PSD a redepus proiectul de lege de modificare a Legii referendumului

Iulian Maxim
Politică / 25 februarie 2017

PSD a redepus proiectul de lege de modificare a Legii referendumului

Proiectul se referă la revizuirea Constituţiei

Mai mulţi senatori PSD au depus vineri un proiect de lege de modificare a Legii referendumului 3/2000, textul proiectului fiind identic cu alte două proiecte depuse de PSD în noiembrie anul trecut dar care au fost clasate, întrucât nu au ajuns să fie dezbatute şi introduse pe ordinea de zi. Proiectul este motivat prin faptul că este nevoie de "asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei", avându-se în vedere în special initiaţiva cetăţenească de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei care se află în procedura legislativă.

Proiectul prevede ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei urmează să se desfăşoare în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, precum şi obligaţia Guvernului de a aduce la cunoştiinţă publică, de

îndată prin mijloace de comunicare în masa, data referendumului naţional, relatează HotNews.ro

Ce prevede proiectul:

Iniţiativa şi procedura revizuirii Constituţiei sunt supuse dispozitiile prevazute la art. 73 alin (1) si (2), 150 si 151 din Constituţia României şi prezentei legi."

"Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, a fost elaborat prezentul proiect de Lege pentru organizarea şi desfăşurarea oricărui referendum naţional ce ar putea fi iniţiat începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la iniţiativa cetăţenească ce se află pe rolul Parlamentului" se arată în expunerea de motive.

Cheltuielile pentru organizare şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei se suportă din bugetul de stat, conform prevederilor art. 61 lit. a) din Legea nr. 3/ 2000.

PSD a cerut adoptarea proiectului în procedură de urgenţă.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că în primăvara acestui an ar putea fi organizate nu unul, ci chiar două referendumuri de revizuire a Constituţiei. "Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema 'familia'. S-au strâns peste trei milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă - eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunitatilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare - nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui. Dacă românii sunt de acord", spunea Dragnea la Romania TV, imediat dupa ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va organiza un referendum privind lupta anti-corupţie.

Pentru validarea referendumului este în vigoare pragul introdus în 2013, de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Revizuirea Constituţiei se consideră a fi aprobată dacă majoritatea voturilor valabil exprimate au ştampilat răspunsul "da" la întrebarea "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?".

Proiectul de lege privind iniţiativa cetăţenească se afla în dezbaterea parlamentului, însă a întâmpinat un blocaj întrucat nu este clar deocamdată care este camera decizională în cazul acestei iniţiative.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. extrem, extrem de periculos!

    Mari nemernici!

    Acum sa vedem cati ies in strada! 

    Imunitatea parlamentara de ce nu o ridica?

    Cei mai slabi ministri are cabinetul Dragnea acum. Justitie unul mai slabanog ca altul, "Alta intrebare" a ajuns reclama de radio la Pro Fm. Cel cu alimentele: de groaza, a fost luat prin surprindere cu scandalul alimentelor, cred ca a fost nepregatit ca cei cu deszapezirea, demisia, pa Pa! Acesta a spus ca semneaza tot, semneaza tot ma? 

    Nimeni nu este mai presus de lege ,gata cu hoțiile acoperite de imunitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb