sindicat, beneficia de un autoturism, dar cu el făcea naveta zi de zi la domiciliul lui din Techirghiol. Da, ai dreptul să foloseşti maşina, dar doar pentru acţiuni sindicale. Şi i-am luat maşina. (...) La începutul lui 2011, sindicatul a cerut o creştere salarială de 8%, în condiţiile în care ordinul guvernului era clar, de 3,5%. Şi ce scandaluri au fost, manifestaţii...".

Potrivit directorului Oil Terminal, în condiţii de criză, compania reuşeşte să nu aibă datorii către salariaţi, terţi sau către bugetul de stat, salariul mediu net primit de angajaţii societăţii fiind de 1.700 de lei. Compania are în jur de 1.200 de salariaţi şi, conform lui Wagner, cu excepţia a 41 de oameni disponibilizaţi ca urmare a cererii sindicatului, nu s-au făcut concedieri în masă.

Domnul Wagner a mai spus: "Pe primele 10 luni ale acestui an, noi avem 48 de contracte încheiate, mai multe cu cinci decât în 2008, an în care nu eram în criză. (...) Referitor la producţie, ea a scăzut de la 700.000-800.000 cât era în 2008, la 450.000 de tone. De doi ani şi jumătate supravieţuim cu în jur de 450.000 de tone pe lună. (...) În Oil Terminal se găseau 780.000 de tone de produse petroliere care stăteau pe stoc. Deci eu am adus marfa în curte, dar ce vină are echipa de conducere dacă economia românească nu consumă? Aceşti clienţi care au 700-800.000 de tone în curte nu reuşesc să-şi vândă marfa. Este obligaţia mea, a Oil Terminal, să vândă marfa? (...) Am făcut investiţii de peste 5 milioane, prin credite atrase în această perioadă de criză, dar nu pot să-i mint la infinit pe clienţi spunându-le veniţi, aduceţi marfa în curte, plătiţi-mi mie chirie şi, după aia, vedeţi voi ce faceţi cu marfa".

Referitor la dosarul penal privind vânzarea unor reziduuri petroliere în care a fost anchetat, fiind suspectat de trafic de influenţă, directorul Oil Terminal a precizat că prin decizia nr.4472/24.10.2011, DNA Constanţa a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui.

Despre cazul lui Attila Racz, implicat în afaceri cu produse petroliere şi arestat pentru evaziune fiscală de peste 16 milioane de euro, caz în care directorul Silviu Wagner a fost audiat după ce afaceristul a primit de la Oil Terminal un material pe care DNA îl solicitase companiei, directorul Oil Terminal a declarat că el nu are nicio implicare. "Botescu a făcut-o (n.r. - salariat al Oil Terminal acuzat că i-a transmis materialul lui Racz) şi este anchetat de DNA Bucureşti. Eu am fost audiat în dosarul ăsta, alături de directorii economic şi comercial, în procesul Racz - Botes-cu. Este problema ăstuia care a dat documentele. Şi a recunoscut că a dat documentele (...) Ce spune liderul de sindicat Aurel Gheorghe este o acuză, o denigrare şi nimic altceva, din moment ce omul ăsta a recunoscut fapta pe care a comis-o", a spus Wagner.

Referitor la schimbarea lui din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei Oil Terminal, directorul general a afirmat că respectiva măsură este luată, prin ordin de ministru, în toate unităţile din subordinea Ministerului Economiei, unde statul este acţionar majoritar, act normativ ce prevede disjungerea celor două funcţii de director general şi, respectiv, preşedinte al CA.

MECMA: Revendicările sindicaliştilor reprezintă posibile deficienţe manageriale şi nu semnalează eventuale probleme în aplicarea contractului colectiv de muncă

Conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri s-a întâlnit, ieri, cu liderii sindicatului de la "Oil Terminal", potrivit unui comunicat MECMA.

Reprezentanţii ministerului arată: "În memoriul depus, cu această ocazie la MECMA, revendicările cuprinse reprezintă posibile deficienţe manageriale şi nu semnalează eventuale probleme în aplicarea contractului colectiv de muncă. Ca urmare, le-a fost solicitat liderilor sindicali formularea unor revendicări pe marginea CCM faţă de care ministerul să se poată implica în vederea rezolvării lor".

În ceea ce priveşte eventualele nereguli în deciziile manageriale, reprezentanţii MECMA i-au informat pe liderii sindicali că în data de 24 noiembrie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor, în cadrul căreia urmează să fie validată noua structură a Consiliului de Administraţie precum şi noul preşedinte al CA.

Noul Consiliu de Administraţie va analiza situaţia economică a companiei şi va lua toate măsurile legale necesare pentru eventualele corecţii la nivelul managementului acesteia, potrivit MECMA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb