Poliţia a folosit gaze lacrimogene în apropiere de Casa Albă pentru a dipersa manifestanţi care nu au respectat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii decretată în capitala americană, la fel ca în alte mari oraşe din Statele Unite, unde mii de persoane manifestează uneori violent de şase zile împotriva brutalităţii poliţiei şi rasismului, potrivit news.ro.
Interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii a fost impuse la Washington, Los Angeles şi Houston, cu scopul de a împiedica faptul ca manifestaţii - în urma morţii lui George Floyd, un afroamerican care a murit după ce a fost arestat de Poliţia din Minneapolis (Minnesota) - să conducă la noi violenţe şi jafuri.
Iar în timp ce administraţia preşedintelui Donald Trump îi cataloga drept "terorişti" pe instigatorii la revolte, duminică au avut loc noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi.
Mii de oameni au luat parte - în întreaga ţară - la aceste adunări împotriva violenţelor poliţiei şi rasismului.
La Washington, o mulţime s-a adunat în faţa Casei Albe scandând sloganuri, aprinzând focuri şi agitând pancarte.
Potrivit cotidanului The New York Times (NYT), Donald Trump a fost escortat vineri într-un buncăr subteran de către Secret Service - serviciul de protecţie a preşedintelui şi personalităţilor - în timpul unei manifestaţii similare în faţa sediului preşedinţiei.
Declarând că le înţelege furia, numeroşi oficiali locali i-au îndemnat pe manifestanţi la reţinere înaintea celei de a şasea nopţi de proteste, în timp ce Donald Trump - care se confruntă cu cele mai grave tulburări civile din mandatul său - i-a denunţat pe "anarhişti".
Furia care a "explodat" la Minneapolis după moartea la 25 mai a lui Floyd, la vârsta de 46 de ani, pe mâna unor poliţişti albi, s-a extins rapid în ţară.
Mii de militari din cadrul Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în 14 state şi la Washington.
La Saint-Paul, un oraş vecin cu Minneapolisul, mii de persoane au manifestat împotriva rasismului şi pentru ca poliţiştii implicaţi în moartea lui George Floyd să dea socoteală.
Pentru moment, doar unul dintre ei - Derek Chauvin - a fost arestat şi inculpat de omucidere prin imprudenţă. El este cel care apare într-o înregistrare video virală pe Internet ţinându-şi mult timp genunchiul pe gâtul bărbatului de culoare, care se plânge că nu poate respira.
Derek Chauvin urmează să compară luni într-un tribunal pentru prima oară.
"Avem copii de culoare, fraţi de culoare, prieteni de culoare, nu vrem ca ei să moară. Am obosit ca toate astea să se repete. Această generaţie nu se va lăsa. Ne-am săturat de opresiune", a declarat pentru AFP Muna Abdi, o femeie de culoare în vârstă de 31 de ani care manifesta la Saint-Paul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2020, 08:09)
Inca este bine. Ce se va intampla daca manifestantii isi scot armele. Ca au destule.