Provocările războaielor comerciale pentru exporturile româneşti

B.G.
Miscellanea / 13 martie

Provocările războaielor comerciale pentru exporturile româneşti

Asociaţia Centrelor de Afaceri pentru Export (ACEX) anunţă că, în contextul războiului comercial dintre SUA şi China din 2019, tarifele impuse au redus comerţul bilateral, dar au creat oportunităţi pentru alte ţări de a-şi creşte exporturile, conform unui comunicat emis redacţiei.

Acum, în 2024, un fenomen similar se prefigurează, dar cu noi provocări. Protecţionismul şi rivalităţile geopolitice între China, Uniunea Europeană şi SUA afectează comerţul global şi, implicit, exportatori de la noi.

Istoria protecţionismului arată că unele ţări, prin politici de susţinere, reuşesc să se adapteze la schimbările comerciale din perioadele de tensiuni economice şi politice. Totuşi, războaiele comerciale au dus la costuri mai mari pentru consumatori şi la întreruperi în lanţurile de aprovizionare, iar ţara noastră nu va fi imună la aceste efecte.

Exportatorii autohtoni, în special cei din sectorul alimentar, auto şi industrie, vor resimţi efectele tarifele mai ridicate, creşterea preţurilor şi restricţiile comerciale. De asemenea, IMM-urile de la noi se vor confrunta cu dificultăţi suplimentare, întrucât economia ţării depinde de lanţurile de producţie europene, având un rol predominant de subcontractor cu valoare adăugată redusă. În această perioadă de incertitudine, adaptarea rapidă devine o provocare majoră.

Strategia "Europa globală" bazată pe liberul schimb riscă să fie înlocuită de o abordare protecţionistă, cu accent pe lanţuri de aprovizionare scurte şi interne, ceea ce poate afecta exportatorii români care se bazează pe pieţele externe. În plus, fără o Strategie Naţională de Export bine definită şi politici de susţinere a exportatorilor, ţara noastră riscă să piardă şansele de a deveni un jucător competitiv pe piaţa globală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb