PSD: USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România

F.D.
Politică / 15 februarie

PSD: USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România

USR vrea să dea încă o "lovitură grea" sistemului public de sănătate, afirmă joi reprezentanţii PSD, care anunţă că vor opri "tentativa de privatizare mascată a sistemului public de sănătate din România", relatează Agerpres.

PSD reacţionează faţă de un proiect USR, anunţat luni de parlamentarii Uniunii, care permite românilor de a alege asigurătorul de sănătate, în condiţiile în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate "deţine un monopol în acest sens".

"PSD se va opune categoric tentativei USR de a drena banii din sistemul asigurărilor sociale de sănătate către clientela de partid. După ce a irosit 1 miliard de euro din bugetul Sănătăţii pe achiziţii supradimensionate de vaccinuri COVID-19, USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România. Aşa-zisul "Pilon II pentru Sănătate" propus cu surle şi trâmbiţe de USR, este, în realitate, o tentativă ticăloasă de privatizare mascată a sistemului social de asigurări de sănătate, în beneficiul unei clientelei de partid", anunţă un comunicat de presă al PSD.

Potrivit social-democraţilor, "propunerea legislativă a USR subminează sistemul public de sănătate şi posibilitatea celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare".

"Aşa-numita libertate de a alege o firmă privată de asigurări medicale se aplică doar celor care îşi vor permite să plătească diferenţa dintre cei 165 de lei direcţionaţi din CASS şi valoarea totală a asigurării private. Pentru cea mai mare parte a populaţiei, proiectul USR înseamnă mai puţine servicii medicale, ca urmare a scăderii finanţării din sistemul public de sănătate. Prin această propunere legislativă USR calcă în picioare conceptul de solidaritate socială, care presupune coeziune şi ajutor reciproc între membrii societăţii. Mai mult, ignoră un lucru elementar, care este demonstrat de realitatea din unităţile spitaliceşti de stat: cazurile grave sunt tratate/gestionate de sistemul public. Conform Articolului 1 din Constituţie, România este "stat social", în care sănătatea nu este o marfă tranzacţionată contra cost, ci un drept fundamental, garantat pentru toţi cetăţenii români", transmite PSD.

Parlamentarii USR au anunţat, luni, că au depus o propunere legislativă privind dreptul românilor de a alege asigurătorul de sănătate, menţionând că, în acest moment, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deţine un monopol în acest sens.

Potrivit proiectului, în situaţia în care o persoană doreşte să devină asigurată de alt asigurător de sănătate, aceasta poate încheia un nou contract de asigurare de sănătate cu un nou asigurător oricând şi fără a fi condiţionată de plata unor taxe, comisioane sau penalităţi. În situaţia în care o persoană doreşte să redevină asigurat de către CNAS pentru pachetul de servicii de bază, aceasta notifică CNAS şi în cel mult 15 de zile de la data notificării dobândeşte calitatea de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază. Asigurarea privată de sănătate de bază încetează de la data dobândirii calităţii de asigurat al CNAS pentru serviciile cuprinse în pachetul de servicii de bază, prevede proiectul USR.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Acum dau 10% din ce căști și beneficiez doar de un loc unde sa merg sa mor. Asta nu e sistem de sănătate. E o mizerie.

    1. Iti spun eu, pentru 100 de lei pe luna primesc mai multe decat la stat pentru 5000 si ceva de lei pe luna…analize, RMN, ecografie, nu visezi la stat RMN pe banii platiti la CASS

    privatizarea sanatatii alaturi de distrugerea a tot ce se poate , obiective ale USR ! toti doctorii sint useristi , bagati bani in ei !

    1. Rafila e userist?

    foarte bine, obligati sa dam bani la sanatate si nu beneficiezi de nimic. sustin legea usr

    1. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este o mare gaura neagra.

      Legea promovata USR este OK. 

      Ca asigurat trebuie sa am posibilitatea sa aleg, pentru ca am platit si platesc taxe si impozite, furnizorul de servicii medicale care a contract cu firma de asigurari la care am o polita de asigurare de sanatate, alta decat CNAS. 

      Ar trebui sa fie macar ceva similar cu Pilonul 2, Pilonul 3 de pensii...daca nu ceva mai mult si de bine. 

       

      Pai si cu OPSANJ ce facem?

      Nu ca s-ar baza pe contributiile de la fraieri, ca e casa de sanatate a specialilor. Sta pe imprumuturile pe care le face Min. Finantelor gajate cu veniturile copiilor nostri.

      Dar... orisicit. Sint bune si frimiturile de la noi, fraierii de parinti care-i educam sa ramina in tara. 

    Poate daca n-am fi in situatia in care un roman din 4 plateste CASS o astfel de lege ar avea mai multi adepti. Dar cum romanul needucat primeste gratis un rahat cu apa rece, e mai incantat de asta decat daca ar primi o prajitura pentru care ar trebui sa plateasca ceva. Socialismul, visul lenesilor de pretutindeni

    Bugetul Case de Asig de Sanatate e cel mai mare dintre toate bugetele. Sinteti mltumiti de ce va ofera in schimb ? Daca da, atnci mergeti tot cu astia inainte si uitati de USR.

    Da, ar fi o lege buna, sa ofere posibilitatea sa alegi asiguratorul de sanatate nu sa fii obligat ca acum sa cotizezi la gaura neagra numita Casa Nationala de sanatate, careia nu-i pasa de asigurat ca banii oricum curg de la salariati. Cand vor vedea sa salariatii cotizanti mai cu bani se muta de la ei si nu mai e fluviul de bani neconditionat poate o sa-si schimbe si ei serviciile. Doar ieri am avut o reteta asazis compensata de CNAS , doar 30% din suma totala, medicamente pentru o boala cronica, in timp ce eu platesc lunar spre 1000 de lei noi catre ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb