Liderii social-democraţi au stabilit, ieri, organizarea în 22 august a Congresului PSD unde ar urma să fie aleasă nouă echipă de conducere a formaţiunii politice.
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat, la sfârşitul şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CEx): "Am pornit procedurile interne pentru congresul PSD. Aştept răspunsul secretarului de stat Raed Arafat pentru a şti care sunt condiţiile în care putem organiza acest congres şi vom vedea dacă el poate fi ţinut în 22 august".
Conform unor surse politice din cadrul partidului, dacă nu va fi posibilă organizarea fizică a acestuo congres, nu este exclusă varianta ca acesta să se desfăşoare online. Delegaţii partidului ar urma să voteze o listă, fiecare candidat prezentându-se cu o moţiune. Din echipa lui Marcel Ciolacu ar urma să facă parte inclusiv Vasile Dâncu, pentru poziţia de preşedinte al Consiliului Naţional.
Până acum, singurul care a anunţat că va fi contracandidatul lui Marcel Ciolacu este senatorul Eugen Teodorovici, fostul ministru al Finanţelor Publice.
Cex-ul PSD a mai decis ieri, cu 48 de voturi pentru şi unul împotrivă, numirea lui Vasile Dâncu în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD. Fostul preşedinte interimar al Consiliului, senatorul Ionuţ Vulpescu, a fost votat în funcţia de preşedinte al Institutului de Studii Social-Democrate. Şedinţa CEx al PSD nu a fost lipsită de disensiuni majore. Liderii organizaţiilor social-democrate din Muntenia, Oltenia şi Moldova, printre care s-a numărat şi actualul europarlamentar Mihai Tudose, fost premier PSD, au contestat numirea lui Vasile Dâncu în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, acuzându-l de legături cu "statul paralel". Lui Dâncu, i s-au reproşat mai ales declaraţiile cu privire la performanţele electorale ale organizaţiilor din Sud şi din Moldova care nu prea ar conta pe total. Vasile Dâncu a fost sprijinit de preşedinţii de organizaţii PSD din Ardeal şi de liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu.
Membrii CEx au mai decis ca parlamentarii PSD să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban până la jumătatea lunii august. Surse din cadrul PSD susţin că Marcel Ciolacu le-ar fi spus liderilor social-democraţi: "Nu se mai poate! Aştia distrug totul! Îmi asum trecerea acestei moţiuni. Guvernul trebuie sa plece. Au scăpat totul de sub control. Sunt preocupaţi doar să fure. Vor doar bani şi voturi, dar nu se gândesc ce urmari provoacă. Mai ales pe termen lung".
Înaintea şedinţei CEx, Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a declarat: "Vom depune moţiunea, imediat ce o să avem semnăturile şi angajamentele asumate de parteneri. Fiecare zi cu acest Guvern, din păcate, înseamnă pentru poporul român un cost, un cost pe sănătate, un cost pe economie. De ieri trebuia depusă moţiunea de cenzură, dar trebuie să adunăm toate semnăturile, toate forţele care vor să scape de acest Guvern cât mai curând posibil".
Comitetul Executiv Naţional al PSD a luat act de demisia în bloc a conducerii PSD Ilfov şi a decis dizolvarea Biroului Permanent al organizaţiei respective. Prin vot a fost numit Viorel Iordache ca preşedinte interimar al PSD Ilfov, în prezent preşedinte executiv la PSD Voluntari. Decizia fusese anunţată anterior în cadrul unei apariţii televizate de preşedintele PSD Marcel Ciolacu după ce în presă au apărut stenograme audio cu oameni din conducerea filialei "având comportament de interlopi".
Totodată, membrii CEx au decis dizolvarea organizaţiei PSD Sector 3. Printr-un alt vot s-a decis cu 58 de voturi pentru şi un vot împotrivă ca organizaţia să fie condusă interimar de viceprimarul general Aurelian Bădulescu care va fi şi candidatul PSD la Primăria Sectorului 3. S-a considerat că actuala conducere era de fapt loială primarului Robert Negoiţă care a anunţat de curând că pleacă din partid şi va lupta alături de Pro România la alegerile locale în cadrul Alianţei electorale Pro Bucureşti 2020. Membrii CEx au mai votat validarea candidaturii controversatului Neculai Onţanu pentru funcţia de primar al Sectorului 2 al Capitalei. Amintim că Onţanu a mai deţinut funcţia respectivă, a fost cercetat şi trimis în judecată de către DNA în mai multe dosare de corupţie - între timp pentru unele a intervenit prescripţia - şi la un moment dat a trecut la UNPR, formaţiune politică al cărei lider era Gabriel Oprea.
După şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, preşedintele interimar al formaţiunii social-democrate, Marcel Ciolacu a criticat declaraţiile făcute ieri de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la vinovăţia PSD de evoluţia pandemiei în ţara noastră.
Marcel Ciolacu a spus: "Atacul preşedintelui este sub demnitatea funcţiei publice pe care vremelnic o deţine. Eu înţeleg problema preşedintelui Iohannis după pierderea controlului de Guvernul său asupra pandemiei din România, dar nu înţeleg obsesia lui de a găsi vinovaţi în altă parte decât în datele şi statisticile oficiale. Disperarea cu care Klaus Iohannis atacă PSD confirmă faptul că Guvernul săi a pierdut controlul total în gestionarea pandemiei şi crizei economice. Acesta este rezultatul unei guvernări interesate doar de alegeri, de furat şi de împărţirea funcţiilor publice către membrii PNL. Avem de-a face cu un guvern cu credibilitate zero. Am hotărât să depunem o moţiune de cenzură la jumătatea lunii august şi aştept ca premierul Ludovic Orban să vină în Parlament şi să îşi asume organizarea alegerilor locale în 27 septembrie şi deschiderea anului şcolar".