• PSD e preocupat de negocierile pentru aderare şi programele sociale
• Opoziţia e cu gîndul la Codul electoral
Pentru acest an, toate forţele politice şi-au făcut publice priorităţile. Partidul aflat la putere va fi preocupat, în primul rînd, de integrarea ţării în NATO şi de adoptarea legislaţiei comunitare. Pentru alinierea economiei la cerinţele Uniunii Europene, Guvernul va propune spre dezbaterea Parlamentului proiectul de lege privind energia termică şi legea de modificare a procedurii falimentului instituţiilor bancare. Tot pentru a răspunde cerinţelor externe, guvernul va elabora proiecte legislative pentru protecţia victimelor infracţiunilor şi protecţia copilului. Parlamentul va trebui să adopte în sesiunea care vine, Codul Consumului, elaborat de specialiştii guvernului.
Printre proiectele de lege promovate de PSD şi aflate deja în Parlament, se află cele privind Codul Penal, statutul magistraţilor, organizarea judiciară, asigurările private de sănătate, siguranţa naţională sau pensiile ocupaţionale.
Opoziţia are ca priorităţi definitivarea Codului electoral, pentru a se putea pregăti de alegeri. Mai mult, PD şi PNL şi-au propus să sancţioneze guvernarea prin moţiuni simple, comisii de anchetă, interpelări şi moţiuni de cenzură. PNL doreşte adoptarea legii de modificare a cadastrului şi a legii privind accelerarea proceselor funciare în sensul urgentării procedurii. PNL va introduce la Senat legea concordatului preventiv.
PSD vrea să înfiinţeze Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Programul de guvernare mai prevede reglementarea jocurilor de noroc, elaborarea Codului Administrativ şi a Codului de Procedură Administrativă. UDMR, partenerul PSD, doreşte ca în 2004 să fie încheiat procesul de retrocedare a proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist.