Putin îşi continuă planul de atac

V.R.
Internaţional / 4 martie 2022

Putin îşi continuă planul de atac

Volodimir Zelenski: "Dacă Ucraina cade, Rusia va ataca ţările baltice şi Europa de Est" Negocierile ruso-ucrainene au dus la o înţelegere privind civilii Ucraina a aprobat o lege pentru confiscarea activelor deţinute de Rusia în Ucraina

"Operaţiunea militară specială" din Ucraina merge conform planului şi calendarului avute în vedere, a declarat ieri

Vladimir Putin, la Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, subliniind că nu îşi va abandona niciodată convingerea că ruşii şi ucrainenii "sunt un singur popor", "dar bătălia arată că luptă cu neo-nazişti".

Putin a acuzat Ucraina că foloseşte civili şi străini drept "scuturi umane", spunând că regimul de la Kiev este responsabil pentru decesele din rândul civililor.

Liderul de la Kremlin a ţinut un moment de reculegere în memoria soldaţilor ruşi ucişi în acest conflict şi a promis sprijin financiar familiilor acestora (7 milioane de ruble, echivalentul a circa 65.000 de dolari).

Vladimir Putin a mai declarat: "Ofiţerii şi soldaţii noştri se luptă pentru Rusia, pentru o viaţă paşnică în Donbas şi Luhansk, pentru denazificarea şi demilitarizarea Ucrainei. Nimeni să nu ne ameninţe, nici cu armele nucleare. Oamenii noştri sunt mândri de forţele armate. Operaţiunea specială se desfăşoară conform planului. Toate obiectivele stabilite în timpul operaţiunii sunt îndeplinite cu succes".

Tot ieri, Vladimir Putin a avut o convorbire prin telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron, după care a declarat că va continua "fără compromisuri" ofensiva împotriva "naţionaliştilor" în Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, Putin a spus: "Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război". Conform anunţului Palatului Elysee, Emmanuel Macron este de părere că "ce este mai rău abia urmează" în Ucraina.

Ieri, Kievul şi Moscova au încheiat cea de-a doua rundă de negocieri pentru încetarea conflictului armat, iar a treia rundă va avea loc "cât mai curând posibil".

Conform presei străine, Ucraina şi Federaţia Rusă au ajuns la o înţelegere cu privire la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetăţenilor, livrarea de alimente şi medicamente.

Volodimir Zelenski cere mai mult sprijin militar

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut ieri statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru ţara sa, susţinând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia, aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge "până la Zidul Berlinului", dar s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, "singurul mod de a opri războiul", relatează AFP, conform Agerpres.

"Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeţi-mă!", a spus Zelenski în faţa presei, cerându-le statelor occidentale "să închidă cerul" ucrainean în faţa avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, şi să dea avioane forţelor aeriene ucrainene.

"Dacă nu aveţi forţa să închideţi cerul, atunci daţi-mi avioane!", le-a cerut preşedintele ucrainean statelor occidentale.

Zelenski s-a declarat pregătit să discute direct cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a opri războiul, spunând: "Ce vrei de la noi? Pleacă de pe pământul nostru!. Aşează-te la masă cu mine (...), dar nu la 30 de metri, cum ai făcut cu (Emmanuel) Macron sau (Olaf) Scholz. Sunt un tip normal, nu muşc!".

Parlamentul de la Kiev a aprobat proiectul de lege pentru confiscarea activelor deţinute de Rusia în Ucraina

Rada Supremă de la Kiev (Parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat ieri un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăţilor deţinute de Rusia sau de cetăţeni ruşi în Ucraina, în contextul invaziei ruse în această ţară, relatează Reuters şi Liga.net, conform Agerpres.

În virtutea acestei legi, guvernul poate sugera Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare ce fel de active să confişte, acest for de pe lângă preşedinţia ucraineană trebuie apoi să-şi dea aprobarea pentru trecerea lor în proprietatea statului.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată prin decret de către preşedintele Volodimir Zelenski.

Legea permite naţionalizarea bunurilor mobile şi imobile, a banilor, depozitelor bancare, valorilor mobiliare, drepturilor corporative şi a oricăror altor proprietăţi situate sau înregistrate pe teritoriul Ucrainei, direct sau prin intermediul persoanelor afiliate aparţinând Federaţiei Ruse şi rezidenţilor acesteia.

Specialişti americani: "Invazia declanşată de armata rusă în Ucraina - o eroare tactică"

Invazia declanşată de armata rusă în Ucraina s-a dovedit o eroare tactică şi strategică surprinzătoare, marcată de penurii de hrană şi carburant, de abandonarea de vehicule armate, de pierderi de avioane şi de morţi în rândul soldaţilor, potrivit unor experţi americani, informează AFP, conform Agerpres.

Specialiştii americani în armata rusă susţin că au fost uimiţi de proasta gestionare a campaniei, cu împotmolirea coloanelor de invazie, cu sute de blindate ruse aparent pierdute şi cu forţele aeriene ale Kremlinului respinse de apărarea ucraineană antiaeriană.

"Când strici totul după două sau trei săptămâni, pot să înţeleg, însă când te poticneşti chiar la uşă atunci când intri în casă, înseamnă că ai o problemă", a subliniat Scott Boston, analist principal în materie de apărare în cadrul grupului de reflecţie Rand Corp.

Pentagonul şi experţi din sectorul privat se aşteptau ca armata preşedintelui rus Vladimir Putin să distrugă rapid capacitatea Ucrainei de a riposta, anihilând comandamentul celor 200.000 de militari ucraineni, distrugând sistemele de apărare antirachetă şi forţele aeriene ale Kievului.

Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat în primele zile de lupte. Şi, chiar dacă nu există o estimare fiabilă a numărului de soldaţi ruşi ucişi, răniţi sau capturaţi, acesta pare să fie mult mai mare decât se putea anticipa pentru o invazie bine pregătită.

"Acesta este un eşec colosal al serviciilor de informaţii ruse, care au subestimat foarte mult rezistenţa ucraineană, iar execuţia militară a fost îngrozitoare", a explicat săptămâna aceasta Michael Vickers, fost subsecretar de stat însărcinat cu Informaţiile din cadrul Departamentului Apărării, de la Centrul de studii strategice şi internaţionale.

"Principalul său atac a fost insuficient, fragmentat. Elementele sale pentru operaţiuni de recunoaştere au fost capturate, coloane au fost distruse. Este pur şi simplu un dezastru, de la un capăt la altul", a adăugat Vickers.

O altă "surpriză" o constituie desfăşurarea limitată şi ineficientă de arme de război electronice, care ar fi trebuit, potrivit aşteptărilor analiştilor, să joace un rol determinat în atacul asupra mijloacelor de comunicare ale ucrainenilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, ruşii par să nu-şi fi coordonat bine"capacităţile considerabile şi diverse, nici gestionat (cum trebuie) logistica invaziei".

La fel de surprinzătoare sunt lacunele în materie de logistică. "Vedem vehicule abandonate. Constatăm probleme de susţinere, nu doar în materie de carburant, ci şi de hrană", şi-a exprimat Kirby uimirea.

Invazia rusă în Ucraina era, ieri, în a opta zi de la declanşare, după o noapte de bombardamente intense. Dar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat satisfacţia în cursul nopţii de miercuri spre joi pentru că a zădărnicit planurile "perfide" ale Rusiei, declarându-se mândru de rezistenţa "eroică" a ucrainenilor.

Zelenski a informat că aproape 9.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în ultima săptămână, cifră care nu a putut fi verificată imediat. La rândul său, Moscova a dezvăluit miercuri primul bilanţ al soldaţilor ruşi ucişi în ofensiva din Ucraina, anunţând moartea a 498 dintre soldaţii săi şi precizând că alţi 1.597 au fost răniţi.

ONU: Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina, într-o săptămână

Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat ieri Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, notează AFP, conform Agerpres.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care cere ca "Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

Curtea Penală Internaţională deschide o anchetă privind situaţia din Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale a anunţat miercuri seară "deschiderea imediată" a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, unde ar fi comise crime de război, după ce a primit undă verde de la 39 de state părţi ale CPI, printre care şi România, transmite AFP, conform Agerpres.

"Tocmai am informat preşedinţia CPI despre decizia mea de a deschide imediat o anchetă privind situaţia din Ucraina", a indicat procurorul general, britanicul Karim Khan, într-un comunicat, adăugând: "Munca noastră de strângere de dovezi a început".

Statele care au sesizat CPI sunt Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cipru, Columbia, Costa Rica, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ţările de Jos, Ungaria, Regatul Unit.

SUA acuză Rusia că intenţionează să utilizeze arme interzise în Ucraina

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat miercuri Rusia că intenţionează să folosească arme interzise de Convenţia de la Geneva în cadrul ofensivei sale masive asupra Ucrainei, relatează AFP, conform Agerpres.

"Se pare că Rusia se pregăteşte să sporească brutalitatea campaniei sale împotriva Ucrainei", a declarat Linda Thomas-Greenfield în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, menţionând: "Am văzut imagini cu forţe ruse transportând arme absolut mortale în Ucraina, care nu îşi au locul pe câmpul de luptă".

Hodorkovski, fost oligarh: "Invazia Ucrainei va pecetlui căderea lui Putinîntr-un an sau doi"

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea preşedintelui rus Vladimir Putin "într-un an sau doi", pentru că Moscova nu poate câştiga acest război, a estimat miercuri fostul oligarh rus devenit opozant, Mihail Hodorkovski, notează AFP.

De la Londra, Mihail Hodorkovski a declarat pentru televiziunea France 24 că decizia lui Putin a fost "emoţională", venind de la un lider care prezintă simptome de "paranoia senilă".

"Este o sinucidere. Nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă ruşii iau Kiev şi Harkov. Acest lucru îi grăbeşte sfârşitul", potrivit opozantului, care a mai spus: "Regimul se va descompune. Nu va fi rapid, vorbim de un sau doi ani".

Mihail Hodorkovski a fost multă vreme cel mai cunoscut prizonier politic al Rusiei. El a fost încarcerat din 2003 până în 2013 pentru acuzaţii bazate în realitate, potrivit susţinătorilor săi, pe faptul că s-a opus şefului statului rus.

Înainte de arestarea sa, Mihail Hodorkovski a fost directorul executiv al gigantului petrolier Iukos.

China declară că nu s-a implicat în atacul Rusiei asupra Ucrainei

Ministerul chinez al Afacerilor de Externe, a anunţat, ieri, că raportul serviciilor secrete occidentale referitor la o presupusă cooperare între China şi Rusia în ceea ce priveşte atacul Rusiei asupra Ucrainei este un "fake news" (ştire falsă), relatează Reuters, conform news.ro.

Asemenea practici de a distrage atenţia şi de a blama alt responsabil sunt "josnice", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Declaraţiile sale au venit după ce New York Times a scris, citând oficiali ai administraţiei Biden, că înalţi oficiali chinezi le-au cerut oficialilor ruşi, la începutul lunii februarie, să nu invadeze Ucraina înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Viktor Orban: "Ungaria nu se opune sancţiunilor împotriva Rusiei"

Ungaria nu se va opune sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, unitatea blocului celor 27 fiind esenţială în contextul războiului din Ucraina, pe care Budapesta îl condamnă fără echivoc, a declarat premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters, conform Agerpres.

Premierul ungar a afirmat că relaţiile Ungariei cu Rusia au fost unele "echilibrate şi corecte" până foarte de curând, însă războiul a creat o situaţie nouă.

"Condamnăm atacul rus, întrucât s-a pornit un război împotriva Ucrainei", a spus Orban, insistând că "părţile trebuie să revină cât mai curând posibil la masa negocierilor".

Venezuela: "Sancţiunile împotriva Rusiei sunt o crimă"

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a descris miercuri drept "crimă" şi "nebunie" seria de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei, transmite AFP.

"Este o crimă ceea ce fac ei împotriva poporului rus, un război economic", a declarat la televiziunea naţională Nicolas Maduro, adăugând: "I-au scos din sistemul Swift, le-au închis spaţiul aerian, au închis toate legăturile comerciale, au închis şi au interzis folosirea dolarului, este o nebunie ce fac ei cu Rusia. Războaiele economice (...) trebuie să ia sfârşit în lume, problemele lumii trebuie rezolvate prin mijloace diplomatice şi politice, păstrând pacea în lume

Casa Albă i-a cerut Congresului Statelor Unite să aprobe peste 32 miliarde de dolari - ajutor umanitar şi militar pentru Ucraina şi finanţarea noii sale strategii anti-Covid, două nevoi pe care le descrie drept "urgente şi immediate", relatează France Presse. Administraţia SUA era aşteptată, ieri, să impună noi sancţiuni oligarhilor ruşi în cadrul ripostei occidentale la invazia Ucrainei de către Moscova, inclusiv o interdicţie de intrare în Statele Unite, potrivit unei surse citate de AFP.

---

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va crea o misiune de experţi independenţi pentru a ancheta încălcările dreptului internaţional comise de Rusia de la invadarea Ucrainei, a anunţat ieri delegaţia canadiană, în numele a 45 de state membre, anunţă France Presse, conform Agerpres.

Un raport ar urma să fie finalizat "de preferinţă în trei săptămâni" pentru a stabili !eventuale cazuri de crimă de război" şi "a le prezenta tribunalelor competente", se arată într-un comunicat al OSCE.

---

Site-ul companiei petroliere ruse Lukoil (Lukoil.com), precum şi cele ale subsidiarelor din România, lukoil.ro şi petrotel.lukoil.com, nu mai funcţionau ieri seara, după ce grupul a publicat un mesaj în care cere încheierea războiului din Ucraina.

Al doilea mare producător de petrol al Rusiei, grupul Lukoil, a solicitat ieri încheierea cât se poate de repede a conflictului din Ucraina, potrivit Reuters.

---

Moscova i-a avertizat pe străinii care intenţionează să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina că nu vor avea statut de prizonieri de război şi vor fi aduşi în faţa justiţiei sub acuzaţii penale dacă sunt capturaţi, conform DPA şi TASS.

---

Ziua 7, ora 11.05 GMT

Situaţie morţi/răniţi de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina

✓ 352 de civili ucişi, inclusiv 14 copii

✓ 1.684 de persoane rănite, din care 116 copii

✓ Cel puţin 850.114 de persoane şi-au părăsit locuinţele

Sursa: Ministerul Sănătăţii din Ucra- ina, ONU, conform Al Jazeera

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. razboiul se termina in perioada 15-23 martie 2022

    din armata rusa pleaca oamenii in palcuri catre casa lor , spre Rusia  

    se inchid confruntarile 

    nu are cum vointa si puterea lui Putin sa fie mai mare decat vointa si puterea mea 

    veti vedea ca pana in 23 martie 2022 razboiul se inchide

    eu am zis asa, eu am decis asa, ASA VA FI !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb