PSD aşteaptă finalul lunii august pentru a-şi stabili candidatul la alegerile prezidenţiale

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 8 iulie 2024

Marcel Ciolacu: "Eu am anunţat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte din partea PSD. PSD, mai ales după ce a câştigat alegerile şi după 20 de ani de preşedinte de dreapta, va avea candidat propriu. Întotdeauna preşedintele PSD este una dintre variante, e normal. Dar nu voi candida în decembrie, dacă alegerile vor avea loc atunci şi nu în septembrie cum ne-am înţeles iniţial în coaliţia de guvernare". (Sura foto: facebook / Partidul Social Democrat)

Marcel Ciolacu: "Eu am anunţat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte din partea PSD. PSD, mai ales după ce a câştigat alegerile şi după 20 de ani de preşedinte de dreapta, va avea candidat propriu. Întotdeauna preşedintele PSD este una dintre variante, e normal. Dar nu voi candida în decembrie, dacă alegerile vor avea loc atunci şi nu în septembrie cum ne-am înţeles iniţial în coaliţia de guvernare". (Sura foto: facebook / Partidul Social Democrat)

English Version

Membrii şi simpatizanţii PSD aşteaptă Congresul respectivei formaţiuni politice pentru a afla care va fi candidatul lor la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în 24 noiembrie (turul I) şi 8 decembrie (turul al II-lea).

Ţinând cont de data desfăşurării alegerilor prezidenţiale, se pare că liderul social democrat, premierul Marcel Ciolacu nu va fi candidatul PSD la preşedinţie, dacă este să dăm crezare absolută declaraţiei făcută de acesta în 14 iunie 2024 la Sâmbăta de Sus: "Eu am anunţat foarte clar că în luna decembrie nu voi candida la funcţia de preşedinte din partea PSD. PSD, mai ales după ce a câştigat alegerile şi după 20 de ani de preşedinte de dreapta, va avea candidat propriu. Întotdeauna preşedintele PSD este una dintre variante, e normal. Dar nu voi candida în decembrie, dacă alegerile vor avea loc atunci şi nu în septembrie cum ne-am înţeles iniţial în coaliţia de guvernare".

Nu este exclus însă ca Marcel Ciolacu să se răzgândească, aşa cum a făcut-o şi în privinţa modificării datei alegerilor prezidenţiale. Deşi afirma luna trecută că acestea se vor desfăşura în luna septembrie, că este decizia prim-ministrului, între timp liderul PSD s-a sucit, a discutat cu partidele de opoziţie şi cu partenerii din coaliţia de guvernare şi a decis ca prezidenţialele să se desfăşoare în 24 noiembrie şi 8 decembrie.

Aşa că este posibil ca Marcel Ciolacu să participe la scrutinul prezidenţial, chiar dacă la Sâmbăta de Sus lăsa să se înţeleagă că a venit rândul tinerilor din partid şi că electoratul a dat un semnal în acest sens. Cert este că viitorul candidat al PSD la preşedinţie va fi stabilit de delegaţii la Congres, eveniment la care Marcel Ciolacu a afirmat joia trecută că va supune la vot chiar şi propunerea susţinerii unui independent de către social-democraţi, numele cel mai des vehiculat în ultima vreme fiind Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care se află pe locul întâi în topul încrederii în toate sondajele de opinie.

Referitor la Congresul PSD, deşi Marcel Ciolacu afirma luna trecută că acesta se va desfăşura în iulie, Paul Stănescu, secretarul general al social-democraţilor a declarat vineri că acesta va avea loc cel mai probabil la sfârşitul lunii august şi va avea două componente - alegerea conducerii partidului şi stabilirea candidatului la Preşedinţia României.

El a adăugat că la congres poate să candideze oricine - atât la conducerea partidului şi să fie candidat la alegerile prezidenţiale, dacă are susţinere în partid.

Paul Stănescu a precizat: "Ce îmi doresc eu de la PSD: candidatul pentru Preşedinţia României să fie un membru PSD. Dar nu ceea ce îmi doresc eu va spune şi congresul. Eu, ca simplu membru de partid, dacă vreţi, nu aş accepta un candidat independent. Partidul validează o candidatură, că e membru de partid, că este din afara partidului, dar preşedintele partidului are şi el o opţiune personală. El, dacă vrea să candideze, totuşi trebuie să fie validat de partid şi Marcel Ciolacu trebuie să fie validat de partid. El, ca preşedinte, ca membru de partid şi ca om, are opţiunea lui, candidez sau nu candidez. Probabil că îşi va anunţa candidatura mai târziu sau nu, dar asta depinde şi de el, pentru că nu poate să meargă cineva care nu îşi doreşte să candideze. Asta ştie numai domnul Ciolacu, nu ştim noi, nici eu, nici domnul Tudose, nici Grindeanu. E opinia personală a preşedintelui nostru".

Cert este că în acest moment membrii şi simpatizanţii PSD mai au de aşteptat până la finalul lunii august pentru a şti şi ei cu cine votează la prezidenţiale. Abia când vor afla numele candidatului vor putea să evalueze care sunt şansele ca PSD să câştige funcţia de preşedinte al ţării după 20 de ani în care aceasta a fost deţinută de partidele aflate pe dreapta eşichierului politic din ţara noastră.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb