Protest furibund al salariaţilor Oltchim la Ministerul Economiei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2013

Protest furibund al salariaţilor Oltchim la Ministerul Economiei

În jur de 100 de salariaţi de la Oltchim şi de pe platforma petrochimică a Arpechim au protestat furioşi, ieri la prânz, în faţa Ministerului Economiei. Salariaţii au cerut asigurarea locurilor de muncă de la Oltchim, plata salariilor restante şi au reproşat guvernanţilor că i-au minţit.

Întrebat de ce a mai fost organizat acest protest, dacă sindicatele din Oltchim au avut discuţii, fix cu o zi înainte, cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, liderul sindical Mihai Diculoiu ne-a spus: "Mitingul a fost programat cu ceva timp în urmă. Nu am vrut să îl anulăm pentru că salariaţii sunt nemulţumiţi că autorităţile nu vin cu soluţii concrete pentru combinat".

La sediul Oltchim din Râmnicu Vâlcea sunt proteste de mai multe zile, iar 24 de oameni au intrat în greva foamei. Greviştii şi protestatarii de la Oltchim sunt nemulţumiţi că Minis-terul Economiei nu "se mişcă" suficient de repede cu infuzia de capital care să asigure repornirea producţiei.

Ieri, Consiliul Judeţean Vâlcea a anunţat că CET Govora nu va mai putea furniza energie electrică din 15 februarie.

Tot ieri, ministrul Varujan Vosganian a declarat că alimentarea Oltchim cu electricitate nu va fi sistată întrucât combinatul are asigurată finanţarea pentru achiziţia energiei până la sfârşitul lunii curente. Referitor la solicitările sindicatelor şi la proteste, ministrul Economiei a spus că a avut, în ultimele zile, întâlniri cu toţi factorii decizionali de pe platforma Oltchim: "Un sindicat, care nu este cel reprezentativ, a spus că nu poate amâna pichetarea sediului Ministerului Economiei. De când sunt minis-tru, salariile au fost plătite la timp. Astăzi (n.r. ieri) şi mâine (n.r. astăzi) se vor plăti restanţele de anul trecut. Totuşi, să avem acum revendicări salariale nu cred că este oportun".

Sindicaliştii au întârziat cu unul-doi ani mişcările de protest care ar fi trebui făcute când Oltchim a început să aibă pierderi".

Domnia sa a reamintit că la jumătatea lunii martie va fi desemnat administratorul special al Oltchim şi conducerea executivă, iar până în luna iunie va fi definitivată strategia de privatizare a combinatului chimic.

Combinatul vâlcean are nevoie de capital de lucru de circa 45 milioane de euro pentru repornirea producţiei la o capacitate de peste 65%. Autorităţile vor să acorde Oltchim un ajutor de stat de 20 milioane de euro, precum şi garanţii de stat prin EximBank pentru credite de 25 milioane euro. Asigurarea capitalului de lucru pentru combinat este vitală pentru succesul reorganizării prin insolvenţă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. asta cu greva foamei e cersetorie curata. respectivii ar trebui sa inteleaga ca NU LE DATOREAZA NIMENI UN LOC DE MUNCA. asa e in capitalism. E interesant ca prefera sa flamanzeasca ca sa mai primeasca cativa lei in loc sa se gandeasca la viitor si sa se apuce sa caute ceva de lucru. e mult pamant nelucrat in jurul Valcei, in lipsa de altceva.

    1. Domnule Radu, asa este, chiar nimeni nu le datoreaza un loc de munca, ei stiu bine asta si asta-i sperie. In lipsa unor investitii serioase in zona nu au unde sa se angajeze si stiu ca nu vor avea paine sa pun ape masa. Sugestia dumneavoastra de a lucra pamantul este superficiala, asa cum superficiala este intreaga viziune pe care o aveti asupra problemei. Vorbiti de capitalism dar, intr-o maniera absolut stalinista, indemnati oamenii fix la… sapa. Sapa unde, domnule? Despre al cui pamant vorbiti si stiti dumneavoastra ca trebuie a fi lucrat? Stiti dumneavoastra ca se fac angajari in agricultura? Sperati intr-o crestere economica bazata pe agricultura de subzistenta? In acest cadru consider ca reactia dumneavoastra este doar rautacioasa si neconstructiva. Puteati spune ca nu este normal ca noi sa suportam, de la bugetul de stat, salariile celor care nu lucreaza. Astfel faceati presiune in directia celor vinovati, nu catre niste amarati care, in fond, vor sa munceasca, nu sa fie someri.

      Nu am sa repet eu detaliile si motivatia actiunilor de protest, insa am sa spun ca cineva totusi le datoreaza ceva: ADEVARUL. Oamenii astia sunt mintiti de cinci ani de zile. In timp ce soarta combinatul era pecetluita prin acea privatizare neinspirata, adevaratele cheltuieli se duceau pe investitii (aka bucuria capuselor) bine stiut ca fiind neperformante de catre cei care le-a ordonat/executat, ba poate chiar si de catre unii lideri ai sindicatelor de acolo. Iata de ce administratorii si managmentul nu vor fi niciodata trasi la raspundere. Despre valorificarea resurselor, despre rentabilitatea afacerii, despre potentialul strategic, despre impactul economic si social in zona nu am sa va reamintesc, dar, daca nu stiti, va recomand sa va informati. De multe ori detaliile fac diferenta si, in acest caz, se pare ca tocmai detaliile sunt cele care v-au scapat. Nu fiti trist, suntem romani, altfel am fi nemti. 

    Ticalosii care au bagat in faliment o companie a statului se agita din nou sa primeasca un os de ros. Daca vor sa vada cine a devalizat Oltchimul sa se uite in oglinda si sa vada cum in anii de pierdere si-au marit salariile cu 50%. Sa nu uite ca au facut presiuni sa li se angajeze rudele si copii, au gonit toti investitorii care ar fi putut sa faca ceva iar prin nemernicia lor au bagat firma in insolventa. Acum, in loc sa raspunda pentru ce au facut, vor bani de la stat, de la UE de la oricine (sa nu fie insa privat sau sa vrea banii inapoi), numai sa le mai dea ceva de pradiut!

    Radu, Marius, Sorin , cu siguranta nu vom reusi sa punem pe picior acest colos industrial , insa doar prin faptul ca ati semnat prin numele dumneavoastra de botez aceste petitii inseamna ca nu uitati datoria pe care o aveti fata de patria voastra. Ieri am avut ocazia sa ascult interviul presedintelui pe B1. Desi am motivele mele sa-l consider un model de leadership, care a fost apoi prezentat si in Handelsblatt, ziua de ieri a fost importanta prin acea fraza memorabila si anume ca doar in fata mamei si a tatalui trebuie sa fim umili. Restul este deja asezonare pentru a face un meniu gustos. Cu siguranta vom gasi de aceea suficienta energie sa aratam lumii intregi ca nu ne-am nascut in lanturi...

    1. Si...crezi ca daca ar fi semnat cu numele,,ofcial'', s-ar fi schimat cumva lucrurile? NU- CATEGORIC! Nu avem puterea sa ne asumam ceea ce vrem si credem! Acolo trebuiesc gasiti mai intai vinovatii, sa fie trasi la raspundere si sa plateasca! Simplu si usor! Problema e ca, NIMENI pana azi n-a raspuns si n-a platit pentru jaful economiei romanesti. Si n-a fost deloc neglijabil...Nu se doreste sa se gaseasca vinovatii...La Oltchim, odata cu privatizarea Petromului, se stia clar ca acolo se va ajunge, s-a premeditat totul, nimik n-a fost intamplator si nu este! Promisiunile lui PONTA, ale USL-ului, in general, au fost inghitite ,,nemestecate'' de amaratii aia, transformati in ,,cersetori'' de toate guvernele de mafioti, care s-au succedat pana acum. Aia nu mai au ce drepturi sa-si castige, oricum sunt abandonati de mult...Ipocrizia noastra, nepasarea si lipsa de reactie la tot ce se intampla cu noi, adica transformarea ,,in cobai'', fara sa zicem ,,pass'', ne-a adus aici. Iar experimentele vor continua....

      estompeaza faptul ca nu doresti sa-ti faci publica identitatea. Marele Goethe spunea DACA VREI SA FACI CEVA, TREBUIE SA FII CINEVA. E adevarat ca acest lucru presupune si responsabilitate,pentru ca daca ne uitam la filmele americane precis am retinut si fraza:Ai dreptul sa nu vorbesti. Tot ce spui poate si va fi folosit impotriva ta". Domnul Ponta este un tanar plin de bunavointa, insa cum spunea bunica mea pe vremuri " te bagi in laturi..." A face politica nu este un lucru simplu. Iar in cazul Romaniei constrangerile care te obliga sa-ti ingustezi foarte mult campul de actiune fac din tine o personalitate care nu-ti permite sa actionezi asa cum te manifesti. Iar inainte de toate iti trebuie multa rabdare pentru a-ti observa adversarul. Criza carnii de cal a reusit sa fie relativ bine administrata , insa deja presedintele, e adevarat la o intrebare aparent neimportanta in legatura cu acest subiect a dat un raspuns scurt si extrem de potrivit " in cazul in care vom fi gasiti vinovati, imaginea Romaniei va fi mult timp de acum inainte ramponata". Nu au fost strigate de lupta, nu au fost avertizari la adresa altor state de a inceta sa ne faca raufacatorii de serviciu. Aceasta siguranta din mesajul domnului prim-ministru imi lipseste. Si mai ales metoda dusului cu zaharelul in sensul bun al cuvantului, adica a evitarii descrierii starii de fapt nu fac decat sa descurajeze si mai mult acest minunat concern Oltchim, care prin indiferenta fiecaruia dintre noi am reusit sa-l condamnam la moarte. Dar sa tinem minte si proverbul NO MOR CAII CAND VOR CAINII!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb